СКРИТА ДЕПРЕСИЯ: 10 признака

Хората със скрита депресия се борят сами с демоните в себе си. Те не споделят и не искат да натоварват околните

скрита депресия

Това, което може да бъде интригуващо при изследването на скрита депресия, е следният въпрос: ако не знаете как да разкриете болката си, как другите ще могат да идентифицират какво се случва с вас?

Най-добрият начин е да се определи какво представлява скритата депресия. Идентифицирането е важно, независимо дали сте индивид, родител, лекар, терапевт, учител или приятел. Време е да спрете да пренебрегвате усещанията, такива каквито са. Няма значение, че не отговарят на критериите за класическа депресия – скритата депресия може да бъде също толкова потенциално вредна, колкото и другата, за която всички са чували.

Ако сте възпитани да вярвате, че болезнените емоции са признак на слабост, или ако това, че сте уязвими, винаги ви е карало да се чувствате несигурни, тогава може да сте оцелели, като сте създали перфектно изглеждащ живот. Живот, в който сте успешни, ангажирани и винаги налице за всеки, който има нужда от помощ. Проблемът? Изпълнени сте със самокритика и срам. Не може да си позволите да изразите страх, гняв, загуба или скръб. Разпознавате, че нещо не е наред, но не сте сигурни какво точно. Наясно сте само, че се чувствате в капан и сте сами. Ако това ви звучи познато, може да имате скрита депресия. Д-р Маргарет Ръдърфорд обяснява как да я разпознаем.

Д-р Маргарет Ръдърфорд

Не всички 10 характеристики са забележими във всеки човек, който може да си признае, че има скрита депресия. Въпреки това, те са доста последователни.

1. Силен перфекционизъм, придружен от критичен вътрешен глас

Правите всичко възможно да сте перфектни в онова, което вършите. „Ако нещо си струва да се направи, то трябва да се направи добре“ е вашето мото.

Но хората със скрита депресия упрекват и наказват себе си, ако не се представят постоянно по най-добрия начин. Те могат да си позволят да имат най-много една област, в която не са напълно перфектни.

Например, през смях признават, че не могат да карат кънки или да разказват вицове, ако животът им не зависи от това.

Но, когато става въпрос за нещо значимо, те трябва да са перфектни. Трябва да са примерни майки, висококвалифицирани адвокати, идеални лидери или най-добрите приятели на света.

Те непрекъснато оценяват статуса си, и ако той не отговаря на очакванията им, увеличават натиска върху себе си.

2. Прекомерно чувство за отговорност

Хората с латентна депресия много добре знаят какво е дълг, задължения и отдаденост. Можете да разчитате на тях в трудни моменти. Те първи забелязват, когато нещо не е наред и търсят решение. Определено са добри лидери, въпреки че са лоши в делегирането.

Прекомерното чувство за отговорност може да бъде болезнено за тях. Хората с прикрита депресия бързо се самообвиняват, без да се опитват да видят голямата картина. Това може да се използва от онези, които се опитват да избягат от отговорност.

3. Трудност при приемане и изразяване на болезнени емоции

Ако събеседникът ви се усмихва широко, говорейки за значителна загуба или разочарование, вероятно сте изправени пред случай на скрита депресия. Гневът се избягва или отрича. Тъгата е потисната. Разочарованието е за хленчещите.

Хората с такава депресия често срещат трудности при намирането на думи, за да изразят негативните емоции. В по-тежки случаи имат сериозни проблеми с изразяването им изобщо. Чувствата не идват от сърцето, а от ума. Вместо да намерят начин да ги отразят, такива хора анализират, опитват се да дешифрират и размишляват дълго време върху онова, което чувстват.

4. Силна тревожност и нужда от контрол, заедно с избягване на ситуации, в които контролът е невъзможен

Хората с латентна депресия не знаят как да бъдат в настоящия момент. Може да обичат да готвят, но им е трудно да седнат с останалите и да се насладят на храната.

Нуждата им от контрол е екстремно силна. Те изразходват много време в тревоги какво може да се случи ако не могат да дирижират ситуацията.

По ирония на съдбата, за хората с латентна депресия е важно да скрият безпокойството си. Те успяват да скрият и безпокойството си. Често изглеждат така, сякаш приемат живота леко и игриво. Тяхната тревога е скрита зад вечна усмивка.

5. Стремеж към постижения като начин да почувстват стойността си

„Ти си толкова добър, колкото е и последният ти успех“ е техният девиз. Хората с прикрита депресия са активни и колекционират постижения. Така маскират неувереността в себе си и почти постоянните си страхове.

Често не знаят кои свои качества да ценят. Качества, които им носят чувство на самоуважение, с изключение на изпълнените задачи и онова, което са постигнали.

6. Активно се грижат за благополучието на другите без да си позволяват да погледнат в своя вътрешен свят

Това не е фалшива загриженост. Не е следствие от преструвка или неискреност. Хората с латентна депресия са готови да се грижат за другите. Въпреки това, те не разкриват собствената си уязвимост пред никого. Издигат стени, за да попречат на другите да вият колко са самотни, тъжни или смазани.

Това може да бъде особено страшно, когато се появят мисли за самоубийство. Но човек, страдащ от скрита депресия, не може да се разкрие пред никого. И ако реши да го направи, те не му вярват: „Ти? Депресиран? И заради какво? Имаш всичко, постигнал си всичко…“

7. Обезценяване на болката или насилието в миналото или настоящето

Прикриването е психологическа защита. Позволява ни да се чувстваме тъжни, разочаровани, уплашени или ядосани, но да оставим чувствата си настрана, докато не успеем да се справим по-добре с тях. Здравите хора понякога използват тази защита. И не само във връзка с негативните преживявания, но и положителните. Понякога не е време да блестим от радост и щастие.

Хората с латентна депресия много по-често се прикриват. Те по навик потискат болезнените чувства, затваряйки ги в тъмня килер на душата си. Това им позволява да отричат ​​и отхвърлят въздействието на негативните преживявания, които са им причинили болка в миналото или настоящето.

„Нямаше нищо ужасно в това, което ми се случи. Много по-лоши неща са се случвали на други хора“, е типична схема на убеждение, използвана при скрита депресия.

8. Свързани психични проблеми – тревожност или свръхконтрол

Хората с прикрита депресия трудно се контролират. Те могат да страдат от хранително и/или обсесивно-компулсивно разстройство. За намаляване на тревожността често използват алкохол, успокоителни или сладки храни.

9. Липса на емпатия към себе си

Хората с латентна депресия се чувстват виновни или дори засрамени, ако проявят емпатия към себе си и си позволят да осъзнаят (и да си признаят), че има много добро в живота им.

10. Трудности в личните отношения, наред със значителни професионални успехи

Уязвимостта е свързана с истинска интимност, която трудно се постига от хора с латентна депресия. Като се стремят да бъдат продуктивни и да постигнат невъзможното, те често успяват. В същото време такива хора са склонни да избират партньори, които не желаят или не могат да покажат своята уязвимост. Тяхната връзка ще се основава предимно на това, което партньорите правят един за друг, а не на това какво означават един за друг.

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

 

 

Източник: medium.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *