Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-важните билки за жените и как да ги използвате

Тези билки са познати като лечебни растения от народната медицина и по принцип са полезни за всички хора, но особено много за жените. Запознайте се с техните свойства и ги използвайте правилно.

Пипериче
Пипериче

Пипериче или водно пипериче (Poligonum hidropiper)

Народната медицина го смята за добро средство против маточно кръвотечение, в това число и при послеродови нарушения на менструалния цикъл, продължителни, обилни, болезнени и нередовни менструации, задръжки в менструацията, хронични възпалителни заболявания на матката, фибромиоми на матката. Противопоказно е при бременност.

За лечебни цели се използва надземната му част (листа, стръкове, цветове). Бере се през юли и август.

Основните му лекарствени форми са запарка, отвара, спиртен извлек, прах.

Невен
Невен

Невен (Calendula officinalis)

Едно от най-добрите средства в народната медицина при възпалителни заболявания, нарушения на менструалния цикъл, маточни кръвотечения, климактерични разстройства, мастопатия, предотвратяване на аборти след натъртване (запарки и спиртен извлек), при болки, трихомонадни колпити (запарка и спиртен извлек за инжектиране), при ерозия на маточната шийка (запарка и спиртен извлек за инжектиране, тампони с мехлеми), мастити (мехлеми), рак на млечната жлеза и яйчниците. Невенът притежава противовъзпалителни свойства и помага за зарастването на рани.

За лечебни цели се използват цветовете му. Събират се от юли до септември.

Основните му лекарствени форми са: запарка, спиртен извлек, мехлем и счукан на прах.

Засейте невен в градинката си или на място, с което разполагате, през април и май. Семената засейте на слънчево място и ще се радвате на кремаво-жълто-оранжевите му цветове чак до есента.

Калина
Калина

Калина обикновена (Viburnum opulus)

Това растение е много популярно в народната медицина. Използва се при маточни кръвотечения, в това число и след раждане, при възпалителни заболявания, фибромиома на матката, обилна менструация, при склонност към преждевременно раждане, за предотвратяване на аборт (отвара и спиртен извлек от кората, запарка и отвара от цветовете), при болезнени менструации (същите препарати). При рак на млечната жлеза се правят топли компреси от плодовете.

Калината е противопоказна при бременност, при ускорено съсирване на кръвта и склонност към образуване на тромби.

За лечебни цели се използват кората, цветовете и плодовете. Бере се през април и май (корите), май и юни (цветовете) и септември-октомври (плодовете).

Основните форми, в които се прилага: от корите – отвара и извлек; от плодовете – запарка и отвара.

Горуха
Горуха

Родилна трева, горуха (Cimicifuga racemosa)

От много отдавна билкарите използвали изсушените корени и дървенистите стръкове на четковидната горуха за лекуване на редица женски несгоди. Веществата, които се съдържат в нея, облекчават приливите на горещи вълни, като подтискат производството на лютеинизиращия хормон. Четковидната родилна трева може да замести естрогеновата терапия. Проведените изследвания не са установили съществени разлики в симптомите на менопаузата у жените, които след хирургическо отстраняване на матката (хистеректомия) са лекувани с естроген и с екстракт от четковидна родилна трева.

Овен това тази билка може да се ползва с успех за лекуване на предменструалния синдром, менструални болки и емоционални състояния, свързани с настъпването на критическата възраст.

Взимането на препарати от тази билка обаче трябва да става само след консултация с лекар.

Коприва
Коприва

Коприва двудомна (Urtica dioica)

Използва се при маточно кръвотечение, в това число и след раждане, фибромиома на матката, мастопатия, възпалителни заболявания, силни болки, безплодие, нарушения на менструалния цикъл, продължителни и обилни менструации, ерозия на маточната шийка; за усилване дейността на млечните жлези у родилки, при анемия (за увеличаване процента на хемоглобина и червените кръвни телца); като общоукрепващо средство. Това е едно от най-добрите средства в народната медицина. Противопоказна е при бременност.

За лечебни дели се използват листата, по-рядко корени, семена и цве­тове. Листата се събират от май до септември.

Основните лекарствени форми за приложение на копривата: от лис­тата – сок, запарка, спиртен извлек, прах; от семената-запарка, водна отвара, винена отвара, спиртен извлек; от цветовете – запарка.

Динка
Динка

Динка (Sanguisorba officinalis)

Използва се при обилни и болезнени менструации, маточни кръвотечения, в това число и след раждане или след аборт, при възпалителни женски забо­лявания, фибромиома на матката, разстройства през критическата възраст, ерозии на маточната шийка, вагинити, трихомонадни колпити (отвара за инжектиране), мастопатии (отвара и спиртен извлек, компреси с отвара), рак на матката и на млечната жлеза. Противопоказна е при бременност.

За лечебни цели се използват коренищата с корените. Събират се от август до октомври.

Основни лекарствени форми: отвара и спиртен извлек.

Шапиче
Шапиче

Шапиче (Alchemilla vulgaris)

Използва се при възпалителни женски заболявания, болки, нарушения на менструалния цикъл, нередовни обилни менструации, маточни кръвотечения, фибромиоми на матката, болки в областта на малкия таз, трихомонадни колпити, за усилване действието на млечните жлези у кърмачките.

За лечебни цели се използват стръковете, по-рядко корените. Събират се от май до юли.

Основни лекарствени форми: запарка, отвара, винена отвара, извлек.

Облепиха
Облепиха

Облепиха (Hippo Na Rhamnoides)

Тя е шампион между растенията по съдържание на витамин Е (токоферол). В облепихата той се намира в своята най-активна форма- във вид на алфатокоферол. Наричат го витамин на репродукцията, възпроизводството на потомство (народът го нарича “детероден”), тъй като влияе положително за образуването на полови хормони и помага за оплождането на яйцеклетката.

При недостиг от витамините А и Е у бъдещите майки нерядко се стига до аборти. Техният дефицит може да предизвика отсъствие или недостиг на мляко у кърмачките. Ето защо облепихата в големи количества е много полезна за бременните.

Маслото от облепиха се използва за лекуване на ерозията на матката, цервицити, колпити, а така също и мастит.

Тя е противопоказна при остър холецистит, хепатит, панкреатит и диария.

За лечебни цели се използват всичките части на растението, но най-вече плодовете, сокът от тях и маслото, получено от семената.

Плодовете се събират през септември и октомври.

Вечерна роза
Вечерна роза

Вечерна роза (енотера,папулка) (Оenothera biennis)

Маслото от вечерна роза е превъзходно средство против кистозно-фиброзната мастопатия и приливите на горещи вълни.

Тези страдания не са опасни, но жените изпитват дискомфорт. Безвред­ните удебеления на млечните жлези се срещат при всяка втора жена, но лекарствата, които се използват в такива случаи, предизвикват сериозни странични действия.

Маслото, което се получава от семената на енотерата, е добър източ­ник на гамалинолева киселина (която е една от незаменимите мастни киселини). То е полезно и при ревматоиден артрит и екземи.

Взима се в 1 500 милиграмови капсули два пъти дневно при болки в млечните жлези и до 8-12 капсули дневно при екзема и артрити. Трябва да се започне с най-малката доза и тя постепенно да се увеличава.

У някои хора това масло предизвиква повдигане, диария или главоболие. Ако ви се случи такова нещо, спрете да го взимате.

bilki-capsella.bursa-pastoris
Овчарска торбичка

Овчарска торбичка (Capsella bursa pastoris)

Тя е високоефективно кръвоспиращо средство. Използва се и при нарушения в менструалния цикъл, фибромиома и рак на матката.

Овчарска торбичка не трябва да използват хора с ускорено съсирване на кръвта и със склонност към образуване на тромби.

За лечебни цели се използват стръковете. Бере се от май до сеп­тември.

Основните лекарствени форми са: сокът, запарката и спиртният извлек.

Пелин
Пелин

Пелин обикновен (Artemisia vulgaris)

Използва се при нарушения в менструалния цикъл, липса на менструация, недостатъчни и неравномерни менструации, болки, фибромиоми на матката, при тежки раждания, родилна треска (запарка от стръковете, отвара от корените или от цялото растение); като средство за обезболяване и ускоряване на раждането; при закъсняване на менструацията, ерозия на маточната шийка, рак на матката и на яйчниците. В китайската медицина използват запарка от стръковете при тежка токсикоза на бременните жени, а в корейската – при безплодие, възпаление на маточната шийка, дисменорея, болки, вагинити. Противопоказен е при бременност.

За лечебни цели се използват стръковете, по-рядко корените. Стръковете се събират от юни до август, а корените – от септември до октомври.

Основни лекарствени фурми: от корените или от цялото растение заедно с корените се прави отвара, а от стръковете – запарка или извлек.

Лайка
Лайка

Лайка, аптечна (Matricaria Chamomilla)

Тя е много популярна в народната медицина. Прилага се при болезнени менструации, нарушения на менструалния цикъл, болки в областта на матката, фибромиома, при маточни кръвотечения и кръвотечения след раждане, трихомонаден колпит, разстройства през критическата възраст. Противопоказна е при бременност.

За лечебни цели се използват цветовете. Бере се през юли и август.

Основни лекарствени форми: извлек и отвара.

Градински чай
Градински чай

Градински чай (Salvia officinalis)

Използва се при безплодие, привични аборти, нарушен менструален цикъл, болезнени менструации, болки; при хронични възпалителни женски заболявания, през критическата възраст, при повишена потливост, а също така и при мастит и за прекратяването на лактацията при кърмачките. Противопоказен е при бременност и при остър нефрит.

За лечебни цели се използват листата, които се берат през юни и юли.

Основни лекарствени форми: запарка и извлек.

Запознайте се със серията ЦАРСКИ БИЛКИ и се лекувайте с тези безценни природни средства!

ЦАРСКИ БИЛКИ ДЕТОКСИН код 30115

ЦАРСКИ БИЛКИ За опорно-двигателната система код30105

ЦАРСКИ БИЛКИ Златна формула код 30101

ЦАРСКИ БИЛКИ За храносмилателната система код 30108

ЦАРСКИ БИЛКИ За съня код 30110

ЦАРСКИ БИЛКИ За нервната система код30112

ЦАРСКИ БИЛКИ За мъжа код 30103

ЦАРСКИ БИЛКИ За кръвоносната система код 30113

ЦАРСКИ БИЛКИ За истинско удоволствие код 30111

ЦАРСКИ БИЛКИ За имунната система код 30107

ЦАРСКИ БИЛКИ За идеална фигура код 30114

ЦАРСКИ БИЛКИ За жената код 30102

ЦАРСКИ БИЛКИ За дихателната система код 30106

ЦАРСКИ БИЛКИ За детето код 30104

Източници: lekuva.net; iherb.com; herbs-doctor.com; betterhealthherbs.com

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *