Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Страдащите от безсъние са значително по-застрашени от инфаркт

Хроничното безсъние е свързано с драмтично повишаване на риска от сърдечен удар

безсъние повишава риска от инфаркт
Жените по-често страдат от безсъние

Хората, имащи проблеми със съня, са с 69% по-застрашени от инфаркт, според резултатите от голямо ново проучване, представено на годишната среща на Американския колеж по кардиология. Анализът също отбелязва, че хората, които спят средно пет или по-малко часа, са изложени на най-голям риск.

“Нашите резултати показаха, че лишаването от сън е свързано със значително по-висок риск от сърдечен удар. Колкото повече се лишаваме от сън, толкова по-опасно е за сърцето”, казва водещият автор на изследването Йомна Е. Дийн от Александрийския университет в Египет.

Ползите от добрата почивка през нощта са добре установени. Миналата година Американската сърдечна асоциация (AHA) добави добрия сън към своя контролен списък за сърдечносъдово здраве. Организацията отбелязва, че възрастните трябва да получават седем до девет часа сън всяка нощ за оптимално сърдечно здраве.

 

Има „точно” количество сън, което трябва да се спазва

 

За проучването, което също така е публикувано в медицинския журнал „Clinical Cardiology”, Дийн и колеги анализират девет предишни проучвания, включващи повече от милион възрастни от целия свят. От тях около 13 процента страдат от безсъние, ранно събуждане или неспособност за заспиване отново.

Участниците са проследявани в продължение на девет години и са на средна възраст 52 години. Резултатите показват, че хората, които спят средно пет или по-малко часа на нощ са 1,56 пъти по-застрашени от инфаркт.

От друга страна прекаленото спане също е вредно. При хората, спящи повече от 9 часа, завишението на риска от сърдечен удар е идентично. „Важно е пациентите да са наясно, че ако лишаването от сън е вредно за сърцето, прекалено продължителното спане също не е полезно”, подчертава Дийн.

 

Защо безсънието е опасно за сърцето?

 

Има достатъчно доказателства, сочещи, че лишаването от сън води до повишени нива на хормона на стреса (кортизол), който от своя страна ускорява атеросклерозата, натрупването на мазнини, холестерол и други вещества в артериите.

„Когато не получавате достатъчно възстановяващ сън, вие обърквате определени хормони в тялото си, като кортизола“, казва Абха Ханделвал, кардиолог в „Stanford Health Care” в Калифорния. „Това създава определен тип реакция, която може да обърка обработката на кръвната захар, кръвното налягане и да увеличи риска от анормален сърдечен ритъм”, допълва още кардиоложката.

Комбинацията от безсъние и хронични заболявания е пагубна за сърцето. Не е изненадващо, че хората с безсъние, които също така имат високо кръвно, холестерол или диабет, са още по-застрашени от сърдечни проблеми.

Абха Ханделвал за безсъние и сърдечни проблеми
Абха Ханделвал, кардиолог в „Stanford Health Care” в Калифорния

 

Не посягайте веднага към лекарства за лечение на проблеми със съня

 

Лекарствата не трябва да са първия избор за справяне с безсънието. Всъщност има изследвания, които показват, че медиканети като золпидем може да са вредни за сърцето.

И Ханделвал и Дийн са категорични, че хората, които искат да се справят с проблема, трябва първо да направят промени в начина си на живот. Има лесни за спазване съвети, като спазване на график на лягане и ставане, избягване на консумацията на кофеин и алкохол и наблягане на физическата активност през деня, които могат да дадат чудесни резултати.

Ако промените в начина на живот не помагат, трябва да се потърси лекарски съвет и да бъдат направени изследвания за рискови фактори за инфаркт.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://pixabay.com/

Мелатонин Equilibra
МЕЛАТОНИН – за спокоен, дълъг и дълбок сън

мелатонин при безсъние

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *