ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета при безплодие

При жените много фактори могат да доведат до безплодие: колебания в нивата на хормоните, аномалия на репродуктивните органи, инфекиия, заболявания и дори стрес. Репродуктивната система е изключително чувствителна.

bezplodieПри жените много фактори могат да доведат до безплодие: колебания в нивата на хормоните, аномалия на репродуктивните органи, инфекиия, заболявания и дори стрес. При мъжете най-честите причини са ниският брой на сперматозоидите и т.нар. „бавноподвижни сперматозоиди“.

Въпреки че храната не може да излекува безплодието, тя може да подобри вашите шансове за забременяване.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Бобови храни, спанак и други храни, богати на фолат

Лекарите препоръчват на жените, които се опитват да забременеят, да приемат добавки фолиева киселина, защото така се предотвратяват дефекти у плода. Мъжете обаче също се нуждаят от фолиева киселина. Учени от Университета на Калифорния са открили, че ниското ниво на витамин В може да намали броя на сперматозоидите и гъстотата на семенната течност. Приемът на храни, богати на фолат, може да реши този проблем.

Минимален прием: 600 мкг фолат на ден, който се съдържа в 1,5 чаша обогатена зърнена закуска или в чаша сготвена леща плюс чаша сготвен спанак.

Полезен съвет: Зелените зеленчуци, като спанака и зелето, могат да загубят 40% от фолата по време на готвене, затова е най-добре да се ядат сурови.

Тлъста риба, ленено семе, орехи и храни, богати на омега-3 мастни киселини

Тялото използва омега-3 мастните киселини за производство на ейкозаноиди, които увеличават притока на кръв към матката и повишават шансовете за забременяване и по-добро развитие на плода. Омега-3 може и да понижат риска от преждевременно раждане.

Минимален прием: 1000 мг на ден, количество, което се съдържа в една порция сьомга, ’А чаша орехи или две супени лъжици ленено семе.

Полезен съвет: Бременните жени и тези, които се опит¬ват да забременеят, не бива да ядат акула, риба меч и кралска скумрия поради високото съдържание на живак.

Нетлъсто месо, стриди, раци и други храни, богати на цинк

Ниското ниво на цинка понижава броя на сперматозоидите в семенната течност и забавя движението им, поради което те по-трудно достигат до цервикалния канал и не може да настъпи оплождане. Недостигът на цинк може да се отрази на плодовитостта на една жена, като удължи менструалния й цикъл, което означава, че овулацията й настъпва по-рядко.

Минимален прием: След изследвания на стойностите на цинк в кръвта на мъже се оказало, че ежедневният прием трябва да бъде между 220 и 500 мг. Количеството в две порции говеждо е едва 11 мг. Това означава, че мъжете трябва да приемат добавка (вижте „Хранителни добавки“ по-долу). Препоръчителната доза за жени, които не са бременни, е 8 мг.

Мляко, сирене, кисело мляко и други храни, богати на калций и витамин D

Учени от Университета на Уисконсин излекували безплодие при лабораторни мишки с калций и витамин D. Според други изследвания нивото на калция в семенната течност се увеличава в последните секунди преди оплождането вероятно защото сперматозоидът се нуждае от енергия, за да проникне в яйцеклетката. Изследване на Университета на Колумбия открило, че приемът на калций и витамин D помогнал на жените с поликистоза на яйчниците да нормализират менструалния си цикъл.

Минимален прием: Калций: 1000 мг за мъжете и 1300 мг за жените, което е еквивалент на три-четири чаши мляко. Витамин D: 1000 IU на ден или количеството в две порции сьомга от 120 г и две чаши мляко.

Портокали, чушки, броколи и други храни, боаати на витамин С

Не пропускайте сутрешния си портокалов сок. Изследване на 150 безплодни жени показало, че ежедневният прием на добавка с витамин С от 750 мг подобрява плодовитостта. След б месеца фертилното ниво на групата, приемаща витамин С, било 25% спрямо 11 % при участничките, приемащи добавки с плацебо. Повишило се и нивото на прогестерона при група¬та, приемаща витамин С.

Минимален прием: Ще имате нужда от добавка, за да си доставите 750 мг витамин С. В една чаша броколи се съдържат 100 мг, а в чаша портокалов сок – 124 мг.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Витамин С

Доказано е, че ежедневният прием на витамин С повишава плодовитостта.

Доза: 750 мг на ден.

Фолиева киселина

Двойките трябва да започнат прием на фолиева киселина, когато решат да започнат опити за забременяване.

Доза: 600 мкг на ден за мъжете и жените.

Калций и витамин D

 

Не приемайте калциеви добавки, извлечени от черупки на стриди или кости. Има вероятност да съдържат олово, което може да навреди на нероденото дете.

Доза: Калций: 1300 мг на ден за жените; мъжете не трябва да приемат добавки, защото могат да увеличат риска

от рак на простатата. Витамин D: 1000 IU на ден за мъже и за жени.

Омега-3 мастни киселини

Предлагат се под формата на капсули и течност със съдържание на ленено семе. Купете си добавка с включен витамин Е, който ще предпази мазнината от разваляне. Доза: 1 г на ден.

Цинк

Продължителният прием на цинкови добавки налага да вземате и 1 -2 мг мед на ден, за да избегнете дефицит на мед.

Доза: Някои лекари препоръчват 100 мг на ден за безплодни мъже за кратък период или 50 мг на ден за по-дълъг период. Не приемайте повече от 40 мг на ден, каквато е препоръчителната доза, без консултация с личния си лекар.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Кафе, кола и храни, съдържащи кофеин

Според някои изследвания кофеинът оказва вредно влияние върху плодовитостта и може да доведе до аборт. Според една от теориите той може да окаже влияние върху овулацията, като промени нивата на хормоните. Кофеинът свива кръвоносните съдове и така намалява кръвотока до матката, което на теория затруднява закрепването на оплодената яйцеклетка там. Той повишава риска от развитие на инсулинова резистентност, която може да повлияе отрицателно овулацията. Много други изследвания обаче са доказали, че приемът на по-малко от три чаши кафе на ден (300 мг кофеин) не се отразяват на плодовитостта на жената.

Според изследвания на бразилски учени кофеинът прави сперматозоидите по-бързи и подвижни.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *