Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Потенциално опасни комбинации на лекарства и храни

Ако искате да избегнете потенциално опасни комбинации на лекарства и храни, се уверете, че вашата диета е безопасна. Любимите ястия не винаги могат да се комбинират с лекарства. 

lekarstva i hrani
храни и лекарства

Това не е изчерпателен списък, така че при назначаването на ново лекарство, винаги се консултирайте с лекаря, какви храни трябва да избягвате, докато го пиете.

Грейпфрут

Грейпфрутът и сокът от него променя функцията на някои ензими в храносмилателната система, които участват в обработката на лекарствата.

Бъдете внимателни, ако приемате статини (например, симвастатин, аторвастатин и правастатин) – лекарства, използвани за понижаване на холестерола. Яденето на грейпфрут или пиенето на сок от грейпфрут, дори за няколко часа преди или след приема на статини е опасно, тъй като това ще увеличи нежеланите реакции и може да причини увреждане на органите.

Храни, богати на витамин К и чесън

Витамин К е съществен компонент на кръвосъсирването. Храни с високо съдържание на витамин К са: броколи, зеле, спанак, ряпа и брюкселско зеле. Чесънът действа обратно – разрежда кръвта и намалява съсирването.

Бъдете внимателни, ако пиете антикоагуланти. Някои от тях, като варфарин, отрицателно взаимодействат с храни, богати на витамин К. Ако приемате варфарин, консултирайте се с Вашия лекар, той ще каже допустимия брой на тези продукти. Антикоагулантите могат да окажат неблагоприятно въздействие върху взаимодействието с боровинки, джинджифил, глюкозамин, жен-шен и гинко.

Орехи

Орехите са богати на фибри (средно – 31% от дневната нужда от чаша), които са полезни за храносмилането и регулират нивата на холестерола, но потенциално биха могли да променят усвояването на някои лекарства.

Бъдете внимателни, ако приемате левотироксин (L-Тироксин). Орехите могат да намалят абсорбцията на лекарството. Други храни, богати на фибри, като например соята, също могат да повлияят върху функцията му.

Храни, богати на тирамин

Храните, богати на тирамин – естествена аминокиселина – са много разновидности на сирене (включително чедър, швейцарско сирене, синьо сирене, камембер, бри, моцарела и пармезан), говеждо месо и пилешки черен дроб, пастърма, аншоа, боб и авокадо.

Бъдете внимателни, ако приемате инхибитори на моноаминооксидазата (МАО-инхибитори) като фенелзин, или антидепресанти. За хора, които приемат този клас лекарства, храните, които съдържат много тирамин може да предизвикат внезапно повишаване на кръвното налягане. Също така не е безопасно, когато приемате някои антибиотици, като линезолид.

Млякото и млечните продукти

Млечните продукти съдържат калций, който е полезен за здрави кости и нервната система, но той може да повлияе на усвояването на лекарствата в храносмилателната система.

Бъдете внимателни, ако приемате антибиотици, квинолон или тетрациклин. Хинолоновите антибиотици като ципрофлоксацин, левофлоксацин, офлоксацин и норфлоксацин и тетрациклин антибиотици като доксициклин, миноциклин и тетрациклин не се усвояват, ако се консумират малко преди богати на калций храни. Избягвайте приема на тези лекарства в продължение на два часа след млечни продукти.

 

Хранителните добавки вече извоюваха достойно място в медицината!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Потенциално опасни комбинации на лекарства и храни

  1. Антония Симеонова каза:

    Хранителните добавки са многомилиардна индустрия със съмнителна лечебна роля….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *