Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да преодолеем лошото настроение след отпуск

Често след отпуск се чувстваме потиснати. Прекрасните летни емоции отстъпват място на мрачните мисли и нежеланието ни за работа. Нормално ли е това състояние и можем ли да го преодолеем?

depression-leaveСледотпускарската депресия е специфична форма на отдавна познатата ни „есенна депресия” и зависи както от отношението към работата ни и стреса в офиса, така и от това как сме почивали. Може депресията изобщо да не се появи, но може и да скапе първите ни работни дни след ваканцията с мрачни усещания за неудовлетвореност и липса на енергия.

Нямате основание за тревога

Следотпускарската депресия е обичайно явление. Нормално е тъгата по летните безгрижни дни да ви налегне щом се завърнете в офиса. Въпросът е колко силен дискомфорт преживявате. Той е обясним за първите дни на адаптация към работата. Важно е и до каква степен действително се касае за депресия и превръща ли тя пребиваването ви в службата в кошмар?

Според психолозите един от основните проблеми е, че хората бъркат „почивка” с „бягство”. Да отидем във ваканция, за да си починем, означава съзнателно да сменим дейността и атмосферата, за да се заредим с енергия. Когато излизаме в отпуск с надеждата, че „ще избягаме” от главоболията в работата и недовършените безброй ангажименти, вероятността да изпаднем в следотпускарска депресия е голяма. И естествено! Нали пак се връщаме към тежкия ритъм.

Повод за равносметка

Ако усещането за отпадналост и тъга не се ограничава само с първите няколко дни след отпуската, а се установява като трайно преживяване, си струва да се замислим. Действително ли това е работата, която желаем? Тя ли е единствената възможност за момента? В този смисъл депресията може и да е полезна, тъй като ни подтиква към решаването на важни въпроси.

Статистиките сочат, че мъжете са по-податливи на постотпускарската депресия, защото по природа са по-затворени в себе си и не са толкова склонни да споделят. Жените, от своя страна, с удоволствие разказват на колегите си къде и как са прекарали отпуската. Понякога това се оказва по-вдъхновяващо за тях от самата ваканция.

Да се справим

Както разбрахте, негативните преживявания след почивката могат да станат повод да се решим да осъществим най-сетне някои важни необходими промени. Но извън това, разбира се, те са неприятен период, с който има начин да се справим.

Много специалисти по човешки ресурси виждат в постотпускарската депресия сериозен корпоративен проблем и препоръчват на ръководителите да организират няколкодневен тиймбилдинг в началото на есента. Освен практическите ползи, които ще има за сработването на колектива, подобна инициатива ще изиграе ролята на приятен плавен преход между ваканцията и активния работен сезон.

Дори тиймбилдингът да не се състои заради едни или други съображения на ръководството, всеки трудов екип би могъл да си направи сам нещо като следотпускарско парти в офиса. Добър вариант е всеки служител да донесе някакво лакомство или напитка и в края на последния работен петък от лятото да си организирате сбирка, на която да се повеселите и разпуснете.

Някои хора вземат кратък отпуск от ден-два около 2-3 седмици след завръщането си на работа и отиват за няколко дни някъде на екскурзия. Това също е добра стратегия. Други хитринки за борба със следотпускарския дискомфорт са умереният шопинг и похапването на шоколад. Шоколадът спомага за отделянето на т.нар. хормони на щастието – ендорфините, които са най-добрият естествен антидепресант. Те се отделят също така при физически упражнения и секс, ето защо посещението на фитнесзала или интимните лудории с любимия човек гарантирано ще покачат настроението ви.

По-малко акриламид в чинията – ВЪЗМОЖНО Е!

Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) класифицира акриламида в храните като канцерогенен и генотоксичен.

Какво представлява той? Химическо съединение, което се получава на базата на нишестето, когато богати на въглехидрати продукти, се пържат или пекат на висока температура (120-150 градуса по Целзий). Съдържа се: основно в кафето и в неговите заместители, в пържените картофи и чипса, в хляба, бисквитите, бишкотите и сладкишите.

Можете да го избегнете, като:

Внимавате с продължителността на пържене и с температурата на печене.

Препичате хляба си, без да го оставяте да почернее.

Съхранявате картофите, защитени от светлина и задължително на стайна температура: студът увеличава съдържанието им на захар.

Упражнения срещу депресията

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *