Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Физически състояния и заболявания, които довеждат до умора

Диабетът е обичайна причина за умора. Може да се преодолее с промяна в диетата, прием на таблетки или на инсулин при диабет тип 1.

umoraДруги заболявания с усещане за отпадналост са сърдечносъдовите, чернодробните и бъбречните, както и фибромиалгията (необясними болки по цялото тяло). Обичайно е да се чувствате изтощени и след вирусни инфекции, но оплакването отшумява след определено време. В някои случаи обаче може да се стигне до синдрома на хроничната умора.

По време на менопаузата спадат енергийните нива на организма, особено ако е съпроводена и с нощни изпотявания и горещи вълни. Хормонозаместителната терапия може да разреши проблема, но невинаги (и никога не я провеждайте без лекарско наблюдение).

При анемия наред с умората може да се появи задъхване или сърцебиене. Трябва да се направят изследвания, за да се установи какво ви липсва или какво не усвоява организмът ви от приеманата храна, а след това да се предпишат хранителни добавки.

Нарушения в работата на щитовидната жлеза – свръхактивна или обратното, също причиняват умора, но и двете състояния могат да бъдат лекувани с медикаменти. При повишена хормонална секреция се наблюдава и сърцебиене, тремор, диария и загуба на тегло, а при понижена – усещане за студ, анемия, наддаване на тегло.

Напрежението като провокатор на умора

Стресът е постоянен спътник в забързаното ни всекидневие и той ни изцежда силите – за да се справим с напрежението, хабим много физическа и умствена енергия. Алкохолът, както бързо ни „вдига“, така и ни „смачква“, защото причинява неспокоен сън, главоболие и умора на следващия ден.

Нервност, депресия и други психични заболявания също водят със себе си усещането за пълно изтощение както и стресът, защото нарушават съня и лишават организма от пълен покой. Могат да помогнат различни терапевтични методи, водени от специалисти психолози или психиатри.

Необходими изследвания

Кръвните тестове показват нивата на желязото, витамин В12 и фолиева киселина, дали имате анемия, диабет, болести на щито- видната жлеза, черния дроб, бъбреците и други увреждания. Ако се установи, че умората ви е свързана със специфични симптоми, може да се назначат и други изследвания – електрокардиограма, рентген, ехография, скенер на различни вътрешни органи като стомах, бъбреци, бели дробове, матка.

6 лесни начина да подсилите организма си

1.       Осигурете си достатъчно време за почивка и сън. „Изключвайте“ от работния ритъм, щом се приберете вкъщи, лягайте си по-рано (задължително преди полунощ), подремвайте си 15-30 минути следобед, ако имате възможност.

2.       Хранете се балансирано, включвайте в менюто си повече пълнозърнести продукти, пресни плодове и зеленчуци.

3.       Избягвайте захарните изкушения за бързо възстановяване на силите – енергийното ниво на организма пада скоро след въглехидратната „инжекция“.

4.       Спортувайте редовно – ще се почувствате по-добре след тренировка дори когато си мислите, че нямате сили за физически упражнения.

5.       Изградете си навика да отделяте малко време само за себе си всеки ден – просто затворете вратата на стаята си, изключете телефона си и не позволявайте никой да ви безпокои през тези минути за лично „ползване“.

6.       Практикувайте медитация – достатъчни са 10 минути, за да презаредите „батериите“ си.

 

Етеричните масла премахват напрежението и умората!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *