Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Супер съвети за възстановяване след инсулт – ето какво помага

Най-напред трябва да се разбере какво е причинило първата атака

На всеки 4 минути един европеец става жертва на мозъчносъдов инцидент. Проблемът е сериозен, защото може да се окаже фатален или да остави тежки следи. Как преминават първите седмици, месеци и години след инсулта?

Тези, които са преживели инсулт, понякога го сравняват с автомобилна катастрофа. Идва внезапно и непредвидено, остава травма за цял живот. Пациентите често запазват задълго безпокойството си и страха, че това може да се повтори отново.

Мозъчносъдовият инцидент представлява рязко прекъсване на кръвообращението в част от мозъка. Година след това 30% от пострадалите умират, а сред оцелелите 40% запазват сериозни последици – парализа на едната половина на тялото, частична или пълна загуба на говора, проблеми с равновесието и т.н. Но има и донякъде невидими за околните хора следи – хронични умора, проблеми с паметта, променливо настроение, затруднено съсредоточаване. Много от пациентите изпадат в депресия.

след инсулта
Тези, които са преживели инсулт, обикновено го сравняват с катастрофа

Рецидивите не са задължителни

През петте години, които следват мозъчно- съдовия инцидент, 30-40% от пострадалите стават жертва на рецидив. Въпреки тези песимистични числа, правилното лечение и създаването на здравословни навици могат да се окажат достатъчни, за да не се случи това. Най-напред трябва да се разбере какво е причинило първата атака. Има два типа инсулт. Първият, характерен за 80% от случаите, е мозъчният инсулт, при който кръвен съсирек запушва някоя мозъчна артерия и възпира по този начин притока на кислород в мозъка.

В 15-20% от случаите пък става дума за мозъчен кръвоизлив, при който някоя от артериите в мозъка се разкъсва. Нахлуването на кръв в мозъчната тъкан й нанася поражения.

Ако е налице инфаркт, лекарите търсят произхода на съсирека – той може да идва както от сърцето, така и от някоя артерия. Когато се установи това, се прилага подходящо лечение: антикоагуланти, ако пациентът страда от нарушен сърдечен ритъм, който може да доведе до формирането на съсирек, или антиагреганти при наличие на атеромни плаки по стените на артериите. Във всички случаи лечението се провежда цял живот.

Ведрият дух помага

Инсултът настъпва внезапно и брутално, но възстановяването е много дълго. Всеки отделен случай е различен и не може да се предскаже как ще протече периодът след инсулта, както и какви резултати могат да бъдат постигнати. Някои пациенти остават на инвалиден стол, при други не се забелязват никакви следи. Но едно е сигурно – ведрият дух, оптимизмът и доброто настроение са силни съюзници за възстановяване на физическата форма. Колкото по-позитивен е пациентът, толкова по-големи са шансовете за заличаване на последиците.

Най-големите постижения във възобновяването на формата отпреди инсулта се отбелязват през първите три месеца след злощастната дата. Но и след това не бива да се губи кураж, тъй като подобряването остава възможно до 18 месеца след инцидента. В същото време депресивните състояния отнемат от енергията, нужна за възстановяването. Ролята на семейното и приятелско обкръжение е по-важна от всякога. Помага и сплотяването с други хора, преживели същия проблем.

Рехабилитация

Медикаментозното лечение е задължително, но недостатъчно. Нужно е също да се променят някои навици. Първата мярка е ограничаване на солта в храната, тъй като тя може да доведе до хипертония – съществен рисков фактор за инсулт.

Неврохелт
Неврохелт помага след инсулт

Прекалено силният кръвен поток постепенно уврежда малките кръвоносни съдове, които в един момент могат да се разкъсат. Ако се установи високо кръвно налягане, се предприема съответното лечение. Други рискови фактори са диабетът и високите стойности на холестерола в кръвта, както и свръхтеглото.

Храната трябва да е разнообразна и добре балансирана – пет порции плодове и зеленчуци на ден, по-малко захар и животински мазнини. Погрешно е някои продукти да се премахват напълно от менюто, всичко е в дозата!

Поне 30-минутна физическа активност всеки ден, максимално ограничаване на алкохола и пълно спиране на цигарите са другите важни препоръки. Приемът на противозачатъчни в комбинация с тютюнопушене е забранен за жените, прекарали мозъчен инсулт.

Източници:Здрaвeн журнaл,Pixabay.com,kр.ru

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *