Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диетата „Сила за живот“ или как да отслабнем здравословно?

Диетата на Дайъмънд, известна като програмата „Сила за живот“, е начин на хранене, предназначен за поддържането на здравословен живот. Разработена е от Харви и Мерилин Дайъмънд. Това е набор от хранителни принципи, предназначени да служат като пример за навици, които могат лесно да станат рутинни, позволявайки на хората да поемат контрола върху своето собствено здраве.

За диетата: 

Харви Дайъмънд е болно дете с тегло по-ниско от нормалното и хронични болезнени проблеми със стомаха. През младостта му здравословните проблеми продължават, като освен това напълнява и вече е с наднормено тегло. След опити с диетични режими, характеризиращи се с първоначална загуба на тегло, последвана от възвръщането му (йо-йо ефект), Дайъмънд решава, че диетите няма да му помогнат. Той осъзнава, че трябва да се научи сам как най-добре да се грижи за тялото си. През 1970 г. Дайъмънд намира отговор в концепцията за природната хигиена, един подход за грижа и поддържане на тялото, който се фокусира върху предпазване от болестите и здравословен живот. Концепцията на природната хигиена учи, че организмът може да се самопочиства, самолекува и самоподдържа. Лечебните сили са в самото тяло. Дайъмънд заявява,

Здравословното отслабване е възможно!
Здравословното отслабване е възможно!

че „тялото винаги се стреми към здраве и постига това, като непрекъснато се самопрочиства от вредния отпадъчен материал“. В комбинация със здравословен начин на живот и достатъчна почивка, упражнения, слънце, управление на стреса и междуличностните отношения и разбиране как въздейства храната този процес на прочистване позволява на хората да премахнат причините за своите здравословни проблеми.

Почти веднага след като Дайъмънд се запознава с тази концепция, неговите дългогодишни болки в стомаха отминават. В рамките на един месец той губи 23 кг (и е в състояние да поддържа новото си телесно тегло). Така Дайъмънд става привърженик и сподвижник на природната хигиена и през 1981 г. започва семинарна програма, известна като Метода на Дайъмънд. През 1983 г. получава докторска степен по хранителни науки от Американския колеж по здравни науки в Остин, Тексас. В принципите на хранене и начин на живот, наречени „Сила за живот“, Харви и Мерилин Дайъмънд синтезират основните принципи на природната хигиена.

Ползи за здравето: 

Въпреки че е известна като програма за отслабване, „Сила за живот“ не е диета. Верен на принципите на природната хигиена, подходът към храненето е предназначен да осигури оптимално функциониране на тялото чрез вътрешно прочистване на токсините, предизвикващи заболявания. Въпреки че загубата на тегло и приливът на енергия също са положителни резултати от спазването на режима, основната цел е прочистването. Болестта не е „нищо повече от собствените усилия на организма да се прочисти от токсините“. Тези токсини са продуктите на метаболитен дисбаланс, или токсемия, в резултат на отпадните продукти от процесите на разграждане. Мъртвите клетки, хранителни остатъци, както и прибавки се събират в органите и не могат да бъдат премахнати със същото темпо, с което те се натрупват. Проумяването и свеждането до минимум на това ниво на токсемия е ключът към здравето и дълголетието. Диетичните насоки на програмата „Сила за живот“ са предназначени да генерират възможно най-малко токсични хранителни остатъци в организма, за да се даде възможност на тялото само да изхвърля токсичните отпадъци, които се събират: Освен това диетичните насоки съчетават здравословните с приятното, а не строги и трудни за следване схеми. Ако се наложи да прекъснете програмата по някаква причина, според Дайъмънд може да започнете отново и да имате почти незабавни резултати.

Програмата поставя акцент не само върху това кои храни да се консумират, но и в какви комбинации и по кое време на деня. Три основни принципа ръководят Дайъмъндовия хигиеничен подход на хранене.

Принципът храната да е с високо съдържание на вода

Водата е от жизненоважно значение за прочистването на организма отвътре от натрупаните отпадъци. Консумирането на достатъчно храни, плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода, е от решаващо значение за изпълнението на прочистването. За разлика от питейната вода, тази, съдържаща се в плодовете и зеленчуците, служи за приемането и транспортирането в организма на хранителните вещества от тези храни. След това тя изчиства отпадъчните вещества.

Принципът на правилното съчетаване на храните

Съгласно този принцип храните трябва да се консумират в комбинации, които са най-съвместими с химическите процеси на храносмилането. В противен случай храната ще остане в стомаха по-дълго, отколкото би трябвало, и ще предизвика проблеми. Протеините и скорбялата не трябва да се консумират заедно, защото стомахът не може да смели ефективно и двете едновременно. За оптимално храносмилане комбинацията трябва да включва зеленчуци с протеини или зеленчуци със скорбяла.

Принципът на правилната консумация на плодове

Плодовете трябва да бъдат пресни и узрели. Трябва да се ядат само на гладно, а не заедно със или след нещо друго. Причината е, че те не изискват продължителна обработка и усвояване в стомаха и трябва да преминават през него бързо, за да помогнат на тялото в неговата детоксикация. Освен това, тъй като плодовете изискват толкова малко енергия за храносмилането им, те трябва да се ядат сутрин. Така ще се съчетаят най-добре с естествените цикли по оползотворяване и елиминиране на храната в организма. По време на сутрешните часове тялото се нуждае да изразходи енергия за правилното си самопочистване, а не от отклоняване на енергия за тежки храносмилателни процеси. Според Дайъмънд най-полезният навик, който един човек може да развие, е да консумира предимно пресни плодове и плодови сокове от събуждането си до обяд.

Научни изследвания и одобрение

Привържениците на диетата, включително и някои хранителни специалисти и медици, изтъкват полезните ефекти на програмата: намаляването на теглото, повишаването на енергията и по-доброто общо здравословно състояние. Лекари, включително Едуард Тауб, клиничен асистент в Калифорнийския университет в Ървайн, и Кай С. Лорънс, са допринесли за първата книга от поредицата „Сила за живот“. Критиците обаче твърдят, че принципите на програмата не се съобразяват с много установени хранителни съвети, като например тези на Американската диетична асоциация (АДА). Режимът не смята, че намаляването на теглото трябва да става чрез ограничаване и внимателен контрол над калориите, не препоръчва основни групи храни, не обръща внимание на полезните свойства на млякото. Въпреки че акцентът върху пресните плодове и зеленчуци в диетата обикновено се разглежда като положителен, някои критици го определят като краен. Автори на публикации по темата изразяват загриженост относно недостатъчния прием на протеини, за възможността за възникване на дефицит на калций, цинк, някои витамини (особено рибофлавин и тиамин), както и за поява на желязодефицитна анемия. Някои диетолози твърдят, че строгото спазване на програмата „Сила за живот“ може да доведе до неадекватно хранене при бременни и малки деца. Критичните мнения варират от оценката на Environmental Nutrition – че режимът на програмата „Сила за живот“ „вероятно не е опасен, но има потенциал да бъде нездравословен и затова не се препоръчва“, до позицията на проф. Джей Лин Браун, според която, ако е „строго спазван, режимът може да доведе до сериозни здравословни проблеми“. Дайъмънд отхвърля критиките, както и насоките и хранителните съвети на Американската диетична асоциация и призовава за по-широко разбиране на науката, търсене на истината и обръщане на по-малко внимание на пълномощията и административните разпоредби, които са, убеждава той, начинът, по който организации като АДА защитават властта си от инакомислещите.

Билков продукт за здравословно отслабване

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *