Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 причини да се чувствате уморени, но не можете да заспите

Чудели ли сте се защо не може да заспите, а се чувствате изтощени? Тук ще се опитаме да отговорим на този въпрос

умора заспите

Често срещано погрешно схващане е, че ако се чувствате уморени, трябва да може да заспите лесно. Но както знае всеки, който се е борил с безсъние, усещането за умора, докато се въртите през нощта, е изключително често срещано явление и точно това прави безсънието толкова мъчително.

Нилонг Виас, педиатър и експерт по съня към уебсайта Sleepless in NOLA, казва, че има разлика между това да се чувстваш сънлив и да си уморен.

„Чувството за умора може да възникне по много причини, включително емоционален стрес, умора от пренапрежение вследствие на упражнения, натоварен ден или дори повтарящи се дни на недостатъчен сън. Сънливостта е резултат от химични реакции в мозъка, които показват на тялото, че е време за почивка“, разяснява тя.

Прочетете, за да научите кои пет неща могат да ви накарат да се чувствате уморени, без да можете да заспите, според лекари и експерти по съня.

д-р Нилонг Виас, педиатър и експерт по съня към уебсайта Sleepless in NOLA

 

5 причини да се чувствате уморени, без да можете да заспите

 

1. Имате лоша хигиена на съня

Навиците и начина на живот играят важна роля, когато става въпрос за заспиване, казва Моник Мей, действащ медицински съветник на Aeroflow Sleep и сертифициран семеен лекар. Тя препоръчва да практикувате добра хигиена на съня за по-бързо заспиване и качествен сън.

„Храненето непосредствено преди лягане, пиенето на кофеин или алкохол преди лягане, употребата на наркотици, пушенето на цигари и лошата хигиена на съня също могат да попречат на човек да заспи“, казва Мей. „Лошата хигиена на съня означава гледане на телевизия или други екрани в леглото, нередовни часове за сън и използване на спалнята за дейности, различни от сън и секс. Поддържането на спалнята хладна, тъмна и тиха помага за поддържане на съня.“, категорична е д-р Мей.

 

2. Нежелани реакции

Страничните ефекти от лекарство, което взимате, може също да ви накарат да се чувствате физически уморени, но да не можете да заспите, казва Мей.

По-специално, „стимулиращи лекарства, като тези, използвани за лечение на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност или депресия, и хапчета за отслабване могат да затруднят заспиването“, отбелязва още докторката. „Диуретиците и лаксативите, ако се приемат твърде късно през деня, могат да нарушат съня, като причиняват чести ходения до тоалетната. Други лекарства, които могат да причинят проблеми, включват стероиди, лекарства за кръвно налягане и болкоуспокояващи“, добавя тя.

Ако не сте сигурни дали вашето лекарство или комбинация от лекарства може да причинява безсънието ви, е важно да проучите въпроса.

Моник Мей, действащ медицински съветник на Aeroflow Sleep и сертифициран семеен лекар заспите
д-р Моник Мей, действащ медицински съветник на Aeroflow Sleep и сертифициран семеен лекар

 

3. Имате проблем на психическа основа

Понякога тялото ви е готово за сън, но мозъкът ви има други планове. Това е особено често срещано при хора, които са диагностицирани с депресия или тревожност, като и двете са свързани с по-често безсъние. Всъщност, според Johns Hopkins Medicine, до 75 процента от хората с депресия страдат от безсъние.

„На хората с тези заболявания може да им е трудно да „изключат мозъка си“ преди лягане. Шизофренията и биполярните разстройства също могат да затруднят съня“, казва Мей.

 

4. Страдате от нарушение на съня

Хората с нарушения на съня често имат малки проблеми със заспиването, но им е трудно да останат заспали. Въпреки това, някои нарушения, като сънна апнея, синдром на неспокойните крака и периодично разстройство на движението на крайниците, могат да попречат на способността да заспите или да останете заспали.

Прекъсванията на нощия сън могат да нарушат естествения цикъл му цикъл, което води до чувство за умора и смущения в циркадния ритъм. Говорете с лекар, ако изпитвате чести нощни събуждания.

 

5. Имате друг здравословен проблем

Ако се чувствате уморени, но не можете да заспите, е възможно причината да се корени в друг здравословен проблем, като сърдечни заболявания, белодробни проблеми, диабет и невродегенеративни състояния. Хормоналните промени по време на менструалния цикъл и в менопаузата също могат да повлияят на съня.

Говорете с лекаря си за пълния набор от симптоми, които изпитвате, за да идентифицирате или изключите всички основни заболявания, които биха могли да са причина за безсънието.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

Био Чай Лека нощ
Био Чай Лека нощ – помага при безсъние и често събуждане, при невроза и депресия

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *