Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Артемизия

Artemisia spp. Asteraceae (сем. Сложноцветни)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Пелин

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Надземните части, корените

Отглеждане

Горчивият пелин (A absinthium) образува туфи с ширина около 80 см и има горчиво-сладък аромат. Дълбоко насечените му сиво-зелени листа са гъсто покрити със ситни власинки.

Китайската артемизия или едногодишният пелин (А. annua) е бързо растящо, устойчиво едногодишно растение с яркозелени, разделени листа и силен аромат на лайка. Стига до 1,5 м на височина и се саморазсажда свободно.

Дървесният пелин (A arborescens) наподобява обикновения, но е висок от 1,5 до 1,8 м, има по-тесни листни сегменти и не така изразен аромат.

Понтийският или черноморски пелин (A. pontica) е нискорастягцо растение до 40 см, с изящно оформени и ароматни листа. То се размножава бързо чрез ризоми.

Белият прериен пелин (A ludoviciana) е ароматен полухраст, стигащ до 1,2 м на височина, който се размножава чрез ластуни и има сребристозелени листа. Сортът „Silver Queen“ е по-дребен и по-декоративен.

Обикновеният пелин (A. vulgaris) е многогодишно растение, размножаващо се чрез ризоми. Достига 90 см на височина, има дълбоко нарязани листа – тъмнозелени отгоре и сиво-бели отдолу.

Катриниката или божото дръвче (A abrotanum) образува изправен храст, стигащ на височина до 90 см, с нишковидни, фино разделени листа и лимоново-камфоров аромат.

Сортове и видове – Сред най-изящните декоративни сортове са A. absinthium „Lambrook Silver“ и хибридът „Powis Castle“.

Местоположение – Повечето видове са устойчиви на засушаване и предпочитат да са изцяло на слънце, в добре дренирана, почти неутрална почва, въпреки че обикновеният пелин понася частична сянка. Видовете, образуващи коренище, се разпространяват много бързо.

Размножаване – За храстовидните представители то се осъществява чрез зелени или полузрели резници, които се вземат през лятото. Видовете с коренища се размножават чрез разделяне през есента. През пролетта засейте семената на едногодишните като А. annua директно в почвата или в саксии и ги пресадете, когато станат на 6 седмици.

Грижи – През пролетта леко подрежете и оформете храстовидните растения. Катриниката обаче има нужда от основна резитба. Отстранете излишните млади растения от инвазивните видове по време на вегетацията.

Болести и вредители – Младите растения често биват нападани от листни въшки и зли мухи (Simuliidae). Напръскайте ги с мек сапунен разтвор или със селективен инсектицид, който контролира листните въшки, но не вреди на пчелите и другите полезни насекоми.

Събиране и съхранение – Събирайте цветовете, когато ви потрябват – те се употребяват пресни или сушени.

Употреба в медицината

A. absinthium. Използвани части: надземните. Горчивият пелин се прилага при симптоми на лошо храносмилане, включително и при газове. В много страни се смята за ценен лек срещу глисти и други чревни паразити. Освен това подсилва нервната система и лекува висока температура и менструални проблеми.

A. vulgaris. Използвани части: надземните. Обикновеният пелин подпомага храносмилането, нервната система и облекчава менструални болки.

А. annua. Използвани части: надземните. Според традиционната китайска медицина китайската артемизия е горчива и студена билка, подходяща за лечението на висока температура, обриви и кръвотечение от носа. Тя все повече се употребява за предотвратяване на маларията.

За безопасната и правилна употреба на горепосочените растения се консултирайте с лекар или със специалист билкар. Те не се препоръчват при бременност или кърмене.

Любопитно:

Кръстена на Артемида, древногръцката богиня на лова, покровителка на всичко, което живее на Земята, артемизията е род с около 300 вида растения. И въпреки това малко от тях се отглеждат в градините, защото някои образуват химични вещества, възпрепятстващи растежа на съседните растения.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *