Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Червената калина – лечебни свойства и рецепти

Възпяваният в много песни красив храст калина (Viburnum opulus) е невероятен лечител.

kalina-1През есента се отрупва с красиви червени плодове, а през пролетта с бялата си флорална дантела тя краси нашите градини и гори. От древни времена хората са смятали калината за символ на моминската красота и чистота.

Червената калина или обикновената калина, с която ще ви запознаем в тази публикация, съдържа много витамин С, захар (до 32%), органични киселини около 5%, танини, които имат благоприятен ефект за храносмилателната система, каротин, много витамин Р, пектир, катехини, антоцианини и други активни вещества, полезни за нашето тяло.

Плодовете на калината съдържат високи нива на мед, желязо, магнезий, калций, калий, селен, цинк и манган. С абсолютна сигурност е установено, че те могат да натрупват селен. Плодовете съдържат още йод, олово, стронций, никел и бром. Узрелите плодове са горчиви, но след първата слана тази горчивина изчезва и те стават подходящи за използване. Повечето хора изстискват сока от плодовете и го смесват с мед или захар.

Как се използва калината в народната медицина?

Калината се използва като средство за изпотяване, диуретично средство и общоукрепващ тоник при артериална хипертония, оток, причинен от бъбреците или сърцето, гастрит с ниска киселинност, неврози с различен произход, заболявания на черния дроб и жлъчните пътища.

Плодовете на калината са полезни при анемия, възпаление на дихателните пътища, за ускоряване заздравяването на рани, съсирването на кръвта, против възпалителни заболявания на устната кухина (стоматит, гингивит, и др.); също помага при маточната атония. Тя се използва в народната медицина в комбинация с други средства за лечение на злокачествени тумори.

Отварата от плодове и цветя ще ви помогне при пресипнал глас и ангина за гаргара. Сварете плодовете и ще получите уникално средство за лечение на кашлица и различни заболявания на дихателните пътища.

Продължение …

 

Една страхотна рецепта за прочистване на организма с билкова смес!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *