Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тайната на Клеопатра: какви са ползите от пъдпъдъчите яйца

Пъдпъдъчите яйца са ценен диетичен продукт, който е познат още от древни времена

пъдпъдъчите яйца

Според легендата египетската царица Клеопатра предпочитала пъдпъдъчите яйца и ги ядяла всеки ден за младост и красота. В Япония вярват, че те активират мозъчната дейност, затова ги дават на учениците всеки ден, за да подобрят паметта и концентрацията. Има толкова много ползи от тези мънички яйца, че не напразно се смятат за истинска съкровищница от хранителни вещества. Пъдпъдъчите яйца могат да се консумират като самостоятелно ястие, те са вкусни сами по себе си. Но, освен това се вписват перфектно в почти всичко, което решим да сложим на масата – от супи до десерти.

Спортистите предпочитат пъдпъдъчи яйца като са продукт, който е богат източник на протеини. Младите родители ги обичат заради хипоалергенните им свойства. Нека ви разкажем всичко за ползите и вредите от пъдпъдъчите яйца, а вие след това ще решите дали си заслужава да ги включите в менюто си или не.

Размерът на едно пъдпъдъче яйце е 4-5 пъти по-малък от кокошето яйце, а формата му прилича на голямо грозде. Отличава се с необичайния си петнист цвят. Поради богатия си витаминен и минерален състав, продуктът често се използва от привържениците на здравословното хранене. Яйцата се добавят към салати и се приготвят натурални сосове с тях – резултатите са вкусни и здравословни.

Пъдпъдъчи яйца: кратка кулинарна история

Този продукт е изпробван за първи път в древен Китай, когато по онези земи е започнало опитомяването на домашни птици. По-късно подобна практика се появява и в Япония. Благодарение на своите хранителни и лечебни свойства, яйцето се използва активно в народната медицина в азиатските страни.

В дивата природа птицата пъдпъдък се среща главно в Европа, Африка и Западна Азия. Пъдпъдъци има и в България.

Интересен факт: в Древен Египет изображението на пъдпъдъци се използва като йероглиф, който обозначава буквата „в“ или „у“.

Състав и съдържание на калории

• Съдържание на калории на 100 грама – 168 kcal;
• Протеин – 11,9 грама;
• Мазнини – 13,1 грама;
• Въглехидрати – 0,6 грама.

Ползи от пъдпъдъчите яйца

Продуктът е богат на аминокиселини, бета-каротин, витамини А, В, РР. Има и много минерали в пъдпъдъчите яйца: калций, магнезий, желязо, фосфор. Тези и други хранителни вещества са градивните елементи за растежа и развитието на мускулите в човешкото тяло.

Богатият витаминен състав има благоприятен ефект върху мозъчната функция, подобрява паметта, предпазва организма от възпаления и инфекции. Например, ензимът лизозим има антибактериален ефект.

Пъдпъдъчите яйца рядко предизвикват алергична реакция и затова са идеални за хранене на бебета. Нормата за деца от 1 година до 3 години е 2 броя на ден, по-големите деца могат да приемат 3 броя. Тийнейджъри под 18 години спокойно могат да изяждат и по 4 яйца на ден.

Ползите от пъдпъдъчи яйца за мъжете

Редовната консумация на този продукт ще помогне за подобряване производството на тестостерон, което има добро въздействие върху потентността. Това се дължи на високото съдържание на холестерол. Именно той участва в синтеза на тестостерон в тялото на мъжете.

Освен това пъдпъдъчите яйца имат тонизиращ ефект, който носи положителен ефект върху цялото тяло.

Ползите от пъдпъдъчите яйца за жените

Витамините от група В подпомагат активирането на метаболитните процеси и подобряват храносмилането. Ето защо пъдпъдъчите яйца често се използват като диетичен продукт за отслабване.

Витамините А и Е подобряват състоянието на кожата и ноктите. Яденето на пъдпъдъчи яйца всеки ден ще спре косопада и ще предотврати накъсването на косата.

Продуктът е полезен и за бъдещите майки. Хранителни вещества като калций, желязо, калий и фосфор поддържат тялото на жената по време на бременност. А високото съдържание на протеин ще ускори процеса на възстановяване след раждането и ще подхрани тялото с необходимата енергия.

Ползите от пъдпъдъчите яйца за децата

За тялото на детето ползите от този продукт са безценни. Пъдпъдъчите яйца рядко предизвикват алергии. Именно заради това те са обичани и предпочитани от семействата с деца.

Богатият витаминен състав допринася за нормалното функциониране на всички системи на детския организъм.

Изброяваме основните свойства:

• фосфорът влияе върху работата на бъбреците;
• медта нормализира нивата на кръвната захар и спомага за укрепването на костите;
• глицинът участва в транспортирането на кислород до тъканите;
• кобалтът е необходим за нормалното функциониране на черния дроб и нервната система.

Пъдпъдъчи яйца: кой не бива да ги консумира

Като всеки продукт, и пъдпъдъчите яйца могат да причинят алергии. Ако имате анамнеза за такова заболяване, трябва да се консултирате с лекар преди употреба.

Хората с висок холестерол в кръвта трябва да се отнасят с повишено внимание към продукта, а тези с непоносимост към протеини е по-добре да го избягват напълно.

Използването на пъдпъдъчи яйца в медицината

Елена Соломатина

Този продукт, за разлика от кокошите яйца, има по-балансирани протеини и мазнини, витамини и минерали. Следователно, пъдпъдъчите яйца се считат за по-полезни.

Но не трябва да се злоупотребяват с тях хора, с високи нива на холестерол. В пъдпъдъчите яйца има толкова много, колкото и в кокошите. Вярно е, че холестеролът се компенсира от лецитина, който не му позволява да се отлага по стените на кръвоносните съдове.

Диетологът, кандидат на медицинските науки Елена Соломатина коментира:

— От една страна, холестеролът е необходим за производството на тестостерон и полови хормони. Следователно, консумацията на яйца повишава мъжката плодовитост и желание. От друга страна, ако човек вече има предразположеност към атеросклероза, не трябва да се увлича прекалено много с яйцата. И няма значение дали са пъдпъдъчи или кокоши яйца. Като цяло техният протеин се счита за стандартен, защото се усвоява от организма до 95%. Жълтъкът съдържа витамин D и А. Яйцата укрепват имунната система, участват в обновяването на кожата и функционирането на лигавиците, подпомагат функциите на нервната система, подобряват паметта и реакцията. Полезно е да ги ядете преди всеки изпит или контролно, когато трябва да запомните много информация. Първо, насищат тялото за дълго време, не ви се яде. Второ, скоростта на реакцията се увеличава.

Използване на пъдпъдъчи яйца в кулинарията

Те могат да бъдат варени, пържени, мариновани, пушени и консумирани сурови. Пъдпъдъчите яйца често се използват като украса за закуски, а също така се добавят към тестото за палачинки и различни сладкиши.

Имат ярък вкус, който се съчетава добре с месо, риба и зеленчукови салати. В суров вид яйцето се добавя към различни коктейли и смутита.

Как да избираме и съхраняваме правилно пъдпъдъчи яйца

Когато купувате, запомнете няколко правила. Първо внимателно разгледайте черупките на яйцата. Имайте предвид, че не трябва да имат чипчета или пукнатини. Ако яйцето изглежда безтегловно, то най-вероятно вече е сухо и развалено.

Важно е да се спазват условията за съхранение по време на продажба. В магазина продуктът трябва да е в хладилник. Ако купувате от пазара, уверете се, че яйцата не са поставени на пряка слънчева светлина.

У дома е по-добре да съхранявате продукта в хладилника на горния рафт. Средният срок на годност е до 60 дни. На стайна температура се намалява до 30 дни.

Популярни въпроси и отговори

Ето още малко полезна информация, под формата на въпроси и отговори

Колко време и как се варят пъдпъдъчи яйца?

Преди готвене е препоръчително да ги изплакнете под течаща вода. Като съд е подходящо да изберете малка или средно голяма тенджера. Яйцата се заливат със студена вода и се слагат на огъня. За да бъдат твърдо сварени, са достатъчни пет минути след завирането, а за рохки – не повече от две.

Пресните пъдпъдъчи яйца имат една особеност: след сваряване те трудно се белят. За да не се случи това, не бързайте да ги охлаждате веднага. Първо отцедете врящата вода, след това покрийте тенджерата с капак и разклатете леко 2-3 пъти. На черупката ще се появят микропукнатини. Налейте студена вода в тигана, докато покрие напълно яйцата. След 10-15 минути могат да се почистят. Черупката ще бъде лесно отделена заедно с ципата.

Възможно ли е да се ядат сурови пъдпъдъчи яйца?

Има мнение, че пъдпъдъците не страдат от салмонелоза. При телесна температура 42-45 градуса бактерията не оцелява. Птицата всъщност не е податлива на това заболяване, но може да бъде носител. Затова не се препоръчва консумацията на сурови пъдпъдъчи яйца, ако не сте сигурни в качеството им.

Колко пъдпъдъчи яйца може да се изяждат на ден?

Разходната норма на продукта зависи от възрастта и здравословното състояние. Средно възрастен се нуждае от 3-5 яйца на ден. За децата нормата е от 1 до 4 броя в зависимост от възрастта и здравословното състояние.

Какви са ползите от маринованите и пушени пъдпъдъчи яйца?

При тези методи на приготвяне полезните им свойства се запазват напълно. За тези, които не страдат от протеинова непоносимост или алергии, продуктът е безвреден. Просто обърнете внимание на състава на марината или соса.

Източник: www.gastronom.ru

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *