Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Антихистамини от първо поколение със седативен ефект

Оралните антихистамини под формата на таблетки и сиропи дълго време се смятаха за първите средства за защита от алергии, като употребата им датира от 40-те години на миналия век. Те са с добро действие, но имат един основен проблем: някои антихистамини, продавани без рецепта, са с толкова силен седативен ефект, че човек не е ефективен. Това се дължи на факта, че активните им вещества пресичат кръвно-мозъчната бариера и засягат централната нервна система.

Сега повечето антихистамини със седативно действие по принцип се влагат в лекарствата против кашлица, а не толкова за лечението на алергии. Някои съдържат дифенхидрамин – същото активно вещество, което се използва в повечето сънотворни без рецепта. Не е чудно тогава, че някои хора се оплакват, че не са така работоспособни в дните, в които приемат медикаменти против кашлица.

Освен това проучванията сочат, че дори хората, които твърдят, че подобни лекарства не им действат приспивателно, имат забавени реакции, засягат се визуално-моторната им координация, капацитетът на паметта им и ученето и те дават по-лоши резултати по

Много лекарства против кашлица съдържат антихистамини
Много лекарства против кашлица съдържат антихистамини

математика и на тестовете за шофиране.

Проучване в САЩ показало, че стандартната доза антихистамин със седативен ефект (50 мг) влошавала способността за шофиране (измерено в симулатор) също толкова, а дори и повече от алкохола, като приемащите го действали като пияни.

Но най-тревожен бил фактът, че тестваните хора не усещали проблеми след приема на медикамента. Те смятали, че шофират компетентно, въпреки че имали значителни проблеми. Освен това деца, които приемат дифенхидрамин, имат значително по-ниски оценки в училище на тестовете в сравнение с ученици, вземащи подобни дози антихистамини без седативен ефект. Затова не е изненадващо, че ако приемате антихистамини със седативно действие, вие всъщност сте неспособни да шофирате. Например на пилотите не е разрешено да летят, ако са пили подобно лекарство в рамките на 24 часа преди насрочен полет.

Хлорфенаминът е сред най-продаваните без рецепта антихистамини със седативен ефект. Влиянието му не трае дълго, така че е нужен прием от лекарството на всеки 4 часа. То се използва за третирането на алергии, но вече се предписват по-нови медикаменти с не толкова изразени седативни свойства и затова все по-малко лекари препоръчват седативните антихистамини.

Но те си остават доста популярни, защото действат относително бързо и водят до скоростно облекчение. Освен това не са скъпи и в аптеките има много разновидности. Винаги четете внимателно указанията за ползване. Повечето са най-ефикасни, ако се приемат половин час преди възможния контакт с алергена, например преди да отидете на гости в дом, в който отглеждат котка. За хроничните алергии вероятно най-подходящи са антихистамините с дълготраен ефект, които действат до 12 часа.

Продължавайте да приемате антихистамини по предписание, докато не почувствате подобрение. Понякога е необходимо препаратът да се натрупа в кръвта, за да осигури максимално облекчение. Ако откриете, че антихистамин, който ви е действал добре, внезапно се е оказал неефикасен, се консултирайте с лекар – може да ви трябва различно или по-силно лекарство.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *