ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета при синдром на дразнимото черво

Ако страдате от Синдром на дразнимото черво (СДЧ), вероятно възприемате храната като враг, защото никога не знаете как ще се отрази на храносмилателната ви система.

draznimo1
Синдром на дразнимото черво и хранене

Не губете надежда! Една диета, специално разработена в съответствие с реакциите на тялото ви, ще превърне храната отново във ваш приятел.

При нормално функционираща храносмилателна система след прием на храна хранопроводът, стомахът и червата я придвижват към дебелото черво чрез леки контракции. СДЧ променя този процес, като ги ускорява, забавя или увеличава силата им. Стомашно-чревният тракт става уязвим – появява се комбинация от няколко симптома: подуване, болка, диария, запек и редуване на последните два.

В миналото експертите вярваха, че СДЧ засяга само крайния участък на дебелото черво. Днес се знае, че СДЧ се проявява по цялата дължина на храносмилателния тракт, като започва в устата, засяга храносмилането, метаболизма и изхвърлянето на изпражненията. Стресът задълбочава симптомите и превръща състоянието в порочен кръг, защото СДЧ също създава напрежение.

При всеки страдащ от СДЧ симптомите се проявяват по различен начин и ключът към облекчаване на дискомфорта е воденето на дневник.

Ако имате опасения за СДЧ, консултирайте се с медицинско лице. Много от симптомите на СДЧ всъщност са предупредителни сигнали за по-сериозни заболявания.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

draznimovlakniniПълнозърнести и бобови храни, ядки и други храни, богати на влакнини

Консумирането на тези храни заедно с много плодове и зеленчуци е най-добрият начин да се погрижите за здравето на храносмилателната си система и за правилното усвояване на хранителните вещества. Някои видове влакнини преминават като снежна топка през стомашно-чревния тракт, извличат отпадните вещества и ги изхвърлят навън. Други влакнини играят ролята на четки, които изчистват стените на червата, за да могат полезните вещества да се абсорбират по-лесно през тях. Всички видове влакнини спомагат за намаляване на симптомите на СДЧ – от газове и подуване до диария (поне при някои хора).

Влакнините не действат еднакво при всички хора със СДЧ. При някои те дори изострят симптоми като образуване на газове и подуване. Затова увеличаването на влакнините трябва да стане постепенно. Добавете допълнителна порция плодове или зеленчуци към седмичното си меню (започнете със сготвени продукти). След седмица включете някакъв вид пълнозърнеста храна, като див ориз, киноа или ечемик, и в края на месеца преминете към пълнозърнести спагети. Старайте се да ядете повече бобови храни – лещата и по- дребните видове фасул се смилат по-лесно от стомаха, особено когато са приготвени с подправки, предотвратяващи образуването на газове, като кориандър и джоджен. Следете внимателно измененията в симптомите с помощта на дневника си и ако влакнините наистина ги изострят, трябва да ги ограничите.

Не забравяйте, че успоредно с увеличения прием на влакнини трябва да пиете повече течности иначе влакнините се втвърдяват и причиняват запек.

Минимален прием: Общите препоръки са за най-малко 25 г влакнини на ден (повече е още по-добре). Ще си доставите това количество с прием на 2 чаши плодове, 2,5 чаши зеленчуци и три порции пълнозърнести храни. За следобедна закуска вместо солети хапнете ябълка; сутрин яжте овесени ядки вместо препечена филия бял хляб; за вечеря добавете пресни или задушени зеленчуци към спагетите или супата. За най-добър ефект приемайте влакнините на малки порции през целия ден.

Кисело и ферментирало мляко

Храносмилателната система е пълна с бактерии, някои от които са полезни, а други потенциално вредни. Първите съдействат за смилането и усвояването на неразградените храни. Непълноценното хранене, антибиотиците и стресът могат да нарушат баланса между „добрите“ и „лошите“ микроорганизми, което ще увеличи риска от образуване на газове, подуване и коремна болка. Изследванията показват, че киселото мляко и други ферментирали млечни продукти, като кефир, съдържат активни полезни бактерии, които могат да намалят симптомите на СДЧ. Млечната захар в кефира и киселото мляко не позволява на стомашните киселини да унищожат полезните бактерии в храносмилателната система. Ако имате непоносимост към лактоза, вероятно ще трябва да приемате хранителна добавка с пробиотици.

В едно изследване пациенти със СДЧ изпивали една чаша кефир всеки ден. В резултат коремната болка и дискомфортът намалели. Облекчението, което почувствали, било същото като от медикаментите за СДЧ.

Минимален прием: Няма оптимална препоръчителна доза, тъй като всеки човек със СДЧ реагира по различен начин. Започнете с ежедневен прием на половин чаша кисело мляко или ферментирал млечен продукт с живи, активни бактерии и постепенно увеличавайте количеството до 1,5 чаши на ден. Вписвайте в дневника си храните и симптомите, така ще определите дали има подобрение.

Чай от лайка

Ако стресът задълбочава симптомите на СДЧ, можете да опитате този традиционен чай с успокояващо действие. Според едно изследване, проведено в Англия, жени, които пиели пет чаши чай от лайка всеки ден в продължение на две седмици, увеличили нивото на глицин в организма си. Глицинът е аминокиселина, за която се смята, че премахва мускулните спазми. Именно по тази причина лайката се използва за облекчаване и на менструални болки. Чаят от лайка може да помогне преди всичко на жените, тъй като те страдат от СДЧ по-често от мъжете, а симптомите им се задълбочават по време на менструация.

Минимален прием: За някои хора една чаша чай от лайка е достатъчна, за да облекчи болката, но е напълно безопасно да пиете дори пет чаши чай на ден, ако искате да получите максимално облекчение. Този чай ще отпусне мускулите на стомаха, ще увеличи приема на течности и ще ви предпази от запек – друг обичаен симптом на СДЧ.

draznimo-podpravkiКимион, копър, кардамон и кориандър

Тези подправки са известни с газогонното си действие, което облекчава коремните болки. Семената от кимион и копър намаляват образуването на газове и подуването, а кардамонът и кориандърът успокояват спазмите на червата, които могат да доведат до диария.

Минимален прием: Загрейте подправките в тиган за няколко минути, за да отделят аромата си.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Стомашноустойчиви капсули с ментово  масло

Проведени са многобройни изследвания за влиянието на ментата при СДЧ. Тя помага, като отпуска гладката мускулатура на храносмилателния тракт, намалява газовете и ограничава развитието на бактерии в тънките черва. Тайванско изследване на 110 души със СДЧ открило, че ментовото масло успокоява стомашната болка със 79% и намалява подуването с 83%.

Доза: Участниците в изследването приемали по капсула 3-4 пъти дневно 15-30 минути преди ядене.

Пробиотици

Тези полезни бактерии могат да нормализират нарушената функция на храносмилателната система. В едно изследване жени със СДЧ приемали Bifidobacterium infantis в продължение на четири седмици. В резултат подуването и болката намалели с 20%.

Доза: До 10 милиарда живи организми, за предпочитане biftdus или lactobacillus, веднъж или два пъти на ден.

draznimo-magneziev citratМагнезиев цитрат

Нормалният храносмилателен процес протича с непрекъснати свиВания и отпускания на стомашните мускули. Козато се намираме под стрес или сме приели кофеин или никотин, контракциите на стомашно-чревния тракт се увеличават, което нарушава баланса на изхождането. Магнезиевият цитрат, вид мускулен релаксант, може да възстанови баланса и да успокои симптомите на СДЧ, като запек, спазми и подуване. Той е естествено слабително средство – спомага за изтеглянето на вода към дебелото черво и придвижването на изпражненията. Следвайте указанията на опаковката и приемайте препарата преди лягане.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Мляко и млечни продукти

Много хора със СДЧ имат непоносимост към лактозата, захар, съдържаща се в млякото. Вместо да я преработват, бактериите в стомаха предизвикват газове, подуване и гадене. Киселото мляко е изключение, защото активните бактерии в него превръщат лактозата в млечна киселина, която придава типичния кисел вкус. Избягвайте киселите млека със съдържание на захар, както и замразените кремообразни десерти. Ако изключите напълно всички млечни продукти, непременно трябва да си доставяте калций чрез други богати на този елемент храни или чрез добавка.

Сурови домати, сок от цитрусови плодове и лютиви подправки

Всяка оттези храни може да раздразни стомашно-чревния тракт, но не всички със СДЧ реагират отрицателно, затова трябва да следите реакциите си. Ако обичате пикантна храна и не искате да се откажете от нея, опитайте поне да „потушите огъня“. Някои подправки като джинджифил и люти чушки чили имат антибактериални свойства и могат да ви помогнат.

Кафе

Кафето, дори безкофеиновото, съдържа ензим, който дразни храносмилателната система. Ако разчитате на кафето за сутрешното си изхождане, можете да използ-вате като алтернатива добавка магнезиев цитрат преди лягане. Чаша гореща или топла вода с лимонов сок също може да раздвижи червата ви.

Алкохол

Бирата, виното и твърдият алкохол дразнят стомаха. Избягвайте алкохола при изостряне на СДЧ, а през останалото време консумирайте умерени количества.

Газирани напитки

Всяка храна или напитка, която води до задържане на въздух в стомаха, е противопоказна за хора, страдащи от газообразуване и подуване.

Диетични сладкиши и дъвки без захар

Заместителят на захарта, сорбитолът, понякога действа като слабително и може да причини диария и стомашни болки при хората със СДЧ. Той се използва за подслаждане на много нискокалорични продукти, диетични сладкиши и дъвки, затова винаги проверявайте етикета на стоката.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *