Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Антихистамини от второ поколение без седативен ефект

Внедряването на новите (от т. нар. второ поколение) антихистамини без седативен ефект като например акривастин, фексофенадин, цетиризин, левоцетиризин, лоратадин, дезлоратадин и мизоластин донесе облекчение на страдащите от алергии. Активните съставки на тези медикаменти оказват нищожно влияние върху централната нервна система, защото са съставени от по-големи молекули, които не могат да преминат кръвно-мозъчната бариера. Затова от тях човек не се чувства уморен, раздразнителен или объркан. Ето защо тези препарати се препоръчват като най-подходящите за първоначално третиране на алергичен ринит.

Те действат по сходен механизъм, но всеки пациент ще открие кой от тях е най- ефикасен в неговия случай. Така че може да се наложи да опитате няколко лекарства, преди да откриете най-подходящото и тогава да го използвате редовно за максимално облекчение.

Антихистамин – назален спрей

Два вида от тези медикаменти са лицензирани за употреба в България – азеластин (Allergodil) и левокабастин (Livostin). Те са достъпни само по лекарско предписание, имат бързо действие и могат да се използват при необходимост, въпреки че, подобно на

Антихистамин назален спрей помага и при запушен нос
Антихистамин назален спрей помага и при запушен нос

антихистаминовите таблетки, са по-ефикасни, ако се употребяват редовно. Независимо че действат в областта на носа, те не облекчават кихането и сърбежите, както антихистаминовите таблетки, освен това не работят, ако носът е вече запушен, например от назални полипи.

Антихистаминовите назални спрейове имат две основни преимущества. Те осигуряват целенасочена терапия (за разлика от оралните антихистамини, които първо трябва да преминат през храносмилателната система и кръвообращението) и са одобрени за третиране на алергични и неалергични ринити, защото освен това спомагат да се справите със запушения нос (което не е по силите на оралните антихистамини).

Антихитаминови капки за очи

Съществуват и антихистаминови капки за очи, създадени за употреба при силно изразени симптоми в очите вследствие на сенна хрема. Те включват Allergodil (азеластин), емадин (емедастин), задитен (кетотифен), Livostin (левокабастин), аломид (лодоксамид), опатанол (олопатадин). Те са полезни, като се ползват редом с редовните антихистаминови таблетки. Allergodil се продава без лекарско предписание, както и сперсалерг – антихистамин (антазолин), комбиниран с локален деконгестант (тетризолин). Сперсалерг не трябва да се използва при страдащи от глаукома.

Внимавайте с антихистамините:

Известно е, че антихистамините със седативен ефект са в състояние да повлияят значително на мозъка и тялото ви, затова се уверете, че винаги спазвате препоръките, свързани с дадения продукт. Когато приемате антихистамин със седативен ефект:

– Избягвайте шофирането.
– Не използвайте моторизирани съоръжения.
– Не консумирайте алкохол.
– Не приемайте под никаква форма седативи или транквиланти.
– Следете за появата на странични ефекти като сухота в устата, носа и очите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *