Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасни портокали заливат пазара ни и вредят на здравето

Внимавайте какви от тези вкусни портокали си купувате за вашата трапеза, защото откриха вредни плодове, които са опасни за здравето

През последните няколко дни стана ясно, че опасни портокали заливат пазара ни. Тези вкусни оранжеви плодове са доставени в огромни количества в родната ни търговска мрежа и се търгуват на цени от около 0,50 лева за кг, пише в. „Преса“ и novini.bg.

Евтините портокали са с различно тегло, размер и външен вид. Внасят се в огромни палети, като качеството им не е най-доброто, поради което и могат да се продават на толкова ниски цени.

portokali
Има опасни портокали на нашия пазар

Инспектори разкриват, че стока с подобни качествени показатели не може да е предназначена за директна консумация, а за преработка. Но у нас тези портокали са пуснати за продажба на крайните потребители.

Най-често оранжевите изкушения са внасяни от Гърция, но според други източници, портокали се внасят в огромни количества и от Северна Африка.

Там ги берат зелени, транспортират ги до нашата територия, където ги стоварват в складови помещения. Малко преди да се наложи да достигнат до крайния потребител, те са затоплени до температура от 28 градуса по Целзий, което активизира зреенето им.

Накрая, за да съхранят външния вид на тези портокали, те биват боядисвани с оранжева боя по кората, а после и лакирани с опасни химикали. Тези препарати се оказват опасни за здравето ни, алармират експерти.

По думите на проф. Пламен Моллов, директор на Българската агенция по безопасността на храните, тази система е доста по-широко използвана за плодове като бананите. Учудващо е, че вече се прилага и за портокали. Вече е насрочена проверка по случая с продажбата на опасните плодове в търговската ни мрежа.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *