ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Струва ли си да се откажем от вечерята в името на красотата?

Вечерята, колкото и да е нездравословна, е за предпочитане пред празния стомах

вечерята

Струва ли си да се откажем от вечерята в името на красотата?

Вероятно повечето хора са запознати със старото правило – не яж след шест вечерта. И мнозина, поради това че не са успели да се „поберат в любимите си дънки“, опитаха да не се хранят след шест вечерта. Кой, колко и дали е отслабнал зависи от индивидуалните качества на характера , но повечето от онези, които „не са яли след шест“, рано или късно признават тази идея за утопична. В края на краищата, реалностите на съвременния живот са такива, че само вечер имаме време да се нахраним спокойно и без да бързаме.

Днес диетолозите казват, че вечерята е необходима!

Да, и здравият разум подсказва, че липсата ѝ все още е твърде голяма жертва на олтара на красотата. Но това не означава, че през нощта можем да абсорбираме мазнини и бързи въглехидрати с чиста съвест. Вечерното меню трябва да включва ястия, които, от една страна, ще задоволят глада, а от друга страна, няма да добавят излишни гънки в талията или стрес за храносмилателната система.

Добре известната поговорка „Изяж закуската сам, сподели обяда с приятел и дай вечерята на врага“ се ражда в края на онова благословено време, когато жената се цени заради „формата“. Нашите баби хапваха хляб и сланина, поливаха ги накрая с чаша вино или бира, замезваха с варени картофи, нямаха представа за броенето на калории и гликемичния индекс на храните и бяха доста доволни от начина, по който изглеждат. Но, малко след Втората световна война великолепната „рубенсова“ красота беше заменена от друга идея – „дъска за пране“. Тенденцията на анорексичните модели принуди младите момичета да живеят с едно зелево листо и половин ябълка на ден, а по-възрастните да намаляват от време на време съдържанието на калории в ежедневната диета.

В днешно време модата на здравословния начин на живот изисква жената да е във форма

 

Почти задължително е както възрастните, така и децата да излъчват здраве и позитивност. Тоест, стандартът за красота днес не е „рубенсово“ тяло , не е и в стил „кожа и кости“. За предпочитане е хората да имат добре оформени и функционални мускули. Затова експертите по здравословно хранене съветват да тълкуваме горната поговорка не толкова буквално. И да вечеряме. Но и да не забравяме, че храносмилането на храната трябва да приключи до момента, в който заспим. В този случай храносмилателният тракт ще си почине, сънят ще бъде дълбок и освежаващ, а нервната система ще може да релаксира, а не да контролира храносмилането.

Време за вечеря

Последното хранене за деня трябва да се случи не по-късно от три часа преди лягане – това е подходът на съвременните привърженици на правилното хранене. Лесно е да се изчисли: да не ядем след шест е ОК, ако си лягаме в девет. Можем да ядем в осем вечерта, ако си лягаме в единадесет.

Но дори три часа преди лягане лош избор е:

• пържено и задушено тлъсто месо;
• пай – без значение дали е с месо или зеленчуци;
• висококалорични гювечи;
• мазна осолена риба;
• пържени картофи;
• тестени изделия;
• майонеза;
• заквасена сметана;
• мазни сосове.

За да се избегне сутрешното подуване, вечер е по-добре да се избират храни с минимално количество сол. Също така за вечеря трябва да се откажем от почти всичко, което е сладко. Като „сладко“, в компанията на вечерен чай, е по-добре да се ограничим до тънка палачинка, препечена филийка, няколко бисквити или чаена лъжичка мед.

В защита на вечерния апетит

Днес лекарите казват, че дори лошата вечеря е по-добра за здравето, отколкото лягането на празен стомах. Но това не се отнася за чипс, крекери, бързо хранене „още няколко бисквитки“ или малък дюнер.

Какво да ядем за вечеря?

Правилното вечерно меню е например постно варено месо (пилешко, пуешко, телешко, заешко) с гарнитура от задушени зеленчуци или зелена салата.

Картофи за вечеря – може, но печени или варени. Ризото е добре като гарнитура. Приемливи са и ястия с извара – огретени и чийзкейкове. Може да се поглезим и с омлет със зеленчуци и свежи подправки.

Ако вечерята е първото ни хранене за деня (случва се!), може да избираме между гъста зеленчукова супа със зеленчуков или лек пилешки бульон. Но зелевата супа и боршът е по-добре да се ядат в средата на деня. Ако трябва да подберем начин на готвене, вечер са за предпочитане ястия на пара или задушени. В края на деня излишните калории са безполезни за нас.

За да може храносмилателният тракт да се справи с вечерята за три часа, размерът на порцията не трябва да е твърде голям

И така, размерът на основното протеиново ястие (месо, риба или извара) не трябва да надвишава 150 г. Храните, съдържащи въглехидрати (хляб, картофи, овесена каша), не трябва да надвишават 40 г вечер, а зеленчуците – 250 г .

За въглехидратите, между другото

Често загрижени за фигурата решаваме да ядем само протеинови храни за вечеря. Но, липсата на въглехидрати във вечерната диета не ни позволява напълно да задоволим глада. В резултат на това се събуждаме през нощта от глад и не винаги силата на волята може да ни попречи да посетим хладилника. И така, може ли да вечеряме сладкиши? Може, но само такива, които нямат крем, сметана, шоколад и тесто. Допустимо е да заменим сладкото във вечерното меню със:

• Сушени плодове – с тях се правят салати, смесват се с варено жито, а също така просто се дъвчат.

• Горски плодове. В горските плодове има малко количество захар и въглехидрати, тоест нямат отрицателно въздействие върху фигурата, само положително.

• Плодове. Те не съдържат бързи въглехидрати, перфектно задоволяват глада и насищат тялото с витамини, повишавайки имунитета.

• Пчелен мед. Това е вълшебно средство за профилактика на хиляда и една болести, естествен антибиотик. Освен това медът е наистина сладък, за разлика от горните заместители, които, разбира се, са сладки, но не толкова, колкото захарта.

Не трябва да ядете за вечеря храни, които лично за вас са трудни за смилане, дори ако диетолозите ги определят като нискокалорични и здравословни. Такива могат да бъдат лук, зеле, ябълки, черен хляб или пълномаслено мляко. Подуването и дискомфортът в корема едва ли ще допринесат за добрата нощна почивка.

А на онези, които все още „не ядат след шест“, напомняме, че вкусната храна е едно от удоволствията, които правят живота ни по-щастлив. Нека вечерята ви бъде вкусна и ви донесе само добри усещания!

Бонус: Пет храни, които ще ви направят по-щастливи

Доброто настроение преди лягане е ключ към ефективната почивка и сладките сънища. Ще помогне ли правилното хранене? Определено да. Представяме ви продукти, които могат да се нарекат „първа помощ“ при тъга и лошо настроение.

бразилски орех

Бразилски орех

Съдържа много селен – микроелемент, без който ставаме раздразнителни, нервни и се уморяваме по-бързо. Само три ядки на ден ще запълнят дефицита на селен, ще подпомогнат сърцето и ще подобрят настроението. Вярно е, че е по-добре да не включваме ядки във вечерното меню – те все пак са доста тежка храна, но 2-3 бразилски ореха няма да навредят.

Банани

Витамин B6, който е в изобилие в тези плодове, е необходим за успешния синтез на серотонин, хормонът на доброто настроение. Бананите съдържат и много калий, който е необходим не само за сърцето, но и за поддържане здравето на нервните клетки.

Боровинки

Ако превенцията на свързаната с възрастта деменция е важна за вас, не можете без боровинки. Тези плодове са богати на антоцианини, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, помагат за противодействие на когнитивния спад, подобряват краткосрочната памет и дори нормализират двигателната координация.

Яйца

Те са богати на витамини от група В, които помагат за предотвратяване на депресия и подобряват настроението. В яйцата има много холин, който е необходим за нормалното функциониране на мозъка и особено на тези от неговите центрове, които отговарят за краткосрочната и дългосрочната памет.

Елда

Кашата от елда трябва спешно да се появи в менюто, ако напоследък сте с повишена тревожност. Цинкът, фосфорът, магнезият и витамин В, които са в изобилие в елдата, подобряват кръвообращението и ускоряват предаването на импулси в мозъчните клетки. Следователно, елдата не само намалява тревожността, но и подобрява съня. Освен това намалява главоболието.

Източник: www.businessinsider.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *