Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Меркола: Витамин В12 при ковид, дрезгав и пресипнал глас

Много хора (по-често мъже) с прогресивна дрезгавост и парализа на гласните струни може да имат дефицит на витамин В12

витамин В12
Липсата на витамин В12 може да е причина както за дрезгав и присипнал глас, така и за други по-сериозни здравни състояния

Парализа на гласните струни се развива тогава, когато едната или двете гласови струни не се движат правилно. В този случай може да се появи пресипналост.

Витамин В12 е водоразтворим витамин, известен също като кобаламин. Той участва в много биохимични реакции и неврологични функции в организма, включително синтеза на ДНК. Човешкото тяло не може да произвежда витамин В12 самостоятелно. Затова този важен витамин трябва да се набавя чрез храна или добавки.

Парализата на гласните струни причинява пресипналост

Недостигът може да бъде тежък и да доведе до редица свързани промени, включително личностни разстройства, раздразнителност и депресия и широк спектър от симптоми, включително болки в ставите, изтръпване и задух.

Въпреки това, един от по-малко известните симптоми може да повлияе на гласа. Ако често и за дълго време гласът ви е пресипнал, това може да се случва и заради дефицит на витамин В12.

Пресипналост и парализа на гласните струни, свързани с дефицит на В12

Учени от катедрата по хранене от университета в Източна Каролина направиха преглед на 89 казуса на дефицит на витамин В12 в търсене на причини, клинични прояви и резултати. Съобщени са неврологични, психиатрични, орални, дерматологични и други „редки признаци и симптоми“.

Едно проучване включва случай на 61-годишен мъж, страдащ от дефицит на витамин В12

Той е получил този дефицит в резултат на прекомерна консумация на алкохол. Симптомите му включват постепенно прогресивна дрезгавост и парализа на гласните струни.

Парализата на гласните струни възниква, когато едната или и двете гласни струни са парализирани и не се движат правилно. Ако това се случи с едната гласна струна, може да предизвика дрезгав глас, а ако и двете не работят, е възможно да се появят проблеми с дишането.

Помислете дали не е добре да изследвате нивата на витамин В12, ако често имате дрезгав и присипнал глас

Обикновено парализата на гласните струни се появява заради операция. Това се случва след операция на щитовидната жлеза или сънната артерия, или при тумори на шията или гръдния кош, но често причината е неизвестна. В оригиналния доклад за случая, публикуван в The Journal of Laryngology & Otology през 2011 г., изследователите съобщават:

„61-годишен мъж беше приет в спешното отделение с осемседмична история на прогресираща дрезгавост и слабост в краката. Пресипналият глас на пациента имаше постоянен характер, което изискваше многократно прочистване на гърлото“.

Болният се е подложил на заместителна терапия с витамин В12, която премахна симптомите му

„По време на последващия преглед беше отбелязано подобрение в работата на гласа и гласните струни на пациента. Гласът му и функцията на долните крайници продължиха да се подобряват. През следващите три месеца пациентът се възстановява напълно, което се отразява в нормализиране на серумното ниво на витамин В12.

Ние вярваме, че този случай показва силна връзка между дефицита на витамин В12 и парализата на гласните струни.“

Лекарството Метформин е свързано с дефицит на В12 и пресипналост

В друг случай 55-годишен мъж с диабет тип 2 също страда от пресипналост на гласа, което го подтиква да посети клиника по отоларингология (уши, нос, гърло). Установено е, че двустранната парализа на гласните струни е резултат от дефицит на витамин В12 и състоянието изчезва след повишаване на нивата, според изследователите:

„Пресипналостта на гласа на пациента постепенно намалява след едномесечно лечение. След 3 месеца оплакванията на болния от невропатия са елиминирани и състоянието гласовите струни е оценено като нормална.“

В този случай мъжът е приемал инсулин, валсартан и метформин в продължение на пет години. Метформин, лекарство за диабет, преди това е било свързано с дефицит на витамин В12. В едно проучване средните нива на витамин В12 са по-ниски при хората, приемащи метформин, а 4% са с дефицит в сравнение с 2% в групата от хора, които са взимали плацебо.

В допълнение, близо 20% от приемащите метформин са имали гранични ниски нива на витамин В12, в сравнение с 10% от тези, приемащи плацебо. Много хора от групата на метформина също са страдали от анемия, която е свързана с дефицит на В12.

Учените отбелязват: „Когато оценяват етиологията на парализата на гласните струни, клиницистите трябва да са наясно, че продължителната употреба на метформин може да доведе до дефицит на витамин В12.“

Изследователите от Journal of Laryngology & Otology също отбелязват, че е важно за клиницистите да разгледат недостига на витамин В12 в случай на парализа на гласните струни: „Важно е да се разгледа дефицитът на витамин В12 като причина, тъй като ранното откриване и лечение може да помогне за предотвратяване на трайни неврологични увреждания“.

Някои от симптомите на недостиг на витамин В12 са лесни за пренебрегване

Симптомите на дефицит на витамин В12 могат да бъдат незабележими или да имитират други състояния. Това води до риск да бъдат пренебрегнати или погрешно диагностицирани от клиницистите. Една от последиците от дефицита е мегалобластна анемия (заболяване на кръвта). Това състояние кара костния мозък да отделя незрели кръвни клетки, които не могат да доставят достатъчно кислород в тялото. Резултатът е умора и бледа кожа.

Пациентите с мегалобластна анемия могат да развият жълтеница, леко пожълтяване на кожата или очите. Някои хора с дефицит на витамин В12 също така съобщават за потрепване на очите или спазми на клепачите. В настоящото проучване 74-годишна жена с дефицит на В12 е имала замъглено зрение, нарушения на походката и проблеми с равновесието.

Проблемите с психичното здраве също могат да бъдат признак за дефицит на В12 и е забелязано, че до 30% от пациентите, хоспитализирани с депресия, е възможно да имат дефицит на В12, докато сред възрастните хора с депресивни разстройства тези, които имат дефицит на В12, имат 70% по-висок риск от депресия. Изследователите заявяват, че витамин В12 може да е причинно свързан с появата на депресия.

Витамин В12 може да помогне при лечението на коронавирус

Витамин В12 може да помогне при COVID-19

Витамините от група В играят важна роля в клетъчната функция, енергийния метаболизъм и имунната функция, което кара една група изследователи да вярват, че това трио може да бъде полезно при лечението на COVID-19. Болните, които доказано са заболели от коронавирус, трябва да проверят и нивата на витамин В12.

„Витамините от група В насърчават правилното активиране както на вродените, така и на адаптивните имунни отговори, понижават провъзпалителните цитокини, подобряват дихателната функция, поддържат ендотелната цялост, предотвратяват съсирването на кръвта и може да съкратят престоя в болницата“, пишат изследователите в списанието Maturitas.

Що се отнася по-специално до витамин В12, той регулира чревната микробиота и ниските нива могат да доведат до повишено възпаление и оксидативен стрес

Проучването също така установи, че добавките с витамин В12 могат да намалят увреждането на органите и симптомите, свързани с COVID-19.

Изследователи от университетската болница в Сингапур и Медицинското училище Duke-NUS също решиха да определят дали комбинация от витамин D, магнезий и витамин B12 ще подобри резултатите сред пациентите с COVID-19 на възраст 50 и повече години.

Седемнадесет болни са получавали перорално витамин D3 (1000 IU), магнезий (150 mg) и витамин B12 (500 mcg) – общо известни като DMB – средно в продължение на пет дни, докато 26 пациенти не са получавали DMB и са послужили като контролна група.

Значителни подобрения са наблюдавани в групата с DMB: само 17,6% са се нуждаели от кислородна терапия по време на хоспитализация, в сравнение с 61,5% в контролната група. Нуждата от кислород е свързана с повишен риск от интензивно лечение, и групата която е приемала DMB се е представила по-добре в тази област.

Изследователите обясниха, че витамин D, магнезий и витамин B12 представляват уникален тристранен подход за борба с COVID-19, отбелязвайки: „Витамин B12 е от съществено значение за поддържането на здрава чревна флора, която играе важна роля в развитието и функционирането както на вродената, така и на адаптивната имунна система“.

Кой е изложен на дефицит на витамин В12?

Без да се предполага е ясно, че хората, които имат нива на B12 под идеалното, съвсем не са малко. Референтните стойности на В12 са 145.4 – 569 pmol/l. Въпреки че вегетарианците и веганите са податливи на такава липса, тъй като B12 се получава от животински продукти, може да има недостиг и при месоядните, защото проблемите с усвояването са често срещани.

В12 е здраво свързан с протеините и за разкъсване на тази връзка е необходима висока киселинност

Някои хора може да нямат достатъчно стомашна киселина, за да отделят В12 от протеина. По-напредналата възраст намалява способността да се абсорбира витамина от храната.

Рискът от дефицит се наблюдава при всеки от следните сценарии:

• Хората, които редовно консумират алкохол, тъй като В12 се натрупва в черния дроб.

• Пациенти с автоимунни заболявания като болестта на Крон или цьолиакия, които могат да попречат на тялото да абсорбира B12.

• Хората, които пият повече от четири чаши кафе на ден, са по-склонни към дефицит на витамини от групата В, отколкото тези, които не пият кафе.

• Тези, които са претърпели байпас операция на стомаха и следователно имат промени в храносмилателната система, тъй като това може да наруши усвояването на В12.

• Хора, които са изложени на азотен оксид, който може да унищожи запасите от B12 в тялото.

• Възрастни над 50-годишна възраст, тъй като способността за производство на стомашен мукопротеин намалява с възрастта.

• Хора с инфекция с Helicobacter pylori. Стомашният мукопротеин е протеин, произведен от клетките на стомаха, който е необходим за усвояването на В12. H. pylori може да го унищожи, като по този начин инхибира абсорбцията на В12.

• Хората, приемащи антиациди, които са склонни да пречат на абсорбцията на B12, особено с течение на времето.

• Пациенти, които приемат метформин поради ниска кръвна захар, тъй като лекарството пречи на усвояването на В12, удвоявайки риска от дефицит.

И още:

• Прием на инхибитор на протонната помпа, като Prevacid или Nexium, или H2 блокери, като Pepcid (Фамотидин) или Zantac. Изследванията показват, че приемането на ИПП за повече от две години увеличава риска от дефицит на В12 с 65%.

• Жени, приемащи противозачатъчни хапчета за дълъг период от време, тъй като естрогенът нарушава абсорбцията.

• Хора, които са приемали антибиотици, тъй като е доказано, че тези лекарства причиняват дефицит на витамин В12.

• При възрастни дефицит на В12 може да се развие след около шест години, което е толкова време, колкото е необходимо за изчерпване на запасите от В12 в организма. Затова е важно да знаете количеството, което консумирате, и да идентифицирате дефицит на B12 навреме, тъй като нарушеното развитие на мозъка и нервите е много трудно да се коригира, след като се нанесе вредата.

Редовната консумация на храни, богати на B12, като говежди черен дроб, дива дъгова пъстърва и дива сьомга, са важни за поддържане на нивата, но ако подозирате, че има дефицит, може да се наложи да се взимат хранителни добавки с този витамин, и изобщо с витамини от групата В.

Източник: www.mercola.com

ВИТАМИН В12
Dr. Nature Витамин В12 – за силен имунитет, срещу изтръпване на мускулите, залитане, изтощение

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *