Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Динка

Sanguisorba minors S. officinalis Rosaceae (сем. Розоцветни)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Динче, любениче

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, корените

Отглеждане

Дребната динка (S. minor) е красиво, устойчиво, вечнозелено многогодишно растение, стигащо до 45 см на височина, което през лятото образува високи, тънки стъбла с гъсти съцветия от дребни, зелени цветове с тъмночервени тичинки.

Лечебната динка (S. officinalis syn. Роterium officinalis) прилича на дребната, но е по-едра във всяко отношение, стъблата й стигат до 1 м, а съцветията носят малки, червеникави цветове.

Сортове и видове:

Сортовете на S. officinalis включват: „Arnhem“ с розово-червени цветове; „Pink Таnnа“ с розови цветове и „Shirofukurin“, чиито листа са с бели ивици по края.

Местоположение – S. minor предпочита суха алкална почва и да е изцяло на слънце, a S. officinalis се нуждае от влажна, неутрална до алкална почва на слънце или частична сянка.

Размножаване – Засейте семената през пролетта или есента или разделете корените през пролетта. Сортовете не се размножават чрез семена.

Грижи – Режете появяващите се цветоносни стъбла, за да увеличите обема на листната маса. Премахвайте мъртвите стъбла, преди да се появят новите леторасли напролет.

Болести и вредители – Не са от съществено значение.

Събиране и съхранение – Берете листата за медицински цели преди цъфтежа на растенията. Ако ще ги ползвате пресни за подправка, ги събирайте, когато ви потрябват. Вадете корените през есента и ги сушете.

Употреба в медицината

Sanguisorba officinalis syn. Poterium officinalis. Използвани части: листата, корените. Лечебната динка е традиционно растение в западната и в китайската медицина. Притежава адстрингентни свойства благодарение на наличието на някои рядко срещани танини, освен това съдържа смоли и гликозиди. Прилага се външно за лечението на незначителни изгаряния, рани и кожни инфекции и за спиране на кървенето. В традиционната китайска медицина сушените корени се приемат вътрешно при кървящи хемороиди. За безопасната и правилна употреба на лечебната динка се консултирайте с лекар или със специалист билкар.

Употреба в кулинарията

Дребната динка е съставка на няколко вида сос, например равиготе от френската кухня, който се сервира с печено пиле или морски дарове. Прибавяйте младите листа в салати, студени летни супи и към меки сирена. Използвайте ги за украса или ги слагайте в оцет. Билката не се суши добре, но листата могат да се замразяват във формички за лед.

Любопитно:

Папратовидните листа и заоблените съцветия на динката са красиви, поради което растението се използва като декоративно. Сър Франсис Бейкън, английски философ от XVI век, препоръчва дребната динка да се засажда по алеите заедно с мащерка, „за да парфюмира въздуха с вълшебен аромат“.

Освежителен коктейл с динка

Вкусът на дребната динка прилича на този на краставицата и се съчетава отлично с алкохолни питиета. Според Джон Джерард, билкар от времето на кралица Елизабет I, растенията „даряват сърцето с лекота и щастие“. За да приготвите освежителен коктейл, намачкайте 6 стръка дребна динка с точилка или ги счукайте в хаванче, след което ги сложете в кана и налейте 750 мл бяло сладко вино, 500 мл шери и 1 нарязан на тънко лимон. Разбъркайте и изчакайте поне 2 часа, преди да подсладите на вкус. После прибавете 1 л сода и сервирайте с натрошен лед.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *