ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Мъжката менопауза – природни средства за справяне с мъжките проблеми

В статията ще намерите отговори на вашите въпроси за мъжката менопауза, хранене, витамини, лесни упражнения срещу преждевременна еякулация и други важни съвети.

Мъжки проблеми
Мъжки проблеми

Най-съществената промяна в здравословното състояние на мъжа през целия му живот – мъжката менопауза или постепенния спад в нивата на тестостерон, остава невидима и затова нелекувана от медицината.

А вие какво очаквате? Вече сте прехвърлили 50-те… Така отговарят повечето конвенционални лекари на поносимите, но твърде неприятни оплаквания на мъжете, чийто личен хронометър показва няколко деления над 40-те. Симптоми като спад на енергията. Спасителен пояс от тлъстини на кръста. Муден ум. Липса на стимул и амбиция. Болки в мускулите. И затихващо либидо.

Д-р Юджийн Шипън смята, че мъжете преживяват тази промяна не по-малко драматично от жените. Тъй като мъжете остаряват в някаква „сива зона“, както се изразява д-р Шипън, фактори като заболявания, стрес, хранителен режим, затлъстяване и общо здравословно състояние променят сигналите, които хипофизата изпраща към тестисите и намалява производството на тестостерон.

Прогресиращият спад на тестостерона не саботира единствено сексуалното желание. Спадът на тестостерона се отразява върху всички системи в организма – кръвоносната система, мускулите (включително сърцето), костите, нервната система и мозъка.

Мъжете могат да се подложат на хормонозаместваща терапия с тестостерон, но природосъобразната терапия също може да забави и спре залеза на тестостерона. Но изолираното прилагане на едно или две средства от тази програма няма да ви помогне.

Натуралната терапия трябва да се прилага комплексно, за да има ефект и да стабилизира нивата на тестостерон и да забави настъпването на менопаузата при мъжа. Ето какво включва тази програма.

Спортът е  задължително условие за тестостерон

Спортувайте
Спортувайте

Нивата на тестостерон при затлъстелите мъже са значително по-ниски от средните, подчертава д-р Шипън. Когато тялото натрупва мазнини, то произвежда по-малко тестостерон и превръща част от наличния тестостерон в естроген. Да, мъжете също имат естроген, но балансът между двата хормона е различен от този при жените.

В този момент пада следващата плочка от доминото: когато тестостеронът намалява, а естрогенът се покачва, мускулите отслабват и не могат да изгарят достатъчно мазнини. С други думи, наднорменото тегло води до още по-тежко затлъстяване и още по-ниски нива на тестостерон. Спортът е единственият сигурен начин да намалите телесните мазнини и да спрете покачването на естрогена и срива на тестостерона. При това не е необходимо да ставате олимпийски шампион. Достатъчно е да правите 20-минутна енергична разходка три пъти в седмицата, за да поддържате здраво и стегнато тяло.

Заедно с килограмите ще свалите и нивото на естрогена, което ще спомогне за повишаване на тестостерона. Постепенно много от симптомите на мъжката менопауза ще изчезнат.

Наднормено тегло
Наднормено тегло

Естествено, не може да преяждате и да очаквате да отслабнете, дори да спортувате. А диетите няма да ви помогнат да свалите излишните килограми, ако не спортувате редовно.

 Витамини, минерали и добавки

Цинкът обезврежда ензима предател

Цинкът помага на тялото да деактивира ароматазата – ензим, който преобразува тестостерона в естроген. При много мъже е достатъчно да вземат цинк, за да възстановят правилния баланс на тестостерона и естрогена, казва д-р Шипън. Той препоръчва 50 мг 2 пъти на ден до настъпване на подобрение, което обикновено отнема 1-2 месеца, след което трябва да намалите дневната доза до 30-50 мг.

Ниските нива на витамин С крият рискове

Ниските нива на витамин С и високите нива на ароматаза в организма предизвикват спад на тестостерона. В продължение на 1-2 месеца вземайте ударна доза от 1000 до 3000 мг витамин С на ден. Ако не забележите подобрение, намалете дозата на 1000 мг.

Забавете стареенето с комплекс мултивитамини и минерали

Освен цинк и витамин С д-р Шипън препоръчва мощен комплекс мултивитамини, минерали и антиоксиданти като бета-каротин и витамин Е, които да обезвредят свободните радикали и да забавят процесите на стареене.

Антиоксидантите ще предпазят хипофизната жлеза („контролното табло“ в тялото за синтез на хормони) от свободните радикали. Това е важно, подчертава д-р Шипън, защото смущенията във функцията на хипофизата често водят до спад в производството на тестостерон при мъжете над 75 г.

Диета

Хранене
Хранене

Кръстоцветни зеленчуци трябва да имате в чинията или на капсули

Запомнете вълшебните думички за мъжественост: броколи, брюкселско зеле, зеле, карфиол. Това са кръстоцветните зеленчуци, които са особено полезни за мъжете. Всички кръстоцветни зеленчуци съдържат съставките индоли, които спомагат за бързото разграждане на естрогена, така че той да не се натрупва в организма и да унищожава тестостерона, пояснява д-р Шипън и препоръчва да изяждате минимум 3-4 порции седмично.

Той подчертава, че суплементите не могат да заменят пресните зеленчуци, но ако мисълта за подобно меню ви отблъсква, има алтернатива: вземайте хранителна добавка с индол. Следвайте препоръчителната дозировка.

Соята е богата на изофлавони

Изофлавоните са фитоестрогени, които се срещат главно в соевите продукти и увеличават способността на черния дроб да преработва и изхвърля излишния естроген, като съответно съхранява тестостерона. Д-р Шипън препоръчва да изпивате една чаша соево мляко на ден или да поливате сутрешната порция мюсли с него. Ако вкусът му не ви харесва, вземайте суплемент с 30 до 50 мг изофлавони, като спазвате препоръчителната доза.

Намалете много драстично алкохола!

Прекомерната консумация на алкохол нанася две сериозни поражения върху здравето на мъжа: първо, алкохолът намалява нивото на цинка (а както сигурно помните, цинкът е необходим за производството на тестостерон) и пречи на изхвърлянето на естрогена от кръвния поток. Ако обичате да си пийвате, не превишавайте мярката от две напитки на ден. Ако имате високо ниво на естроген, избягвайте алкохола напълно.

Минете ли средна възраст, забравете за грейпфрут

Грейпфрутът е полезен плод, но пречи на черния дроб да разгражда естрогена. Ако сте навлезли в менопаузата, по-добре изключете грейпфрута от пазарския списък.

Нони комплекс за мъже – Сокът от нони повишава способността на организма да противодейства на свободните радикали, като по този начин се създава бариера срещу възможен процес на ускорено клетъчно стареене, както и на растеж на злокачествени клетки. Съдейства за здравето на простатата, подобрява сексуалната активност.

Прочетете и кои са Най-добрите ядки за мъже

Кога да отидете на лекар?

Консултирайте се с лекар
Консултирайте се с лекар

Желателно е мъжете да се подлагат на измерване на нивата на тестостерон, преди да навършат 40 години, за да имат база за сравнение. След 40 години те трябва да проверяват нивата си на всеки две години. Така ще знаят дали нивата на тестостерон започват да спадат.

Лепенките с тестостерон, които обикновено се назначават като хормонозаместваща терапия, са много скъпи и неудобни. Вместо това поискайте лекарят да ви изпише тестостерон под формата на крем, гел или сублингвална форма. Повечето аптеки предлагат такива медикаменти.

Лесни упражнения срещу преждевременна еякулация

Алън Брауър е психиатър, сексолог и съавтор на бестселъра от 80-те години ESO (Удължен сексуален оргазъм), който учи мъжете и жените да получават оргазми, които продължават по повече от половин час. Той има доста алтернативно виждане за мъжете, които достигат оргазъм бързо – състояние, известно като преждевременна еякулация. Всъщност те нямат проблем. Във всеки един контекст бързите рефлекси са предимство, в това число еякулацията, твърди д-р Брауър.

От еволюционна гледна точка например мъжете, които еякулират по-бързо по време на полов акт, който представлява период на уязвимост и беззащитност, имали по-висок шанс за оцеляване, затова така наречената преждевременна еякулация се превърнала в биологичен плюс.

Всъщност, изтъква д-р Брауър, допреди 50 години изобщо не е съществувало понятието „преждевременна еякулация“, когато едно проучване на сексуалното поведение показало, че в сравнение с мъжете жените обикновено се нуждаят от повече време, за да достигнат до оргазъм.

Но ако сте предразположени към преждевременна еякулация (дефинирана като получаване на еякулация до 4 минути след проникването или преди да сте доставили сексуално удовлетворение на вашата партньорка), можете да се научите да отлагате естествения рефлекс за семеизпразване, уверява д-р Брауър. По този начин увеличавате вероятността да доведете вашата партньорка до оргазъм, заветната цел на повечето мъже.

Мислете за промяната в еякулаторния рефлекс като за предизвикателство пред атлет, който си поставя все по-високи цели в своята спортна подготовка и физически реакции, съветва той. Първата стъпка към преодоляване на предизвикателството е да овладеете няколко изпитани техники за трениране на „сексуалните“ мускули – упражненията на Кегел.

Упражненията на Кегел са една специална разновидност, която спира еякулацията.

Упражнения на Кегел
Упражнения на Кегел

Когато правите упражненията на Кегел (на името на лекаря, който ги е измислил), вие стягате мускулите около ануса така, сякаш спирате струя урина. Така опознавате и тонизирате пубококцигеуса или мускула, който обгръща като хамак или пояс половите органи, уретрата (пикочния канал) и ректума. Колкото по-добро усещане и контрол имате върху пубококцигеуса и другите полови мускули, толкова по-добре ще владеете вашата еякулация.

Има една разновидност Кегелови упражнения за контрол на еякулацията. Вместо да стягате мускулите на ануса, напънете умерено така, сякаш изхвърляте със сила струя урина или изпражнения. Ще познаете, че изпълнявате правилно упражнението, ако почувствате как анусът ви се разтваря, докато напъвате и разпускате. Това изтласкващо движение може да спре еякулацията по време на секс. Ето как да упражнявате „стискащите“ и „напъващите“ Кегелови упражнения, така че да ги правите лесно по време на секс: вдишайте дълбоко и бавно, като броите от 1 до 5 и стегнете силно пубококцигеуса. После издишайте в 5 такта и напънете, като отваряте ръце.

Изпълнявайте това упражнение през целия ден, например докато шофирате, чакате на опашка или правите нещо друго. Някои хора свикват да изпълняват до 50 повторения за 10-15 минути.

В началото може да установите, че мускулът е твърде слаб за ритмично стягане, но с течение на времето и практиката той ще укрепне. Когато правите секс, стегнете мускула и задръжте така, сякаш искате да засилите възбудата си. Изпълнявайте напъването и задържането всеки път когато достигнете апогея на сексуална възбуда и сте на ръба на еякулацията.

Самостимулацията е суха тренировка за страхотен секс

Световните шампиони във всеки един спорт тренират всяко свое движение стотици пъти, докато го овладеят до съвършенство. Съветвам ви да направите същото.

Мъжът трябва да трупа практика, достигайки до точката на върховното удоволствие, но без да прекрачва границата, за да опознае нюансите на усещането и да се научи да го владее. За да се научите да забавяте вашия еякулаторен рефлекс, мастурбирайте 3-4 пъти седмично по 30 мин. Достигайте до ръба на оргазма, но без да еякулирате, минимум 6 пъти на сеанс. Не се притеснявайте, ако не успеете да изпълните нормата и свършите преди това. Наслаждавайте се, защото винаги има следващ път.

Издърпването на скротума действа като спирачка

Докато се самозадоволявате, опитайте техниката за издърпване на скротума, преди да прекрачите отвъд върховното блаженство. Когато правите секс, можете да издърпате скротума сами или да помолите вашата партньорка да го изтегли.

Някои жени споделят погрешното схващане, че преждевременната еякулация е проблем на мъжа, затова не се и опитват да помогнат на своя партньор да се научи да удължава удоволствието на двамата. Мъжът не се ражда с познанието как да издържи по-дълго, но може да се научи, особено с помощта на своята партньорка.

Точката на простатата е бутон за безкрайното удоволствие

Притискането на една точка върху перинеума – пространството между ануса и задната част на скротума, стимулира простатата, която доставя семенната течност по време на еякулация. Притискането на тази точка в момент на силна възбуда блокира еякулаторния рефлекс. Освен това носи невероятно удоволствие.

Ще намерите точката по средата на перинеума и ще я познаете по грапавата повърхност. За да отложите еякулацията, притискайте точката силно и ритмично след достигане на пълна ерекция.

Експериментирайте, за да установите точната сила на натиска, така че да спрете еякулацията и да си доставите наслада. Някои мъже се смущават в началото, но с практиката постигат много високи равнища на сексуална наслада.

Дишайте бавно

Дълбокото дишане в момента на настъпване на възбудата ви помага да постигнете усещане за релаксация на цялото тяло и намалява усещането за неудържима еякулация.

Кога да отидете на лекар?

Преждевременната еякулация е нещо естествено. Тя не е медицински проблем, категоричен е д-р Алън Брауър. Все пак вие можете да изберете медицинско решение, въпреки че повечето инакомислещи лекари биха ви разубедили. Медицинският подход включва един клас антидепресанти, известни като селективни инхибитори на реабсорбцията на серотонина (SSRI). Тези медикаменти включват флуоксетин (прозак), пароксетин (паксил), флувоксамин малеат (лувокс) или сертралин (золофт) и могат да забавят или отложат еякулацията. Непременно се консултирайте с лекар, ако възнамерявате да използвате някой от тези медикаменти.

Източници: mazemenshealth.com; elitemenshealth.com; everydayhealth.com; medportal.ru

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *