БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Вредни ли са наистина въглехидратите?

Трябва ли е да се откажете напълно от консумацията на въглехидрати или не са толкова вредни, колкото си мислите?

вредни ли са въглехидратите
Вредни ли са въглехидратите и трябва ли да ги изключите от диетата си? В следващите редове ще намерите подробни отговори на тези въпроси

Въглехидратите са един от основните макроелементи, които се срещат природно в растителните храни, включително плодове, зеленччуци, ядки, грах и боб, зърнени култури. Другите два макроелемента са хранителните протеини и мазнини. Въглехидратите са ключови за правилното функциониране на много системи в организма, защото те са основния източник на енергия.

Думата „въглехидрати“ е общ термин, който описва различни видове молекули, съдържащи захар, които присъстват в храните.

 

Видове въглехидрати

Като цяло има три вида въглехидрати: захари, диетични фибри и нишесте. Възможно е да ги класифицираме допълнително като прости или сложни в зависимост от броя и вида на захарните молекули.

 

Прости въглехидрати

Наричани още „прости захари“, „захари“ или „захариди“, тези въглехидрати съдържат между една и 10 захарни молекули и присъстват в млечните продукти, плодовете и зеленчуците. Тези с една или две захарни молекули се наричат ​​съответно монозахариди и дизахариди, докато тези, съдържащи до 10 захарни молекули, се наричат ​​олигозахариди. Олигозахаридите обаче са пребиотични въглехидрати със средна дължина, които се съдържат в храни, богати на фибри и в майчината кърма. Лактозата – основната захар в животинското мляко – е дизахарид, съдържащ монозахаридите глюкоза и галактоза.

 

Сложни въглехидрати

Сложните въглехидрати се състоят от полизахариди, които са по-дълги и по-сложни вериги от захарни молекули. Този тип въглехидрати съдържат  нишесте и диетични фибри.Тези фибри са частите от растенията, които са несмилаеми. Те се набавят от ядки, семена, плодове, зеленчуци и бобови растения. Те са много полезни за червата и отделителната система.

 

Има ли „здравословни“ и „нездравословни“ въглехидрати?

 

Въглехидратите се смятат за лоши за здравето, защото се асоциират с наддаване на тегло, затлъстяване, метаболитни проблеми и диабет. Това явление, което учените наричат ​​„карботоксичност“, популяризира идеята, че прекомерната консумация на всички видове въглехидрати благоприятства развитието на хронични заболявания.

Поради тази причина нисковъглехидратните диети станаха широкоразпространени сред хората, които искат да отслабват, както и сред хората, с диабет или преддиабетно състояние. Няколко проучвания обаче показават, че източникът на въглехидратите е също толкова важен, колкото и количеството, което се консумира. Те констатират, че някои въглехидрати са по-здравословни от други.

 

Нездравословни  въглехидрати

Това са въглехидрати, които хората смятат за нездравословни, защото са по-малко хранителни. Те включват: рафинирани въглехидрати, като ориз и брашно, силно захаросани напитки, като газираните напитки и соковете, силно обработени храни, включително бисквити и сладкишиСпоред съществуващите изследвания, диета с по-висок прием на тези видове въглехидрати и по-малко от хранителните, може да увеличи маркерите на възпаление и да задълбочи хормоналния дисбаланс при жени, които страдат от синдром на поликистозните яйчници.

Прекомерната консумация на прости добавени захари също е свързана с повишен риск от сърдечни заболявания, инсулт, диабет и рак и повишена резистентност към инсулин.  Изследванията обаче разграничават, че добавените захари и обикновените захари, които се срещат естествено в храните, може да нямат същите отрицателни ефекти. Експертите препоръчват да се яде балансирана диета, която се състои предимно от питателни храни и включва тези видове въглехидрати само в умерени количества.

 

Здравословни въглехидрати

Храните, наситени с въглехидрати, които хората обикновено смятат за здравословни, включват: банани, ябълки, горски плодове, зеленчуци без скорбяла, като спанак, моркови и домати, пълнозърнестите храни, бобовите култури, нискомаслените млечни продукти, киселото мляко и сиренето.

Последните изследванията показват, че диети, богати на тези сложни въглехидрати, като средиземноморската диета например, имат противовъзпалителни качества, понижават инсулинова резистентност и намаяват риска от хронични заболявания. Изследователите приписват много от тези ползи на съдържанието на диетични фибри в сложните въглехидрати. Например, диетичните фибри в пресните плодове улесняват управлението на теглото в дългосрочен план, поддържат перисталтиката и са полезни за здравословното стареене.

 

Вредни ли са въглехидратите?

 

Отговорът на този въпрос в комплексен, защото зависи много от начина на живот, здравословното състояние на човек и храните, които консумира. Въглехидратите са ключов макроелемент, който осигурява на тялото енергия и диетични фибри. Прекалената консумация на въглехидрати е свързана с покачване на килограмите и по-голям риск от развиване на хронични заболявания, като сърдечни проблеми и диабет. Въпреки лошата си репутация, въглехидратите предлагат много ползи за здравето. Но това е така, когато се набляга на сложните въглехидрати и диетични фибри, вместо на рафиниранте такива.

Идеалната диета варира при отделните хора. Например диета, богата на въглехидрати, не е лоша за активно спортуващи. Въглехидратите не са лоши, когато хората управляват количеството и видовете въглехидрати, които консумират и ги приспособяват според нуждите си.

Източник: https://www.medicalnewstoday.com/

вредни ли са въглехидратите?
КАНЕЛА С ХРОМ И ЦИНК – за нормални нива на кръвната захар

въглехидрати

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *