Антихистамини от второ поколение без седативен ефект

Внедряването на новите (от т. нар. второ поколение) антихистамини без седативен ефект като например акривастин, фексофенадин, цетиризин, левоцетиризин, лоратадин, дезлоратадин и мизоластин донесе облекчение на страдащите от алергии. Активните съставки на тези медикаменти оказват нищожно влияние върху централната нервна система, защото са съставени от по-големи молекули, които не могат да преминат кръвно-мозъчната бариера. Затова от тях човек не се чувства уморен, раздразнителен или объркан. Ето защо тези препарати се препоръчват като най-подходящите за първоначално третиране на алергичен ринит.

Те действат по сходен механизъм, но всеки пациент ще открие кой от тях е най- ефикасен в неговия случай. Така че може да се наложи да опитате няколко лекарства, преди да откриете най-подходящото и тогава да го използвате редовно за максимално облекчение.

Антихистамин – назален спрей

Два вида от тези медикаменти са лицензирани за употреба в България – азеластин (Allergodil) и левокабастин (Livostin). Те са достъпни само по лекарско предписание, имат бързо действие и могат да се използват при необходимост, въпреки че, подобно на

Антихистамин назален спрей помага и при запушен нос
Антихистамин назален спрей помага и при запушен нос

антихистаминовите таблетки, са по-ефикасни, ако се употребяват редовно. Независимо че действат в областта на носа, те не облекчават кихането и сърбежите, както антихистаминовите таблетки, освен това не работят, ако носът е вече запушен, например от назални полипи.

Антихистаминовите назални спрейове имат две основни преимущества. Те осигуряват целенасочена терапия (за разлика от оралните антихистамини, които първо трябва да преминат през храносмилателната система и кръвообращението) и са одобрени за третиране на алергични и неалергични ринити, защото освен това спомагат да се справите със запушения нос (което не е по силите на оралните антихистамини).

Антихитаминови капки за очи

Съществуват и антихистаминови капки за очи, създадени за употреба при силно изразени симптоми в очите вследствие на сенна хрема. Те включват Allergodil (азеластин), емадин (емедастин), задитен (кетотифен), Livostin (левокабастин), аломид (лодоксамид), опатанол (олопатадин). Те са полезни, като се ползват редом с редовните антихистаминови таблетки. Allergodil се продава без лекарско предписание, както и сперсалерг – антихистамин (антазолин), комбиниран с локален деконгестант (тетризолин). Сперсалерг не трябва да се използва при страдащи от глаукома.

Внимавайте с антихистамините:

Известно е, че антихистамините със седативен ефект са в състояние да повлияят значително на мозъка и тялото ви, затова се уверете, че винаги спазвате препоръките, свързани с дадения продукт. Когато приемате антихистамин със седативен ефект:

– Избягвайте шофирането.
– Не използвайте моторизирани съоръжения.
– Не консумирайте алкохол.
– Не приемайте под никаква форма седативи или транквиланти.
– Следете за появата на странични ефекти като сухота в устата, носа и очите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *