Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 ефективни начина за облекчаване на болката във врата

За да облекчите болката във врата без лекарства, направете тези лесни упражнения и компреси, препоръчани от физиотерапевтите

болка във врата
Ако болката във врата е предизвикана от възпаление или скованост, ползвайте топъл или студен компрес, разтягане или масаж. Смяната на възглавницата или матрака също може да облекчи болката. Поддържането на правилна стойка е от значение за предотвратяване на бъдещи проблеми и увеличаване на болката.

Болката във врата може да ви накара да се почувствате неудобно и да направи невъзможна промяната на позицията на главата.

 

Естествени средства за лечение на болки във врата

 

1. Упражнения.
2. Масаж.
3. Топли или студени компреси.
4. Корекция на стойката.
5. Акупунктура.
6. Воден баланс.

Ако постоянно ви се налага да се справяте с болки в шията в резултат на вашата работа, на дълги часове прекарани пред монитора на компютъра и телефона или заради вече съществуващи здравословни проблеми, ето няколко прости упражнения и домашни средства, които наистина могат да помогнат.

1. Упражнения

Изследванията показват, че правилните упражнения могат да ви осигурят така необходимото облекчаване на болката във врата. В едно такова проучване хората с такива проблеми забелязват, че интензивността на болката намалява след редовни физически упражнения и качеството на живот значително се подобрява.

Упражненията може да помогнат за укрепване мускулите на врата, подобряване обхвата на движение и увеличаване на тяхната гъвкавост.

– Вдигане и спускане на раменете.

вдигане на раменете при болки във врата

– Упражнение „Кобра“. Това упражнение укрепва мускулите на гърба и подобрява гъвкавостта на гръбначния стълб.

– Ръце, докосващи пода, докато сте в изправен стоеж.

– Ембрионална поза. В това положение шията се отпуска най-добре.

– Опитайте разтягане и огъване на врата. В изправен стоеж навеждате глава напред, задържате 10 секунди и бавно я издърпвате назад. Пак задържате 10 секунди. Кратка почивка и правите същото разтягане в ляво и дясно. Завършвате с бавно въртене на главата в посока на часовниковата стрелка.

болка във врата

 

Проучванията показват, че упражненията могат да облекчат до 75% от болката във врата при много хора

 

Тази цифра е сравнима с това, което получавате от посещение на физиотерапевт, масажист или рехабилитатор.

Разтягане на врата

Запазвайки позата изправена, издърпайте брадичката напред, за да усетите разтягането в гърлото. Внимателно свийте мускулите на врата за 5 секунди, преди да върнете главата в центъра. От тази позиция издърпайте врата назад, насочвайки брадичката нагоре. Задръжте така за 5 секунди. След това се върнете в изходна позиция и повторете това упражнение 5 пъти.

упражнение за болката във врата

 

Опитайте с пилатес

Подобно на физиотерапията, разтягането и огъването, пилатесът може да облекчи хроничната болка във врата, да подобри стойката и да увеличи мобилността на шията. Като допълнителен бонус, пилатес също укрепва мускулите на врата и горната част на гърба. Ето няколко упражнения, които можете да опитате да правите сами и у дома.

„Кимване“ с глава

Смята се, че това упражнение подобрява стабилността на врата. Ето как можете да го направите:

• Легнете по гръб със свити колене и стъпала на ширината на бедрата.

• Повдигнете брадичката до гърдите.

• Бавно издърпайте главата над килима, без да движите брадичката. Уверете се, че държите главата изправена възможно най-дълго. По този начин се получава естествено разтягане на мускулите в областта на шията.

• Отпуснете брадичката и спуснете главата обратно върху постелката.

Лодка

Това упражнение работи за мускулите в задната част на врата. Ето как можете да го направите:

болката във врата

Легнете по корем и поставете ръцете си под брадичката. Докато издишвате, повдигнете главата над постелката, поддържайки брадичката нагоре. След това изпънете краката и ръцете нагоре, така както е показано на илюстрацията.

Повторете тези упражнения колкото можете повече пъти. Внимавайте обаче да не преразтегнете мускулите.

2. Масаж за болки във врата

Смята се, че масажът помага за облекчаване на мускулното напрежение и болката чрез подобряване на кръвообращението. Масажът отпуска мускулите, като по този начин подобрява и разширява обхвата на движение. Въпреки че бихте могли да използвате каквото и да е масажно масло, изследванията показват, че добавянето на няколко капки етерични масла от майорана, черен пипер, лавандула и мента към базовото масло може да помогне за облекчаване на болката.

Кръгови движения

Поставете палците в областта между гръбнака и лопатката. Със среден натиск преместете палците надолу по мускулите по гръбначния стълб с кръгови движения.

Плъзгащи движения

Поставете двата палеца върху областта между гръбнака и лопатките на гърба.
Плъзгайте пръстите по мускулите на врата и гърба, като използвате умерена сила.

3. Горещи или студени компреси

Прилагането на топъл или студен компрес може да облекчи всяка болка, дискомфорт и скованост в мускулите на врата. Препоръчва се да се използва компрес за около 15-30 минути.

Горещият компрес подобрява кръвообращението, намаляват мускулните спазми. За да направите това накиснете кърпа в топла/гореща солена вода и я поставете около врата. Ако използвате загряваща подложка, увийте я в тънка кърпа, тъй като директният контакт може да изгори кожата.

Студени компреси: Те осигуряват облекчение чрез намаляване на възпалението и потискане на болката, която може да изпитвате. Направете студен компрес, като накиснете кърпа в студена вода и я поставите във фризера за 15 минути, преди да я поставите около врата си. Като алтернатива можете да използвате ледени кубчета, увити в хавлиена кърпа.

Добра идея е охлаждането, както и затоплянето, да се случва постепенно – малко по малко се увеличава или намалява температурата, както и времето, което прекарвате с компрес.

4. Корекция на стойката

Най-често болката във врата се причинява от неправилна стойка. Ето защо, ако вече се борите с този проблем, опитайте да коригирате стойката, за да не влошите състоянието си. Също така, това ще помогне за предотвратяване появата на по-силна болка.

Добра стойка

Ето няколко съвета за правилно седене, независимо дали сте на работа или у дома.

• Винаги дръжте краката здраво на земята. Ако не достигат пода, можете да използвате подложка за крака.

• Уверете се, че предмишниците ви са успоредни на пода.

• Опитайте се да не кръстосвате краката и дръжте глезените пред коленете си.

• Уверете се, че има малка празнина между предната част на седалката и задната част на коленете.

• Коленете трябва да са изравнени с бедрата или под тях, но не и по-високо.

• Уверете се, че долната и средната част на гърба ви се поддържат.

• Раменете е добре да са отпуснати.

• Не опъвайте врата си, за да четете или гледате каквото и да е на телефона си.

• Дръжте телефона си на нивото на очите.

• Не дръжте телефона между ухото и рамото си. Използвайте слушалки.

Има подходящ начин да се изправите на крака

Макар че вероятно не мислите често за това, струва си да проверите.

• По-голямата част от теглото трябва да се прехвърли на краката. Ако сте стояли дълго време, преместете леко тежестта си от единия крак на другия или от пръстите на краката към петите.

• Уверете се, че коленете ви винаги са леко свити.

• Kраката трябва да са винаги на ширина на раменете през цялото време.

• Уверете се, че раменете ви са изправени и стомахът ви е прибран.

• Главата не бива да стърчи напред, назад или настрани. Ушите трябва да са успоредни на раменете.

5. Акупунктура

Традиционните акупресурни терапевти могат да облекчат болката и сковаността във врата. Можете да се научите сами да стимулирате правилните точки.

Чуде Чжу

Тази точка често се стимулира за облекчаване на напрежението във врата и облекчаване на болките в кръста. Тя се намира в браздата между безименния пръст и кутрето.

Цзян Чжун Шу

Това е друга ефективна точка, която облекчава болката във всички мускули в областта на раменете. Намира се над лопатката.

Шен Май

болката във врата

Тази точка, разположена под глезена, може да помогне за намаляване на сковаността на врата и подуването.

За да стимулирате някоя от горните точки, упражнете натиск върху тях за 4-5 секунди.

6. Воден баланс

Поддържайте правилен воден баланс.
Този съвет може да звучи странно в статия за болки във врата. Имайте предвид, че гръбначният стълб е изграден от кости, както и от хрущял. Предназначението на хрущяла е да намали триенето между костите. До 70-80% от хрущялa се състои от вода. Когато тялото ви е хидратирано, хрущялът може да намали триенето. За съжаление, ако тялото не получава достатъчно вода, това може да доведе до по-висока степен на триене, и като резултат до повече щети.

Дехидратацията може да влоши интензивността на болката, ако вече имате износени хрущялни или ставни проблеми. Затова внимавайте за признаците на обезводняване и се уверете, че получавате достатъчно течности, за да избегнете тези симптоми.

– Повишена жажда.
– Суха уста.
– Замайване.
– Главоболие.
– По-малко уриниране / тъмно-жълта урина.
– Умора.
– Сънливост.

Въпреки че всички горепосочени средства ще ви помогнат да облекчите болката в шията, бъдете внимателни. Упражнявайте се бавно, без да се насилвате. Спрете, ако почувствате някакъв дискомфорт. Потърсете Вашия лекар, ако болката продължава.

Източник: ayzdorov.ru

спонди гард гел
Новият СПОНДИ ГАРД: Спешна помощ при шипове и прищипани нерви

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *