Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съветите на специалистите при остеохондроза

Остеохондрозата безпокои човек само в период на обостряния. Ако следвате полезните съвети, ще обле­кчите състоянието си. Гръбнакът и ставите „живеят“ заради постоянно­то движение. Ако липсва натоварване, постепенно се нарушава мобилността на междугръбначните дискове, а муску­лите на гърба слабеят. Впоследствие човек може да развие остеохондроза. Затова с цел профилактика наблегне- те на физическите натоварвания.

Всеки ден ходете пеша – това е най-добрата гимнастика за ставите на гръбнака. Колкото повече извървявате, толкова по-добре – 5 километра са оптималното разстояние. Ходете без какъвто и да е багаж и с по-бързи крачки.

Организирайте правилно работно­то си място. Ако прекарвате по-голяма част от деня на бюрото или пред ком­пютъра, е необходимо да се научите да седите правилно. Основните правила: здрава облегалка за гърба, краката да опират пода с целите ходила, а лактите – да се опират на бюрото. Мониторът да е срещу вас, леко под нивото на очите. Ако се налага редовно да завъртате или обръщате главата си настрани, това допълнително на­товарва шията. Така може да ви забо­ли глава и да усетите дискомфорт в шията. Затова ставайте по-често да се поразтъпчете поне за 10 минути. А най-добре е да направите няколко про­стички упражнения за гърба си.

Ако умеете, плувайте. Това е най- доброто физическо упражнение за страдащите от остеохондроза, водата отпуска и привежда в тонус мускулите на цялото тяло. Сами ще се изненадате от резултатите.

Матракът, на който спите, трябва да е нито много твърд, нито много мек. Гръбначният стълб има своите физиологични извивки, които следва да ви поддържат в нормално състоя­ние. Неправилно подбраният матрак може да деформира гръбнака. Разбира се, най-добрият вариант е ортопе­дична възглавница или ортопедичен матрак.

Пийте минерална вода, най-вече със съдържание на силиций. Нашите стави се нуждаят от този елемент. Благодарение на него те стават по- гъвкави.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *