Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Метаболитен синдром – ето как Валентина лесно разреши този проблем!

Метаболитен синдром – ето какво трябва да знаете за този проблем!

Метаболитният синдром е сбор от фактори, които повишават риска от развитието на диабет или сърдечносъдови заболявания. Промяната на начина ни на живот е най-добрият метод да се предпазим от тях.

Метаболитният синдром не е специфично заболяване, а индикатор за наличие на физиологични признаци, които повишават риска от развитие на диабет тип 2, получаване на инсулт или инфаркт.

метаболитен синдром
Лесно можете да разрешите проблема с метаболитния синдром

Според Световната здравна организация можем да говорим за метаболитен синдром, когато са налице три или повече рискови фактора:

– напълняване в областта на талията – обиколка над 88 см за жените и над 102 см за мъжете

– високо ниво на триглицериди в кръвта

– хипертония (кръвно налягане над 130/85)

– ниско ниво на добрия холестерол HDL

– повишено съдържание на захар в кръвта

Според статистиката от метаболитен синдром днес в Европа страда около 20-25% от населението, а при хората над 60 години този процент е над 40.

Инсулинът – в сърцето на метаболитния синдром

Този хормон, произвеждан от панкреаса, е нещо като секретен ключ, който позволява на клетките да „отворят“ вратата за глюкозата. Той регулира нивото на захарта в кръвта, наричано още гликемия. Ако клетките станат резистентни към инсулина, те абсорбират зле глюкозата, което води до повишаването на нейното количество в кръвта, а самите клетки започват да страдат от недостига й.

За да поддържа в нормите този механизъм, панкреасът е принуден да произвежда все повече инсулин. С течение на времето този орган се изтощава и не успява да задоволи порасналите нужди на организма, пише „Журнал за жената“. Тогава нивото на кръвната захар остава високо и се стига до диабет тип 2.

Резистентността към инсулин е свързана с по-висок риск от високо кръвно налягане и проблеми с артериите поради повишеното количество на липидите в кръвта.

Учените са установили, че мастните клетки са способни да освобождават хормони, които усилват резистентността към инсулина. Това е особено характерно за затлъстяването в областта на талията.

Последици от метаболитния синдром:

– Диабет от тип 2

– Сърдечносъдови заболявания и мозъчен инсулт

– Поликистозни яйчници, които могат да доведат до безплодие, тъй като се възпрепятства узряването на яйцеклетките

– Предполага се, че метаболитният синдром е „намесен“ и в други заболявания като рака на гърдата и на маточната шийка, рака на простатата и болестта на Алцхаймер, но тези хипотези все още не са научно потвърдени.

Лечение

Съвременната медицина се стреми да третира цялостно метаболитния синдром, а не просто отделните му компоненти, например хипертонията или високия холестерол.

Промяна на начина на живот

Когато диагнозата вече е поставена, лекарят първо предлага промяна на основните житейски навици, което включва:

– нов начин на хранене

– загуба на тегло и сантиметри в талията

– физическа активност

– спиране на цигарите

– редовни медицински консултации.

Лекарства

Някои медикаменти са особено ефикасни за предотвратяване на усложненията, свързани с метаболитния синдром. Такива са хипогликемизиращите лекарства, които противодействат на инсулиновата резистентност. Затлъстяването пък се повлиява от продукти, намаляващи апетита. Медикаментозният контрол над хипертонията и високия холестерол е част от стратегията в борбата с метаболитния синдром.

Редовната употреба на аспирин (след консултация с лекар) също се смята за ефикасно терапевтично решение при сърдечносъдови заболявания.

Предпазни мерки

Физическа активност е най-доброто средство за превенция на инсулиновата резистентност. Препоръчва се тя да трае от 30 до 60 минути всеки ден или поне 5 дни в седмицата. Бързо ходене, плуване, бягане, каране на колело или гимнастика – всичко е въпрос на личен избор.

Важно е сеансите да са редовни и натоварването да става постепенно. Физическата активност позволява по-добро усвояване на глюкозата от мускулите, а освен това спомага за поддържането на оптимално телесно тегло.

Здравословно хранене, което означава приемането на храни, бедни на калории и богати на фибри. Плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба и нискомаслени млечни продукти – това е идеалното меню, което предпазва от метаболитен синдром. Няколко хитрини могат да помогнат:

– намалете размера на порциите

– наблегнете на леките супи и салати, които изпълват стомаха, но са бедни на калории

– намалете консумацията на сол.

Постоянен стремеж към нормално тегло – следете за килограмите редовно, а не само преди летния сезон или при някакви специални случаи.

Ето какво сподели във Фейсбук страницата на Lekuva.net нашата читателка Валентина И. за метаболитния синдром и как лесно може да се разреши този неприятен проблем.

„Знаете ли, че кимионът подобрява храносмилането? Съдържащата се в него мазнина подпомага производството на стомашен сок – благодарение на това храната може да се смели по-бързо и по-добре. Освен това помага и при подут корем.

метаболитен синдром
При метаболитен синдром приемайте редовно чай от кимион

При метаболитен синдром яжте 150 г обезмаслена извара с 1 ч.л. кимион или пийте чай от кимион.

Приготвя се, като 2 супени лъжици семена от кимион се заливат с 250 мл вряща вода и се запарват за 10 мин. Аз започнах да пия от този чай и вече се чувствам много по-добре“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *