Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Носът ми изтече: Откъде идват сополите?

Сополите са слуз от носа, а храчките са слуз от дихателните пътища

сополите

Производството на слуз е нормално. Без него носът и дихателните пътища стават сухи и не функционират правилно. Но понякога тялото произвежда твърде много слуз, което причинява проблеми като запушен или хрема и кашлица.

Какво е сопол?

Сополите са слуз, която се образува в носа. Мембраните от вътрешната страна на носа са облицовани с клетки, които я произвеждат. Тази слузна обвивка улавя праха и микробите, които вдишвате.

Малките косъмчета преместват слузта надолу по носната кухина до мястото, където преглъщате. Когато преглъщате, слузта отива в храносмилателната система (червата).

Д-р Владимир Зайцев

Обикновено произвеждаме около 1-2 литра слуз всеки ден, но ако вашите синуси или други части на горните дихателни пътища са възпалени, може да произвеждате два пъти повече. Възпалението на горните дихателни пътища е възможно да бъде причинено от прах, дим, полени, химикали или инфекция.

Ако има инфекция, тялото произвежда допълнителна слуз, за ​​да улови и да се отърве от микробите. Допълнителната слуз, която не е погълната, излиза от носа като сополи.

Хремата е явление, с което всеки човек се е сблъсквал, а сополите са нещо, с което всеки от нас ще трябва да се справя, в един или друг момент

С настъпването на студения сезон един от най-актуалните оплаквания, отправени към лекарите е: Докторе, носът ми изтече…

Откъде всъщност идват сополите?

Това ще научим от д-р Владимир Зайцев, оториноларинголог от най-висока категория.
Произходът на секрета от носа – така научно се наричат сополите – може да бъде различен

Причините, поради които се появява секрет от носа биват:

– алергични;
– вирусни;
– бактериални;
– гъбични.

Мястото, където започва да се произвежда излишната слуз, се нарича производствена точка, отбелязва д-р Владимир Зайцев. И така, една от тези точки може да бъде самата носна лигавица, когато се възпалява по различни причини, увеличава обема си и започва да произвежда все повече и повече слуз. Излишък от слуз – това виждаме. И в този случай назалната конгестия може да е налице или да я няма. Също така, образуването на секрети може да се случи в носните раковини. И по-често говорим за задните носни раковини. „Случва се парадокс, когато предните носни раковини са сухи, човек дори може да почувства парене. Но в същото време може да се оттича слуз в назофаринкса. В този случай изхвърлянето ще бъде подобно на сапун – прозрачно бяло, доста вискозно. Тази ситуация поддържа назофаринкса през цялото време в състояние на възпаление и провокира по-нататъшно производство на слуз “, казва д-р Владимир Зайцев.

Също така образуването на секрети може да отиде директно в назофаринкса

Например, когато аденоидите (сливиците) се възпалят. Често този проблем се нарича проблем на детството (сополите в детската градина), в краен случай – на юношеството. Всъщност, възрастните също страдат от това.

„Когато назофаринксът се възпали, слузта се стича по задната стена на гърлото, докато лигавицата се възстанови. А това е възможно само при решаване на проблема – да се открие и елиминира причината за възпалението”, казва специалистът.

Параназалните синуси също могат да произвеждат секрет от носа. Ако ги трябва да ги подредим според степента на възникване, тогава:

– в максиларните синуси процесът се развива по-често от други;
– следващите са етмоидните синуси или клетките на етмоидния лабиринт;
– на трето място са фронталните синуси;
– накрая е сфеноидалния синус.

„В същото време трябва да се разбере, че понякога слуз може да се образува не на едно място, а на няколко точки едновременно, когато например параназалните синуси, назофаринкса и носната лигавица са възпалени едновременно“, обяснява докторът.

В допълнение, полипите и кистите могат да провокират хрема, т.е. прекомерно образуване на слуз. Тук си струва да се поясни, че кистата без обостряне няма да доведе до никакви негативни последици. Самите такива образувания не произвеждат директно слуз, но водят до възпаление на лигавицата около тях, в отговор на което тя започва да работи по-активно.

Два варианта

Както отбелязва оториноларингологът Зайцев, повишеното производство на слуз може да е в отговор на агент (вирус, бактерия или алерген), който е влязъл в носа и е проникнал в лигавицата. След това лигавицата буквално се опитва да го измие с помощта на секрети. Тази опция се нарича екзогенен характер на образуването на обикновена настинка.

И има ендогенна природа, когато причината е отвътре. Например, носната преграда е извита, което нарушава архитектониката на носа. „Преградата може да бъде извита вродено или от травма. Поради това назалните раковини започват да нарастват по размер, развива се възпаление на назофаринкса и по-активно се произвежда слуз. Човек може да пренебрегне такова състояние и да се опита да го издържи. Много хора живеят така с години и процесът става хроничен“, предупреждава д-р Владимир Зайцев.

Както отбелязва лекарят, идеалната ситуация е, когато хремата изчезне за пет до седем дни. Но не е необичайно, когато процесът се забавя и това вече е лошо, тъй като хремата е изпълнена със сериозни усложнения, например синузит. Затова, съветва лекарят, е необходимо да се обръща внимание на всяка хрема, а не да се смята за нещо незначително и безобидно. Тогава носът ще бъде наистина здрав.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *