Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Безсънието при коронавирус уврежда здравето: как да се справите

Един от неприятните спътници на коронавируса е безсънието. Не изпадайте в паника, това е естествена реакция на организма, който се бори с инфекцията

безсънието
Безсънието е следствие от стреса, който пандемията от коронавирус предизвика

COVID-19 ни даде много причини да загубим съня си. Ето още една: поради пандемията и стреса, много повече хора се борят със сериозна загуба на сън. Лекарите наричат това безсъние „коронасомния“ – вече реално и широко разпространено състояние.

„Това е проблем навсякъде, във всички възрастови групи“, казва Анджела Дрейк, професор по психиатрия и поведенчески науки.

„Безсънието беше проблем преди COVID-19. Сега от това, което имаме като данни, увеличението е огромно.“

Анджела Дрейк

Още преди COVID-19 медицинските експерти бяха загрижени от нарастващите нива на безсънието и неговото въздействие върху физическото и емоционалното здраве на хората. Сега, със стреса от COVID-19, огромните промени в живота и намалената активност на много хора, експертите по съня казват, че коронавирусът е причинил втора пандемия от безсъние.

Причини

Липса на ресурси

При всяко заболяване повечето хранителни вещества се изразходват за жизненоважна функция – регенерация на увредените тъкани. Други нужди временно отстъпват на заден план. Те включват поддържане на необходимото ниво на невротрансмитери в мозъка. Това са биологично активни химикали, които предават импулси между нервните клетки. На първо място, тези които отговарят за релаксацията и съня, са подложени на атака.

Промяна в начина на живот

Поради това, че болният човек прекарва много време в леглото не се случват обичайните дейности, които причиняват колебания в температурата и мозъчната активност. В резултат циркадните ритми (цикличната промяна в биологичните процеси, свързани със смяната на деня и нощта) се изместват и нарушават.

Хората се притесняват за работа си, за това че децата им са вкъщи, страхуват се да не се разболеят. Има много повече тревожност, страх и депресия днес – и те се превръщат в основна причина за безсънието.

Курс за възстановяване

Честите събуждания, проблеми със заспиването и намаляване качеството на нощната почивка също могат да настъпят по време на възстановяването. Това е период, който може да трае около месец. Ако ситуацията не се промени, струва си да се свържете със специалист – невролог, сомнолог или лекар по превантивна медицина. Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите нивата на мелатонин. Този хормон регулира не само съня, но и участва във възстановяването на имунитета. Ако не е достатъчно, се използва заместителна терапия. Проблемът може да бъде причинен от липса на кислород поради нарушена белодробна функция. В този случай е важно постепенно да се увеличава физическата активност, следвайки препоръките на лекаря.

Здравословен сън

Дори и факта, че безсънието, в едно с липсата на обоняние и вкус, се приема като последица от коронавирусната инфекция, човек трябва да се бори със стреса от COVID-19.

Ето още съвети за подобряване на съня:

Оптималната температура в стаята за сън и отдих трябва да бъде между 17-20 градуса. При тези условия мелатонинът се произвежда по-добре.

За по-добър релакс завивките с допълнителни подплънки, които симулират прегръдка, са се доказали добре. Те са създадени за хора с нарушена двигателна активност и сега се използват за коригиране на безпокойството и качеството на съня.

Вечер заменете хладната синя светлина на телефона с топла – включете нощна лампа или запалете ароматна свещ

След обяд се препоръчва да ядете малко количество сушени плодове и ядки. Те са доставчици на 5HTP-триптофан, който има седативен, хипнотичен ефект върху нервната система.

Чайовете – както зеления, така и черния – съдържат тонизиращи вещества. Вечер е по-добре да ги откажете и да пиете успокояващи билкови настойки. Подходящи са чай от кантарион, плодови чайове, чай от теснолистна върбовка, лайка, маточина и невен. Преди употреба се уверете, че нямате противопоказания.

Бъдете внимателни с лекарствата за сън. Лекарствата, които се продават без рецепта, могат да ви осигурят пълноценен сън или да ви направят сънливи сутрин, а хапчетата, отпускани с рецепта, могат да създадат емоционална зависимост.

Спестете си новините и социалните медии, особено вечер

Ако се събудите посред нощ и не можете да заспите, станете от леглото: промяната на обстановката ви помага да се рестартирате за сън. Поддържайте слабо осветление и не правете нищо, което да ви зарежда с енергия. „Ако не можете да заспите повече от половин час, станете и напуснете спалнята“, съветва Анджела Дрейк. „Правете нещо просто и еднообразно при слаба светлина. Дали това ще са леки, спокойни упражнения или медитация, зависи от собствените ви предпочитания.“

Не използвайте спалнята и особено леглото като офис. „Ако искате да тренирате мозъка си, трябва да приемете, че спалнята е място за почивка“, съветва Дрейк. „Не трябва да казвате: тук работя. Ако никъде другаде няма място за вашия хоум офис, поне не работете върху леглото. ”

Движете се активно през деня. Движението и тренировките намаляват стреса и поддържат телата ни в нормалните им ритми. Най-добре е обаче да не се упражнявате няколко часа преди лягане, за да дадете на тялото си време да се охлади и да почини.

Не дремете. Кратката дрямка няма да навреди, ако не е твърде късно през деня, но по-дългото спане ще наруши цикъла ви на сън. „Това е още една причина да се притесните, че ви очаква още една безсънна нощ“, казва Дрейк. „По-добре е да се уморите през деня, за да заспите лесно вечерта.“

Източник: health.ucdavis.edu

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *