Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво означават различните цветове на храчките и секретите в носа?

Цветовете на секретите, които отделяме, докато сме болни, могат да означават наличието на различни инфекции или по-сериозни заболявания.

секретите

Секретите предпазват дихателната система от агресивни външни фактори, като вируси, цветен прашец, дим и други вещества. Цветовете на скеретите могат да варират, без да има сериозна инфекция в организма, но е важно да знаем какво означават те.

Респираторните вирусни инфекции са най-честите заболявания при деца, както подчертава списание „Pediatria Intergral”.

Хората със заболявания, свързани с дихателните пътища, трябва да внимават за бактериални промени, които могат да се познаят по цвета на скерета, който изхвърлят.

 

Каква е функцията на секретите?

 

Секретите, които изхвърляме при инфекции, са смес от имуноглобулини, мукополизахариди, гликопротеини и липиди. Те се образуват, за да създадат механична бариера, която да ни предпази от патогени или алергени. Секретът се образува в епителните клетки на носа, устата, синусите, фаринкса, брохиолите и бронхите.

Работата на секрета е да филтрира, овлажнява и затопля въздуха, който вдипваме. Той овлажнява дихателните пътища, за да премахне сухотата, която често се набюдава при вирусни и бактериални инфекции.

Освен цветовете на секрета, тексурата му (течен или жилав) също говори много за състоянието, в което се намираме.

Причината за запушването на носа често са подутите кръвоносни съдове и излишната течност, която произвежда. Това е естествена защитна реакция на тялото, която пази организма от респираторни вируси.

За да се предпазите или да облекчите запушване на носа трябва да следвате следните съвети:

  • Избягвайте дразнители и полени (алергени)
  • Ако работите в среда, в която има много прах, използвайте маска.
  • Пийте много вода
  • Издухвайте си носа, колкото е нужно. Може да пробвате да наклоните главата си на другата страна.
  • Впръсквайте си физиологичен разтвор в ноздрите.

 

Какво означава разликата в консистенцията и цвета на секрета?

 

Консистенцията и цветовете на слузта, която изхврляме, дават улики за това, какво се случва в дихателната ни система. Въпреки че те не могат да поставят окончателна диагноза, проверката на секрета, който отделяме, след закашляне или издухане на носа, може да помогне на специалистите да предпишат правилното лечение.

 

  1. Прозрачен секрет

Приема се, че безцветната слуз е нормална. Също така се счита за признак на настинка или алергичен ринит, което не е опасно.

Когато секретът е причинен от алергична реакция, той обикновено е придружен от кихане, сълзене на очите, кашлица, умора, сърбеж в носа и гърлото.

 

  1. Жълт секрет

Вирусните инфекции най-често са причината за поява на жълта слуз. Цветът се дължи на защитата, която клетките използват за борба с болестта.

Обикновено дискомфортът продължава до 2 седмици, като през това време цветът може леко да потъмнее. Това означава, че организмът си е свършил работата и е унищожил микробите.

 

  1. Бял секрет

Белезникава слуз се наблюдава при запушване, подуване или възпаление на носа. Тъй като ноздрите се запушват, секретът се сгъстява и става мътен.

Това се случва в резултат на настинки или инфекции, които се проявяват до 3 дни след контакт с въпросния патоген. Обикновено състоянието е придружено с възпалено гърло, кихане, главоболие, лека мускулна болка, кашлица и температура.

 

  1. Зелен секрет

Бактиралните инфекции на синусите произвеждат гъста зелен слуз. Този вид отделяне се нарича мукопурулентен.

Секретът съдържа бели кръвни клетки, отговорни за борбата с бактериите и вирусите. Зеленият цвят се дължи на ензими, съдържащи желязо.

Зеленикаво течение от носа може да бъде причинено от хроничен синузит. Кашлица със зеленикав цвят и болки в гърдите може да са причинени и от пневмония.

 

  1. Кафяв секрет

За появата на кафява слуз има 3 варианта. Това оцветяване може да възникне от вдишване на прах, тютюн или нещо с червеникавокафяв цвят. Може също да е засъхнала кръв, която иска да напусне тялото. Последната възможност е респираторна инфекция, ако е придружена от диспнея, висока температура и кашлица.

 

  1. Червен секрет

Розвият или кървав секрет може да се дължи на много фактори, като издухане на носа или удар в носа.

Респираторните заболявания и дразненето на фаринкса също могат да са причина за появата на кървата слуз. Червеникави храчки може да наблюдават и при по-сериозни патологии, като туберкулоза или рак на белия дроб.

 

  1. Черен секрет

Гъбичните инфекции на носа се отличават с отделянето на черна слуз. Пушачите, употребяващите наркотици, работниците в мини или тези, които живеят в силно замърсени райони, са предразположени към образуването на тъмни секрети.

 

Кога да потърсите лекар?

 

Настинка, продължаваща повече от 10 дни е знак, че трябва да отидете на лекар. Все пак и при по-малко дни боледуване е препоръчително да потърсите съвет от специалист. Ако е бактериалня инфекция, през това време дискомфортът ще се влоши.

Следете температурата си и обърнете внимание за главоболие, повръщане или чувствителност към светлина.

Ако секретът се увеличи или променя цвета си, не отлагайте да отидете на лекар. За предпочитане е инфекцията да се прекъсне бързо, вместо да се стига до сериозно влошаване на състоянието.

Източник: https://steptohealth.com/

БОРИНАЛ – мощна комбинация за предпазване от вируси
БОРИНАЛ – за силен имунитет и защита от вируси и бактерии (СЕГА СЪС 70% НАМАЛЕНИЕ)

секрети

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *