Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо трябва да сваляте вашият смарт часовник преди лягане?

Безопасно ли е да носите смарт часовник в леглото?

смарт часовник

Днес можете да проследите своя пулс, кръвно налягане, сатурация и други физиологични параметри благодарение на това, че носите смарт часовник. Устройството се синхронизира с вашия телефон и предлага широк набор от допълнителни функции. Производителите казват, че можете да носите интелигентните часовници на китката си денонощно за подробно наблюдение на здравословните параметри. Лекарите обаче не препоръчват да следвате този съвет, като подчертават, че е по-добре да го сваляте през нощта.

Според терапевтката д-р Наталия Белова, първо, по време на сън каишката на интелигентния часовник може да притисне кръвоносни съдове, които може да започнат да се пукат, „което вероятно ще доведе до различни заболявания“.

В тази статия ще се съсредоточим основно върху един често срещан проблем – носенето на смарт часовник по време на сън. Ако погледнем запитванията, които хората правят в Google по този въпрос, ще видим колко притеснени хора има.

Потребителите задават голям брой и различни въпроси само по този въпрос. Затова днес ще отговорим на някои от най-честите притеснения в тази статия.

Проследяване на съня

Е, подобна екстра може да е непозната за вас, ако не сте разучили функциите на смарт часовниците, но за онези, които вече използват такива устройства, не е нещо ново. Почти всички смарт часовници имат сензори за „проследяване на съня“, за да следят качеството на вашия сън. Въпреки това, показанията, които получаваме, не са клинично точни.

За да са удовлетворително поне, ще ви трябва сериозно изследователско оборудване, каквото има само в медицинските лабортории! Възможно ли е да се сложи такова, я която и да е спалня? Едва ли… Затова ще трябва да се задоволите с технологията, която сте поставили върху китката.

Сензорите за проследяване на съня предполагат, че не се движите толкова много в леглото, и въз основа на това предположение смарт часовниците проследяват само движението ви. Така, според предположението, ако се движите насън, вие не спите добре и обратното! Освен това, пулсомерът също събира данни за пулса по време на сън. По някакъв начин това е полезно, макар и да не е достатъчно информативно. Сега, за да следите съня си, трябва да носите смарт часовник в леглото! Затова хората се притесняват дали е здравословно. Нека отговорим на въпросите, които сме събрали досега.

Безопасно ли е да носите смарт часовник в леглото?

Това е сравнително елементарен въпрос, затова и отговорът е лесен. На първо място, ако сте си купили нов смарт часовник, ще искате поне да тествате функциите и проследяването на съня може да е една от тях.

Ако сте носили ръчния си часовник дълго време, може да не почувствате дискомфорт дори в леглото. Хората дори вземат душ с часовник на ръката! Така че първият проблем ще бъде дискомфортът. Ако не се чувствате комфортно, това само ще наруши съня ви. В такъв случай не е безопасно да го носите, докато спите.

Но веднъж може да го поставите, за да направите проследяване на съня. Носете часовника по удобен за вас начин. Не блокирайте кръвния поток като го стягате прекалено, с идеята, че така ще отчете всичко по-точно. Това, както вече стана ясно, може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Безопасно ли е да носите смарт часовник, докато спите?

Безопасно е само ако не изпитвате никакъв дискомфорт при носенето на смарт часовник, докато спите. Устройството не може да ви нарани, но ако не ви се носи, може просто да го оставите на нощното шкафче.

Добре ли е да се носи смарт часовник през цялото време?

Ако постоянно имате нужда от проверка на сърдечната честота или ако трябва да я наблюдавате поради някакъв медицински проблем, ще трябва да го носите повече от обикновения часовник, който се сваля малко след като човек е прекрачил прага на дома. Не бива да го носите обаче прекалено плътно около китката си.

Може ли бременните да носят такъв часовник?

Всъщност, има изследвания по тази тема. Според статия от 2019-а година носенето на смарт часовник е безопасно по време на бременност.

Интелигентните часовници безопасни ли са откъм радиация?

Според изследователите умните часовници наистина изпускат някакво количество радиация. Bluetooth и Wi-fi в смартфоните причиняват кумулативно излагане на радиация. Това не е особено полезно за здравето, ако някой е пристрастен към смартфоните и ги държи постоянно около себе си. Умните часовници имат същите функции и експонации като смартфоните, поради Bluetooth и Wi-fi сигналите.

Умните часовници използват нискочестотни ЕМП, които са нейонизиращи лъчения и нямат достатъчно енергия. Освен това те обикновено изпращат сигнали в потоци или кратки изблици (импулси) за кратък период от време.

В резултат на това носимите устройства излагат потребителя на минимални нива на радиочестотно излъчване с течение на времето.

Следователно, ако смартфоните не са особено здравословни, тогава и смарт часовниците не са. Тези устройства трябва да отговарят на определените стандарти за радиация.

Смарт часовникът има ли странични ефекти?

Някои експерти казват, че нон стоп носенето на смарт часовник може да навреди на тялото. Прекомерната употреба ще ви изложи на радиация от ЕМП (електромагнитни полета). Може да имате главоболие заради това. Просто го използвайте, когато и толкова дълго, колкото чувствате, че имате нужда от него.

Как могат да навредят каишките на часовниците?

Прекомерната употреба на каишки с ниско качество може да причини кожни раздразнения и други здравословни проблеми. Затова винаги трябва да носите каишки, които отговарят на международните здравни стандарти. Не купувайте устройство само защото е евтино.

Трябва ли да изключвате смарт часовника през нощта?

Ако вашият лекар не ви е казал да го носите в леглото през нощта, по-добре е да го изключите и да го поставите на маса или бюро.

Как да носите смарт часовник безопасно, докато спите?

Ако трябва да носите смарт часовник в леглото, ето няколко съвета, за да сте сигурни, че сте в безопасност:

• Изключете известията: За да избегнете безпокойството вибрациите. Можете също да включите режима „Не безпокойте“.
• Изберете удобна каишка: Удобната каишка може да намали риска от нараняване и да гарантира, че часовникът остава на място.
• Използвайте самолетен режим: Превключете вашия смарт часовник в самолетен режим, за да минимизирате излагането на радиация.
• Поддържайте го чист: Редовно почиствайте своя смарт часовник, за да предотвратите натрупването на микроби и бактерии.

Заключение

Има няколко начина да избегнете проблеми, когато носите смарт часовник, докато спите. Дръжте часовника далеч от лицето и не стягайте прекалено много каишката.

Свалянето на часовника ще намали болката в китката и тиктакащия звук, който издава през нощта. Въпреки че много хора спят с часовник, може да ви отнеме три или четири нощи, за да свикнете да го сваляте (или да не го сваляте), докато спите.

В скорошно онлайн проучване вицепрезидентът по технологиите в Apple каза, че някои хора ще трябва да приспособят използването на часовника към собствените си модели на сън.

Неговият екип е проектирал часовника така, че потребителите да се фокусират върху получаването на достатъчно сън, не толкова върху това колко точно часа е продължил.

Въпреки че е безопасно да носите смарт часовник, докато спите, устройството излъчва малки количества ЕМП. Тези нива не са достатъчни, за да причинят рак.

Сънотоп SANOTOP
СЪНОТОП – за успокоение, дълбок и продължителен сън

Източник: weartracks.com, ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *