Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при макулна дегенерация

Проучванията показват, че определени храни, най-вече плодове и зеленчуци, могат да защитят очите от макулната дегенерация. Когато казваме, че „поглъщаме храната с очи“, обикновено нямаме предвид голяма салата или чиния със задушен спанак. А може би трябва.

makulna-1

Макулната дегенерация е най-честата причина за тежка и необратима загуба на зрението при хора над 50 г.

Тя уврежда макулата, малък жълт участък около центъра на ретината, който отговаря за централното зрение и благодарение на който ние виждаме предметите в детайли.

Макар че учените не са сигурни каква е причината за макулната дегенерация, днес те вярват, че наследствеността играе голяма роля. Болестта се характеризира със загуба на пигмент в ретината, както и образуване на множество т.н. друзи. Храненето играе определяща роля за предотвратяване й. Отделни части от макулата са изградени от елементи, които си доставяме чрез храната. Включването на достатъчно от тях в менюто няма да излекува макулната дегенерация, но може да забави развитието й и да намали риска от поява на заболяването.

ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

maculna foods
макулна дегенерация

Спанак, къдраво зеле и други листни зеленчуци при макулна дегенерация

Едно от първите неща, които трябва да направите, за да запазите острото си зрение, е да ядете повече зеленчуци. Те съдържат много лутеин и зеаксантин, природни багрилни вещества, които често присъстват в храните. Тези антиоксидантни пигменти принадлежат към семейството на каротеноидите (например бета-каротин) и са единствените каротеноиди, открити в окото. Изследванията показват, че хората с най-високи нива на лутеин и зеаксантин са три пъти по-малко застрашени от развитие на макулна дегенерация.

Това не бива да ви учудва, тъй като жълтият пигмент на макулата е изграден от лутеин и зеаксантин. Учените вярват, че те играят ролята на слънцепредпазно средство и защитават ретината, като поглъщат вредните сини лъчи от слънчевата светлина. Двата антиоксиданта предпазват ретината и от разрушителното действие на свободните радикали. Зеаксантинът е основната съставка на макулата и притежава свойството да увеличава пигмента си, което прави макулата по-чувствителна към визуални сигнали.

Лутеинът и зеаксантинът не се съдържат единствено в листните зеленчуци (особено сготвените), а и в много други зеленчуци и плодове с ярки цветове, като оранжевите чушки, царевицата, сливите и мандарините.

Минимален прием: Между 6 и 10 мг лутеин и зеаксантин на ден, което е малко повече от количеството в половин чаша сготвен спанак или къдраво зеле.

Полезен съвет: Задушавайте зеленчуците в зехтин или добавяйте олио към салатата. Мазнината помага за усвояването на лутеина и зеаксантина. Приготвяйте си вкусни омлети със спанак. Яйцата съдържат достатъчно мазнина, благодарение на която ще се усвоят полезните съставки на спанака.

Риба и други храни, богати на омега-3 мастни киселини

Рибата е известна с благотворното си влияние върху сърцето, но учените са открили, че тя и другите богати на омега-3 мастни киселини храни могат да ограничат риска от развитие на макулна дегенерация с 40%.

Двете основни съставки на омега-3 в рибата, ЕРА и DHA, са особено важни за развитието и функционирането на ретината. Мембраните на фоторецепторните клетки, особено пръчиците на ретината, са изградени от DHA. Тя спомага за задържането на течността в мем-браната, което увеличава чувствителността на протеиновите молекули към светлината. Омега-3 съдействат за производството на полезни простагландини, хормоноподобни вещества, които влияят на много процеси в тялото, като кръвообращението и нервната трансмисия, от които зависи здравето на очите.

Ако не сте любители на рибата, наблягайте на орехи, ленено семе, ленено масло и соя. Те съдържат алфа-линоленова киселина, която в тялото се превръща в DHA и ЕРА. Алфа-линоленовата киселина е важна, защото не може да се произвежда от тялото.

Минимален прием: Между 240 и 360 г тлъста риба на седмица. Нямате време да приготвяте риба на грил? Тогава си осигурете дневната доза омега-3 чрез шепа орехи в салатата или една супена лъжица смляно ленено семе към овесените ядки.

Полезен съвет: За да избегнете замърсяванията в рибата, не трябва да ядете риба меч, която често съдържа големи количества живак, и сменяйте видовете риба. Включете в менюто си повече омега-3 чрез орехи и ленено семе.

Моркови, червени чушки, бадеми и слънчогледови семки

Едно мащабно изследване на Националния институт за очни заболявания е открило, че високите дози на бета-каротин и витамини С и Е, както и на цинк, спират или забавят развитието на макулната дегенерация с 19-25%. Въпреки че приложените дози са били много по-големи от количеството, което можете да си доставите чрез храната, определено ще извлечете полза, ако напълните чинията си с тези храни. Това важи най-вече за хора, при които макулната дегенерация е вече факт или съществува голям риск от развитието й (с фамилна обремененост или със светъл цвят на очите).

Бета-каротинът се съдържа в листните зеленчуци, за които вече стана дума, както и в морковите и сладките картофи. Спанакът също може да ви осигури витамин Е, а бадемите и слънчогледовите семки са дори още по-големи източници. За прием на витамин С ви препоръчваме червените чушки, портокаловия сок, цитрусовите плодове и броколите.

Учените още не са открили защо антиоксидантите в тези храни защитават очите. Едно от предположенията им е, че в организма бета-каротинът се превръща във витамин А, който пък се превръща в протеин, определящ чувствителността на окото към светлината.

Както бета-каротина, витамин С и Е са мощни антиоксиданти, които защитават клетките, включително и в макулата, от вредните свободни радикали. Едновременният прием на тези антиоксиданти е по-ефикасен от отделното им действие. Витамин Е се нуждае от витамин С, за да отключи антиоксидантните си свойства.

Минимален прием: Бета-каротин: 15 мг на ден или количеството в един сладък картоф с кората или чаша със сготвен спанак. Ще си доставите още повече от чаша сок от моркови. Витамин £400IU (около 268 мг) на ден. На практика е невъзможно да си доставите това количество от храната, особено от нискомаслена диета, за това трябва да приемате добавка. В четвърт чаша слънчогледови семки се съдържат около 8 мг, в 30 г бадеми – около 7, а в една чаша сготвен спанак – 4 мг. Витамин С: 500 мг на ден, които можете да си доставите от една чаша портокалов сок и една чаша нарязани червени чушки.

Cтриди, раци, говеждо, бобови храни и други храни, богати на цинк

Цинкът е важен минерал, който се съдържа в месото (особено в черния дроб) и морската храна (особено в стридите) и спомага за функцията на витамин А и усвояването му от тялото и по-специално от ретината. Учените смятат, че високото съдържание на цинк в ретината предпазва мембраната й.

Минимален прием: Между 15 и 20 мг цинк на ден. В една консерва боб в доматен сос се съдържат около 14 мг, в 100 г агнешко или раци – около б мг и в 100 г говеждо – около 5 мг. Ако обичате стриди, 100 г ще ви осигурят 76 мг цинк.

Полезен съвет: В една порция обогатена зърнена закус¬ка се съдържа необходимата дневна доза цинк.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Лутеин и зеаксантин  макулна дегенерацияи

Учените от Националния институт за очни заболявания са правили изследвания с 10 мг лутеин и 2 мг зеаксантин на ден. Докато установят каква е безопасната доза обаче, препоръчват да приемате тези вещества чрез храната, а не чрез хранителни добавки.

Доза: Все още не е установена оптимална или препоръчителна и безопасна доза. Засега можете да приемате мултивитамин със съдържание на тези вещества.

Омега-3 мастни киселини и макулна дегенерация

Предлагат се под формата на меки капсули или течност. Омега-3 са чувствителни към топлина, светлина и кислород, затова трябва да се съхраняват в хладилник. Изберете добавка с витамин Е, която предпазва мастните киселини от разваляне.

Както при лутеина и зеаксантина, учените още търсят оптималната доза омега-3. Участниците в изследванията обикновено приемат 1 г на ден във вид на рибено масло или DHA, което обаче може да причини леки стомашни проблеми или вкус на риба в устата.

Доза: Въпреки че оптималните дози още не са установени, експертите смятат, че приемът на 1-3 г на ден е безопасен.

Бета-каротин, Витамини С и Е и цинк и макулна дегенерация 

Тази комбинация от елементи е единствената, която доказано забавя или спира развитието на макулната дегенерация. Препоръчителните дози според Националния институт за очни заболявания са сравнително високи, затова трябва да се консултирате с лекар, преди да започнете да ги приемате. Учените от института смятат, че единствено хората с повишен риск от развитие на макулна дегенерация трябва да ги приемат. Високите дози бета-каротин могат да увеличат риска от рак при пушачите, а голямото количество цинк може да отслаби имунната система.

Приемът на цинк задължително трябва да е съпроводен от прием на мед (2 мг на ден), защото високите нива на цинк могат да предизвикат недостиг на мед.

Доза: Витамин С: 500 мг на ден. Витамин Е: 400 IU на ден. Бета-каротин: 15 мг на ден. Цинк: 80 мг цинков оксид на ден.

Знаете ли, че ако пържолата има тлъстини, тя може да е вредна за очите? Животинските мазнини засилват дейността на свободните радикали, които могат да увредят клетките на ретината.

Искате ли да извлечете повече омега-3 от лененото семе и повече антиоксиданти от спанака? Трябва да ги избирате, съхранявате и приготвяте правилно.

Ядки и ленено семе: Излагането им на топлина, светлина и кислород намалява ценните качества на омега-3 мастните киселини и води до образуване на свободни радикали. Съхранявайте ядките, смляното ленено семе и карамфила в тъмни буркани на хладно. Купувайте ленено семе и го смилайте непосредствено преди употреба – обвивката на семето и витамин Е във вътрешността му предпазват омега-3 от окисляване.

Масло от орехи и ленено семе: Този вид мазнини не са устойчиви на топлина, затова трябва да се използват като подправка за салати, а не за готвене.

Листни зеленчуци: Съдържанието на полезни вещества е най-високо непосредствено след откъсването им. Купувайте най-пресните зеленчуци и ги изяждайте до два дни. Колкото no-наситен е цветът на листата, толкова по-богати на антиоксиданти са те. При готвене (особено във вода) малък процент от витамините и минералите се губи, затова избирайте други начини на топлинна обработка. Готвенето увеличава количеството на някои полезни вещества, като каротеноидите.

Плодове: Яжте ги веднага след нарязване, защото витамин С бързо се разгражда под въздействието на кислорода.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Тлъсто месо, масло и други източници на наситени мазнини

Наситените мазнини засилват дейността на свободните радикали и обезсмислят полезната роля на антиоксидантите. Яжте само нетлъсто месо на възможно най- малки порции (между 100 и 180 грама). Заменете кравето масло с маргарин, но изберете такъв без съдържание на трансмазнини. Сиренето е друг източник на наситени мазнини, затова трябва да го ограничавате или да избирате нискомаслени разновидности. Меките сирена като козето съдържат по-малко мазнини от твърдите.

Алкохол и макулна дегенерация

Голямото количество алкохол потиска действието на антиоксидантите. Алкохолът образува вредните вещества ацеталдехид и малондиалдехид, които увеличават нанесените от свободните радикали разрушения. Спиртните напитки извличат от организма и витамин А, антиоксидант, за който се смята, че забавя прогреса на макулната дегенерация.

Царевично, слънчогледово и шафраново олио

Много експерти вярват, че прекомерната консумация на съдържащите се в тях омега-б мастни киселини намалява полезното действие на омега-3 мазнините в рибата, орехите и лененото семе. Омега-6 увеличават риска от макулна дегенерация и хората, които наблягат на омега-3, са много по-малко предразположени към нея.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *