Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бързото хранене и преработените храни увеличават риска от депресия: колкото повече порции, толкова по-лошо

Лекари обясниха как може да се справите ако бързото хранене е основен източник на енергия за вас

Изследователи от Харвардското училище по обществено здраве изглежда са открили друго отрицателно въздействие върху нашето здраве на преработените храни, бързото хранене и газираните напитки – риск от развитие на депресия.

Ново проучване установи, че сред тези, които редовно ядат преработени храни, рискът от депресия може да се увеличи с до 50%, особено когато те са изкуствено подсладени.

Говорим за храни, които са силно модифицирани по време на промишлена обработка, като например подложени на хидрогениране, химичен процес, който увеличава количеството трансмазнини, съдържащи се в храната.

Вероятно вече сте чували за трансмазнините, които са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване

Сега се оказва, че ултрапреработените зърнени продукти, сладките закуски, готовите за консумация храни, продавани в магазините, различни десерти, сосове, преработени меса (колбаси), изкуствено подсладени напитки, всичко, което съдържа оцветители, стабилизатори и емулгатори, често включени в състава на така наречените „бързи храни“, бисквити и чипс, също са пряк път към депресията. Или иначе казано – не е добра идея да се злоупотребява с нищо, което се продава в магазините. Под злоупотреба се разбира всекидневна консумация на изброените по-горе храни.

Проучването включва близо 32 000 жени на средна възраст, които са участвали в голямо изследване на здравето на медицинските сестри между 2003 и 2017 г. Отправна точка за наблюденията беше време, когато нито една от жените на възраст от 42 до 62 години не е страдала от депресия. Освен това, професията е избрана умишлено, заради лошата хигиена на живот, която работата на смени предполага.

До края на проучването е установено, че повече от 2100 жени са депресирани

Мащабното изследване установи, че жените, които са били най-големите потребители на ултра-преработени храни, са имали 50% по-висок риск от развитие на депресия в сравнение с тези, които се хранят по-здравословно.

Освен това, съдържанието на изкуствени подсладители в преработените храни и напитки е един от критичните фактори за по-висок риск от депресия.

Д-р Андрю Чан

„Колкото повече порции преработена храна ядете на ден, толкова по-висок е рискът от депресия“, казва д-р Андрю Чан, MD, PhD и един от авторите на изследването.

Ако не залитате прекалено по бързото хранене, а отделяте време за себе си и намалите преработените храни и всичко, което се продава в магазините и се консумира ежедневно, тогава в рамките на четири години това ще помогне за намаляване на риска от развитие на депресия.

Защо бързото хранене е пряк път към депресията?

Точният механизъм все още не е ясен, но има добре обосновани предположения. Такива са например депресията и хроничното възпаление в тялото, което от своя страна е свързано с консумацията на „празни“ калории и трансмазнини в преработените храни и бързото хранене.

Известно е също така, че ултрапреработените храни унищожават полезния микробиом в червата, а той играе важна роля в метаболизма и производството на протеини, които активират мозъчната функция.

Консултантът по хранене в Сейнт Луис и бивш президент на Академията по хранене и диететика Кони Дикман, след като анализира резултатите от проучване от Харвард, отбеляза че комбинация от фактори, влияещи върху развитието на депресия при жените, включва:

– хормонален фон,

– атмосфера в семейството и на работното място;

– финансово благополучие;

– здравословно хранене или липса на такова.

Е, тъй като не винаги е възможно да се намери точен отговор на въпроса защо се развива депресията, струва си да се съсредоточите върху вече известни фактори и да се храните пълноценно, задоволявайки хранителните си нужди, казва д-р Дикман, и след това да се разгледа какви други промени са нужни.

Един от ключовите елементи за здравето на нервите е магнезия

Храни богати на магнезий

Бързото хранене и рафинираните храни премахват магнезия от тялото. Проблемът е, че в зеленчуците и плодовете, отглеждани с много тор и сред неблагоприятни условия, количеството магнезий е намаляло значително.

Повечето магнезий се намира в храни от растителен произход

Какво да ядем?

  • Зърнени храни (пшеница, киноа);
  • Бобови растения (боб, леща);
  • Спанак, зеленчуци, броколи, банани;
  • Сушени кайсии;
  • Ядки (бадеми, кашу, фъстъци) и семена (лен, тиква);
  • Черен шоколад.

И пийте: в минералната вода има много магнезий. И обикновената също съдържа малко, но забележимо количество.

Здравословните бани също са подходящи

Има специална сол с магнезий (или по-скоро магнезиев сулфат). Наричат ​​я още английска сол заради това, че първо е открита и е започнала да се използва във Великобритания. Предимствата на този метод са очевидни: топлата вана сама по себе си отпуска и гони стреса. А магнезият се разтваря добре във вода, създавайки електрическо поле и разсейвайки излишните електрически заряди в тялото.

В допълнение, магнезият е в състояние ефективно да проникне в тялото през кожата и космените фоликули. Той се набавя още както и през лигавицата на белите дробове с пара.

Баните с магнезий са показани както за възрастни, така и за деца с повишен стрес, раздразнителност и слабост.

Разбира се, най-добрият начин да коригирате нивата на магнезий е да го приемате като хранителна добавка. В едно с това ще е наложително да намалите значително храните и напитките, които купувате от магазина.

Смайлин против депресия
Смайлин се препоръчва при силен стрес

 

Източник: theguardian.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *