Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

За кръвоспиране – Овчарска торбичка

Билката има подчертано кръвоспиращо действие

Овчарската  торбичка  (Capsella  bursa-pastoris) расте на много места – по поляни, паркове, градинки и се появява веднага след стопяването на снега – в ранна пролет. Цъфти с дребни бели цветове още през април. Може да я намерите тази година на дадено място, но на следващата ще поникне на друго място. Стъблата са високи до 50 см, към земята има перести листа, а нагоре по стеблото се оформят плодовете, които имат триъгълна форма като торбичка, откъдето е и народното название на билката. В тези „торбички” се намират семената.

Билката се събира, когато цъфти, като се използват само стръковете. Суши се в началото на слънце – няколко дни, а след това се прибира на сянка. Тъй като през април времето често е влажно, трябва да се използват сушилни.

От изсушените стръкове се приготвя спиртен екстракт, който се ползва за компреси при контузии, за които е препоръчано от ортопед третиране със спирт. Освен това се прави запарка или отвара, които се използват при силни менструални кръвотечения. Подчертаното кръвоспиращо действие се дължи на съдържащите се в растението диосмин и витамин К, които подпомагат съсирването на кръвта.

Отварата от Овчарската торбичка е с не много приятен аромат и слабо горчив вкус. Съхранява се на тъмно.

Рецепти:

Тинктура – Набрани свежи листа и дръжки с цветовете и торбичките се нарязват на дребно и с тях се пълни шише от тъмно стъкло без да се натъпква. Пълни се с медицински спирт до 40 градуса или водка, след което се оставя на топло 14 дни и след това може да се ползва за компреси и разтривки.

Чай – Във вряща вода се поставя една супена лъжица от сушените стебла, кисне няколко минути, прецежда се и се пие.

Компрес – 300 грама от прясната билка се задушава на пара, като се поставя в голяма цедка над парата и след това се прави компрес с нея.

 

Наберете си диви растения !

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *