Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Великденски пости: Кои са основните грешки, които постещите правят?

На 18 март православните вярващи започнаха най-строгите и дълги Великденски пости – период на духовно и физическо очистване

Великденски пости

Необходимо е да се подготвим за основния православен празник – Великден, който през 2024 г. ще се празнува на 5 май. Начинаещите постещи обаче често допускат грешки в храненето по време на Великия пост.

Какви грешки се допускат по време на четиридесетдневните Великденски пости?

Някои постещи хора се фокусират единствено върху диетични ограничения, докато постенето включва намаляване на плътските удоволствия, контролиране на мислите, думите, действията и други методи за духовно прочистване. Освен това трябва да се помни, че гладуването по време на пости не е диета или хранителна терапия.

Трябва да е ясно, че постещите хора, които нямат практиката да спазват многодневни пости, могат да направят следните диетични грешки по време на Великия пост:

Рязко изключване на животински храни

Великият пост предвижда изключване от диетата на всички непостни храни, тоест продукти от животински произход. Това включва: месо, риба, мляко и млечни продукти. В определени дни се предписва и въздържане от ядене на термично обработена храна, растително масло и вино. Въпреки това, рязък преход от обичайната лека диета към хранене според строгия канон на гладуване може да доведе до обостряне на хроничните заболявания, дисбаланс на въглехидратите в посока на хипогликемия, чиито симптоми са силна слабост, изпотяване, главоболие, и често припадък.

Църквата призовава вярващите да подходят постепенно към Великия пост, като започнат да спазват ограниченията върху консумацията на животинска храна в седмицата за ядене на месо, предхождаща четиридесетдневния пост.

Яденето на големи количества въглехидрати и храни с „празни” калории

При рязко ограничаване на храната по време на дългите Великденски пости чувството на глад започва да се появява по-често. Някои хора предпочитат закупени от магазина закуски, като чипс, крекери, инстантни супи и спагети, карамели и шоколад. Тези продукти са технически постни, но са нездравословни. Те практически не съдържат витамини, минерали, протеини и фибри. Всъщност са много калорични и съдържат голямо количество въглехидрати и мазнини. При прекомерен прием на въглехидрати в организма се повишава чувствителността към алергени, което може да доведе до обостряне на инфекциозни и алергични заболявания, предупреждават специалистите.

Слабо разнообразна диета

По време на гладуване списъкът с разрешени храни е ограничен, но е важно да се стремим да поддържаме разнообразна диета. През пролетта повечето хора имат достъп до разнообразие от зеленчуци и плодове:

• зеле (карфиол, брюкселско зеле, броколи);
• моркови;
• цвекло;
• тиква;
• лук (пресен лук и праз);
• целина (корен и стрък);
• ябълки и круши;
• нар и райска ябълка;
• цитрусови плодове;
• грозде.

Ястия от различни бобови и зърнени култури също ще ви помогнат да разнообразите диетата по време на дългите Великденски пости: грах, нахут, леща, соя, боб, елда, овесени ядки, ечемик, просо, царевица, киноа, булгур.

Как да се храните балансирано по време на постите?

Ето няколко съвета за постещите, които ще помогнат за създаване на балансирана диета по време на Великия пост:

• Яжте достатъчно протеинови храни. За да направите това, консумирайте всеки ден храни с високо съдържание на растителни протеини: елда, бобови растения, киноа, тофу и др.
• Консумирайте необходимото количество растителна мазнина . Достатъчни са четири супени лъжици на ден растително масло: слънчогледово, маслиново, бадемово или тиквено. Можете също така да ядете 20-25 ядки (орехи, бадеми или лешници).
• Яжте риба в разрешените дни. Но трябва да се спазва умереност: 300-350 грама на ден са достатъчни.
• Яжте достатъчно растителни фибри. За да направите това, изберете небелени зърнени храни, добавете трици към супите и зърнените храни, а също така яжте зеленчуци и плодове всеки ден.
• Ограничете консумацията на рафинирани, „бързи“ въглехидрати : захар, сладкиши, тестени изделия и картофи. Заменете ги с продукти, съдържащи нерафинирани, „бавни“ въглехидрати: зърнени храни и зеленчуци. За сладко изберете сушени плодове и мед.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *