Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10 шокиращи факта за заведенията за бързо хранене

Бързо приготвени, бързо сервирани и бързо изядени. Това е същността на заведенията за бързо хранене в шест думи

Всъщност, по-справедливото описание на местата за бързо хранене би било: лошо сготвени, лошо сервирани и бързо изядени.

Отдавна е доказано, че така наречената бърза храна е нездравословна. Това явно няма голямо значение за хората. Заведенията за бързо хранене все още са претъпкани и продължават да реализират стабилни приходи.

McDonald’s не спира да учудва всички, като продава 75 хамбургера в секунда. По пътищата на Европа може да видите подобни на него ресторанти, които приканват гладните граждани с лъскави реклами.

Наистина, много хора са готови от време на време да напълнят стомаха си с храна, която, меко казано, не им харесва. Очевидно в случая те разчитат на няколко солидни тренировки във фитнеса, за да се отърват от голямото количество калории, които се съдържат в онова, което се сервира там.

Има обаче много повече предупредителни знаци за бързото хранене от перспективата да качите няколко излишни килограма. Скорошно задълбочено проучване разкри някои от ужасяващите факти зад атрактивните менюта и цветните опаковки. Ето някои от тях.

10 шокиращи факта за бързото хранене, които завинаги ще променят начина, по който мислите за тази храна.

1. Психическо изтощение

Към днешна дата това е може би най-тревожната информация за бързото хранене. Всеки знае, че хамбургерите, пържените картофи и газираните напитки, сервирани в тези заведения, са с високо съдържание на мазнини и глюкоза. Но малко хора подозират, че бързото хранене също има неблагоприятно въздействие върху човешкия мозък.

Редовната консумация на нездравословни храни възпрепятства притока на кръв към мозъка и с течение на времето това може да ви накара да изглеждате като жив труп. Ако не се сбогувате с такава храна навреме, тогава в крайна сметка светът на зомбитата, които едва влачат краката си, няма да изглежда толкова фантастичен, а ще се превърне в ужасна реалност.

2. Газирани изпражнения

Някои хора може да твърдят, че не им пука къде се приготвя храната, която ядат. Основното е, че трябва да е вкусно. Но всяко правило има своите изключения. В този случай едно такова изключение е фактът, че следи от фекални бактерии са открити в хилядите диспенсери, инсталирани в ресторантите за бързо хранене.

Специалната форма на тези бактерии (колиморфни бактерии), открита в машините, със сигурност няма да ви убие в малки количества. Но самият факт, че този тип оборудване е източник на фекалии, е достатъчен, за да отврати дори най-закоравелия мръсник и да го принуди завинаги да се откаже от употребата на газирани напитки.

Докато този щам бактерии може да не причини непременно сериозно заболяване при хората, друга форма, открита в същите тези дозатори, със сигурност може. Това е малка бактерия, наречена ешерихия коли. Тя е в състояние да причини тежки симптоми на хранително отравяне и в някои случаи дори смърт.

Посланието тук е ясно като бял ден: стойте далеч от машините за газирани напитки.

3. Сироп от болести

Чувствали ли сте някога, че след като сте изпили голяма газирана напитка в местния ресторант за бързо хранене, апетитът ви се е влошил още повече? И има защо.

За да придадат на тези напитки концентриран, сладък вкус, много ресторанти за бързо хранене нямат против да добавят големи количества царевичен глюкозо-фруктозен сироп (NFCS), вещество, което действа като заместител на захарта, към техния състав.

Докато високата концентрация на NFCS ви позволява да се насладите напълно на сладкия вкус и аромат на напитката, това вещество разбива емайла на зъбите, разтяга лигавицата на стомаха и уврежда други жизненоважни органи в тялото ви.

4. Изкуствени яйца

След като прочетете този параграф вероятно ще откажете закуските за бързо хранене, които включват ястия с яйца в менюто.

В опит да спестят от цената на храната, много вериги за бързо хранене използват ненатурални яйца за закуска и техния заместител, известен като „Висококачествен яйчен микс“. Експертите са установили, че този заместител съдържа подозрително вещество, наречено глицерин. Най-вероятно сте чували за глицерина, тъй като той се съдържа в много от продуктите, с които се къпете или бръснете.

Да, глицериновият разтвор е един от компонентите, които съставят крема за бръснене и сапуна. Разбира се, консумацията му в този вид и в малки дози едва ли ще ви убие, но ще се съгласите, че едва ли е добре използването му като една от съставките на вашата закуската.

5. Еластичен хляб

Сигурно ще се изненадате от факта, че Subway е най-големият доставчик на бързо хранене в света. В този смисъл дори изпреварва добре познатите златни арки на McDonald’s.

Но това е може би вторият най-важен факт за сандвичите, продавани в Subway. „Победителят“ е далеч по-притеснителна новина.

Доскоро хлябът, използван в тези заведения за приготвяне на сандвичи, съдържаше химикал, наречен азокарбондиамид. Преди това азокарбондиамид се използваше за направата на специални постелки за йога.

Веднага след като този факт стана известен, ръководството на Subway обяви, че азокарбондиамидът е премахнат от състава на хляба, но спомените за това са достатъчни, за да ви се преобърне стомаха. Особено ако преди това сте хапнали от известния италиански сандвич TDC в Subway.

6. Салати, които увеличават размера

Да поръчаш салата в ресторант за бързо хранене е като да пушиш електронна цигара в бар за пушачи. Без съмнение сте направили здравословен избор, но се намирате в среда, в която вредните вещества се произвеждат със светкавична скорост около вас. И както и да се чувствате, очевидно ще излезете от този бар в много по-лошо състояние, отколкото когато сте влезли в него.

Въпрос на безпокойство е, че много от типичните салати в ресторантите за бързо хранене са пълни с мазнини, имат високо съдържание на наситени мастни киселини и натрий. Затова в някои случаи дори са по-вредни за здравето от добрия стар Биг Мак.

7. Крави, крави и още крави

Ако някога сте изпитвали вина, облизвайки пръсти, докато изхвърляте празна кутия от Big Mac в кошчето, следващата пикантна новина може да ви удари толкова силно, че никога повече да не си купите хамбургер. Само една вкусна, сочна, мазна хапка от хамбургера, който изяждате, може да означава, че всъщност поглъщате останките на над сто заклани крави.

След като добитъкът бъде заклан, „по-евтините“ части от трупа се трупат за по-нататъшна обработка. Освен това хрущялното месо се натрошава, към него се добавя мазнина и след това от тази маса се оформят заготовки с кръгла форма. Резултатът е типични, евтино направени хамбургери, които след това си проправят път към многото вериги за бързо хранене по света и от техните рафтове се озовават в ръцете на нетърпеливо чакащите клиенти.

Може би, ако повечето хора знаеха какво ядат, вероятно щяха да премахнат тези бургери от диетата си и вместо това да преминат към скара, приготвена в задния им двор.

8. Сирене, което няма да харесате

Нищо не прави хамбургера по-добър от дебело парче сочно сирене чедър, сгушено между парче месо и хлебче. Но има един проблем. В ресторантите за бързо хранене това сирене изобщо не е чедър. Като цяло едва ли може да се нарече и сирене.

Проучванията показват, че около половината от компонентите, използвани при производството на сирене за ресторантите за бързо хранене, са химикали, различни добавки и мазнини, които съставляват поне 50% от необходимата маса на продукта. Не е ли това повод за размисъл?

9. Храна с вкус на плаж

Има съставка, наречена силиконов диоксид. Много често присъства в ястията за бързо хранене като чили или пилешки крилца в сос. Най-вероятно това вещество ви е известно под друго име: пясък. Едва ли някой би искал да си поръси храната си с фин пясък от плажа, но тук заведенията за бързо хранене изпреварват всички и го правят въпреки всичко.

10. Химически шейкове

Баровете в индустрията за бързо хранене знаят точно как да придадат необходимата привлекателност на млечния шейк. Но ако можете само да си представите какво има в тези напитки, бихте ги изхвърлили с отвращение. Наистина тези евтини смеси съдържат всякакви съставки със съмнително качество, които се вкарват в състава им, за да придадат специфичен вкус. В някои случаи това води до факта, че такива коктейли съдържат повече химикали от обикновения градински тор.

Източник: health.clevelandclinic.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *