Зелените пролетни зеленчуци – истински балсам за здраве. Вижте кои и защо са най-полезните

Март, април, май са пролетните месеци, когато на пазара се появяват различни видове сезонни зеленчуци. Пресните листни зеленчуци са истински склад за полезни витамини, минерали и антиоксиданти.

Те подпомагат организма да се пречисти от токсините и спомагат за поддържането на фигурата млада и стройна. Като добавяте пресни билки дори към най-обикновеното ястие, можете значително да подобрите вкуса, външния му вид и да увеличите полезните му свойства. За да възстановите силите си и да заредите тялото си с витамини след дългата и хладна зима, не се колебайте да добавяте пресни билки към салати, супи и основни ястия. Да разгледаме най-познатите ни видове от тях.

  1. Копър

Смята се, че копърът разширява кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане. Листата на копъра съдържат витамините В1, В2, С, РР, Р. А също и каротин, фолиева киселина, соли на желязото, фосфор, калций и калий. Копърът е богат и на етерични масла.

  1. Магданоз

Магданозът се счита за краля сред всички ароматни зеленчуци. Това е най-популярната и здравословна подправка в света. Има деликатен, приятен аромат и цял комплекс от витамини, калций, желязо и фосфор. Всички те правят магданоза незаменима подправка за декориране на масата и добавяне към голямо разнообразие от ястия.

Благодарение на съдържанието на калций, магданозът се превръща в задължителна подправка за тези, които страдат от заболявания на сърцето и пикочните пътища. Това е така, защото  калият помага за изхвърлянето на излишната вода и натрия от тялото.

Магданозът е полезен при пародонтоза, тъй като има противовъзпалително действие. Могат да се използват и корените, и листата му. Много хора вярват, че корените на магданоза са по-здравословни от листата. Но изследвания са установили, че корените на магданоза са по-лоши от листата във всички отношения.

Листата на магданоза съдържат витамини С, Е, В и бета-каротин. Преобладаващите минерали в магданоза са калций, магнезий, фосфор, калий, флуор и селен. Освен това съдържа етерични масла, флавоноиди и инулин. Магданозът има отлични козметични свойства – избелва кожата и изглажда бръчките, а също така помага да се отървете от лошия дъх.

  1. Зелен лук

Лукът също е един от здравословните пресни пролетни зеленчуци. Има много високо съдържание на цинк, чиято липса може да причини оплешивяване и чупливи нокти. Зеленият лук помага за укрепване на имунната система, на сърдечно-съдовата и репродуктивната системи. Зеленият лук е богат на калций и фосфор, така че е добър за укрепване на костите.

  1. Маруля

Днес листните салати се продават във всеки супермаркет и стават все по-популярни сред хората, които се грижат за здравето си и имат добър вкус. Най-често можете да намерите листна и главеста салата. Листната салата е розетка от светлозелени листа, докато главестата салата има листа, увити в рехава глава. Салатите са богати на фибри и алкалоиди, които придават на листата на марулята леко горчив вкус.

Салатите подобряват състава на кръвта, метаболизма в организма, активират храносмилането Освен това успокояват нервната система, понижават кръвното налягане и премахват вредния холестерол от тялото. Салатите са неизменна част от всички диети за отслабване.

  1. Зелен чесън

Народната медицина приписва на зеления чесън способността да лекува седем болести. Дали това е вярно или не, не е ясно, но за кулинарни цели чесънът наистина е незаменими. Нарязан на тънки ивици и добавен към салата, сос или омлет, придава фин вкус на чесън на всяко ястие. Без и най-малка горчивина или пикантност. Не забравяйте, че колкото по-рано обелите скилидките от полупрозрачните му кори, толкова по-дълго можете да запазите чесъна непокътнат – обелените скилидки могат да се съхраняват до три дни, без да загубят свежестта си.

Зелените листа на чесъна отделят фитонциди във въздуха. В тази зона патогените, причиняващи много различни заболявания, не могат да се развиват и размножават. Сред огромния брой култивирани растения не можете да намерите друго, което има такъв огромен спектър от приложения като чесъна.

Чесънът е много богат на калций и йод. По съдържание на желязо не отстъпва на зелените ябълки. Серните съединения придават на чесъна отличителната му миризма. Етеричното масло от зелен чесън е наситено с природни антибиотици, които могат да потиснат развитието на много микроби и бактерии. Градинарите не случайно го засаждат близо до други култури, за да ги предпазват от болести. Зелените млади листа на чесъна също така са богати на захари. Препоръчително е да се консумират пресни.

Зелените пера на пролетния чесън

Сочните зелени стрели на чесъна са квинтесенцията на пролетната свежест. Уви, животът на изрязаните пера е много кратък: само след няколко часа краищата им пожълтяват, а самите те губят своя аромат и приятна хрупкавост.

Най-добрият начин да запазите листата на чесъна за дълго време е да ги мариновате. Нарежете на ситно зелените части (можете да използвате кухненски робот за тази цел) и ги смесете с едра сол в съотношение едно към едно. Поставете получената изумрудена маса в предварително стерилизирани буркани. Тази ароматна подправка ще ви напомня за пролетното слънце чак до следващата година и ще служи като отлична добавка към месо, супи или сосове.

Млечна зрялост

Младият, млечно узрял чесън има много по-малко груб и интензивен вкус от своя по-зрял аналог. За разлика от него не оставя след себе си неприятна миризма. Ако все пак се страхувате от лютивината му, можете да запечете скилидките млад чесън. Така ще запазите свежия им оригинален вкус, но напълно ще се отървете от присъщата им острота и специфичен аромат.

За да направите това, обелете чесъна от горните люспи и, като отрежете долната част на главата чесън и я увийте във фолио. Печете получения пакет в загрята на 180 градуса фурна за 15-20 минути. Намазана върху хрупкав тост, напоен със зехтин, печената чеснова каша ще се превърне във вкусен деликатес, който може да украси както скромна семейна закуска, така и празнична трапеза.

  1. Целина

Най-безопасната и здравословна зеленина на Земята е целината. Тя може да повлияе на процеса на стареене, да подобри метаболизма и да ни отърве от наднорменото тегло. Всички части на целината могат да се използват за храна.

Коренът от целина е богат на магнезий, калций, калий, манган, желязо и цинк. Нарязва се на кубчета или се настъргва и се добавя към салати и маринати. Ако сварите корен от целина, той има вкус на картофи. Стръковете целина подпомагат отслабването, защото изискват много енергия за храносмилане и съдържат много малко калории.

Листата от целина са богати на каротин, витамин С, калциеви и фосфорни соли. Стават за  отлична украса за празничната трапеза.

Източник: meduniver.com

Изглед на опаковката на продукта Доктор Силвър Dr. Silver
СРЕБЪРНАТА ВОДА, направена с новия генератор за сребърна вода Dr.Silver, е с още повече ползи за здравето

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *