Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

От нискомаслено мляко до протеинови блокчета: 7 здравословни продукта, които от които няма никаква полза

Кои са седемте здравословни продукта, които можете да подминете в магазина, и така да си спестите излишно похарчени пари?

здравословни продукта

Тези 7 здравословни продукта само се представят за диетични и суперздравословни, но иначе не са нищо повече от реклама и висока цена.

1. Кисело мляко с плодове

Причина: твърде много захар. С такова кисело мляко можете да получите значителна част от дневната нужда от захар и дори да не го забележите.

Освен захарта има и други не особено здравословни добавки – овкусители, оцветители и стабилизатори. Дори и да са разрешени, това не означава, че са полезни в големи количества. По-добре е да купите кисело мляко и да добавите към него размразени или пресни плодове – тогава ползите ще бъдат многократно по-големи

2. Сокове и нектари

Пакетираните сокове съдържат малко витамини, но и към тях се добавя доста захар, за да им се подобри вкусът.

Дори и да не се добавя допълнително при производството, естествената фруктоза също е захар. Чаша пакетиран сок съдържа приблизително 3-4 плода. Представете си, че трябва да изядете три ябълки или портокала наведнъж – трудно е! Лесно е да се изпие чаша сок. В същото време соковете почти не съдържат фибри, което забавя усвояването на захарите от свежите плодове. И повечето от витамините се унищожават по време на пастьоризацията.

Да, прясно изцеденият сок е по-здравословен от пакетирания, но пак съдържа повече захар от необходимото. Затова е по-добре да се ядат цели плодове, отколкото да се пият готови сокове и нектари.

3. Нискомаслени млечни продукти

Калцият от обезмасленото мляко или извара се усвоява по-трудно. Също така различни видове захар често се добавят към нискомаслените продукти, за подобряване на вкуса.

Продуктите с ниско съдържание на мазнини, особено млечните, обикновено нямат вкус. Поради това те са наситени с множество добавки. В допълнение, продуктите с ниско съдържание на мазнини не засищат и има риск да изядете повече от тях, отколкото да кажем сирене с нормално съдържание на мазнини. Но млякото, заквасената сметана и изварата с намалено съдържание на мазнини (например мляко 1,5%, извара 5%) наистина помагат да наблюдавате собственото си тегло. Трябва да се има предвид, че млечните продукти съдържат специални киселини, които предизвикват повишен апетит. Затова е по-добре да консумирате нискомаслени млечни продукти в компанията на „дълготрайни“ сложни въглехидрати и фибри – зърнест хляб, кифли с трици или неподсладено мюсли.

4. Сладко мюсли

В готовите смеси от зърнени култури със сушени плодове и ядки има твърде много добавки. Има захар и голямо количество мазнини под формата на растителни масла. И посоченото количество ядки и сушени плодове не винаги отговаря на истината. Затова е най-добре да ги приготвите сами.

Само си представете колко степени на обработка е преминало естественото зърно, колко пъти е било нагрявано, охлаждано и са добавяни различни компоненти, включително захар, „подобрители“ на вкуса и т.н.

Опитайте да си направите домашно мюсли – с любимите си съставки и контролирано количество захар. За да направите това, вземете най-обикновена овесена каша и смесете със счукани и предварително накиснати във вода сурови ядки или семена (подходящи са тиква, слънчоглед, орехи, бадеми – по ваш избор). Направете около половин чаша прясно изцеден сок от портокал или ябълка (тиква или морков, ако желаете), добавете малко мед и растително масло. Изсипете тази смес върху зърнените храни и я сложете равномерно върху предварително покрита с хартия за печене тава.
Изсушете във фурната до хрупкавост. Можете да добавите и сушени плодове, които също ще предадат приятен сладък вкус на домашно приготвеното лакомство.

5. Бърза каша

Зърната в „бързите каши“ обикновено са силно натрошени и задушени, което намалява хранителната им стойност. Вместо ползи, най-вече получаваме „празни калории“. Плюс захар, подобрители на вкуса, синтетични аромати и други добавки, които не са полезни.

Пълнозърнестите каши са много по-здравословни. Приготвят се по-дълго време, но можете вечерта да залеете овесените ядки и семената в термос с вряла вода и да набъбнат за една нощ. А на следващата сутрин ще ви очаква здравословна закуска. Пресни плодове или, например, нарязано варено яйце са идеални добавки за тази каша.

6. Протеинови блокчета

Много производители, за съжаление, подценяват съдържанието на калории, въглехидрати и мазнини в протеиновите барчета, а количеството протеин, напротив, не е толкова високо, колкото е посочено.

В случая с протеиновите блокчета съветът може да бъде само един – купувайте специализиран протеин от надеждни производители и не се притеснявайте да поискате сертификат. Също така се препоръчва да обсъдите с вашия диетолог, лекар или треньор – може би има достатъчно количество протеини в ежедневната ви диета и не трябва безсмислено да ядете протеинови барове, защото е „модерно“.

7. Продукти без глутен

Когато това вещество бъде премахнато, производителят е принуден да го замени с нещо друго. В резултат на това храната е бедна на протеини и обогатена с бързи въглехидрати.

Разбира се, има и индивидуална непоносимост към глутена – целиакия. И такива хора са принудени да спазват безглутенова диета. Но по някаква причина продуктите без глутен наскоро придобиха статут на „здравословни и диетични“. Всъщност, това не е съвсем вярно: такива продукти могат да съдържат вредни трансмазнини или излишни наситени мазнини, излишни рафинирани захари. И често много храни без глутен съдържат значително повече калории от обикновените си аналози.

Производителите се опитват да направят бисквитките от елда да изглеждат като пшенични бисквитки и добавят прекомерни количества захар и мазнини

Освен това диетата без глутен съдържа малко диетични фибри, което не е добре за здравите хора. Пациентите с цьолиакия се съветват „вместо това“ да ядат храни с много фибри, намиращи се в целия ориз, царевицата и, разбира се – зеленчуците. Също така с такава диета е необходимо да се коригират някои дефицити на желязо, фолиева киселина, калций и (много рядко) витамин В12.

Затова не се препоръчва на здравите хора да се увличат по безглутенови храни и диети.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *