Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 лесни съвета за спазване на средиземноморска диета

Спазването на средиземноморска диета се счита за един от най-здравословните модели на хранене

средиземноморска диета

За да следвате средиземноморската диета, как се храните е толкова важно, колкото и какво ядете. „За много култури от средиземноморието изграждането на социални връзки по време на хранене е ключово”, казва диетологът Алба Санталиестра.

Средиземноморската диета, която се фокусира върху зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, зехтин, риба и бобови растения, както и вино и млечни продукти в умерени количества – се счита за „златен стандарт“ за здравословно хранене. Свързва се с по-нисък риск от сърдечни заболявания, рак и болестта на Алцхаймер, както и с подпомагане на загубата на тегло и психичното здраве.

Санталиестра, която живее в Сарагоса, град между Мадрид и Барселона, казва, че не всеки в Испания вече следва традиционната диета на страната и преработените храни са станали по-често срещани. Силно преработени и пържени храни, както и червено месо, рафинирани зърнени храни, захар и наситени мазнини трябва да се консумират в умерено. Въпреки променящите се времена, тя насърчава своите клиенти да следват традиционна испанска, средиземноморска диета, за да се радват на добро здраве.

Санталиестра споделя шест важни съвета за всеки, който иска да спазва средиземноморската диета:

 

Разнообразявайте източниците си на протеини

 

Балансирането на източниците на протеин между месо, риба, яйца и бобови растения (като боб, леща и нахут) е от голямо значение.

„Като се опитвате да ядете всеки източник на протеин, може да консумирате протеин на всяко хранене, като същевременно се възползвате от предимствата на разнообразната диета и минимизирате всякакви негативни последици от яденето на твърде много от един вид храна”, казва диетоложката.

 

Използвайте зехтин

 

Зехтинът е ключова част от средиземноморската диета и често се комбинира със зеленчуци за вкус и ползи за здравето. Здравословните мазнини като зехтина могат да помогнат на тялото да абсорбира определени хранителни вещества от други храни, като зеленолистните зеленчуци.

„Това е основният източник на мазнини в испанската диета, заедно с мазната риба и ядките”, отбелязва Санталиестра.

Алба Санталиестра, диетолог от град Сарагоса, Испания
Алба Санталиестра, диетолог от град Сарагоса, Испания

 

Яжте много зеленчуци

 

Зеленчуците са крайъгълен камък на средиземноморската диета, осигурявайки фибри, витамини и минерали. Диетолозите препоръчват на всеки да яде повече зеленчуци.

 

Гответе си редовно

Ако можете, си осигурете поне едно сготвено ястие за деня. По този начин ще увеличите консумацията на непреработени, пресни храни.

Ако готвите в по-големи количества може също така да си спестите време и пари.

 

Яжте сурови ядки

Санталиестра препоръчва да ядете шепа ядки сутринта или в следобяд. Няма значение какъв вид ядки, но изберете такива, които са сурови или печени без да са поръсени със сол.

Ядките имат високо съдържание на хранителни вещества, включително полезни мазнини.

 

Наслаждавайте се на храненето и го правете с добра копмания

 

„Ако можете, опитайте да се храните в приятна компания, независимо дали от семейството, приятелите или колегите”, съветва Санталиестра.

„Социалната среда в средиземноморските страни е наистина, наистина важна. Нужно е винаги да си прекарваме добре на масата“, подчертава диетоложката.

Източници: https://www.insider.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *