Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Овладейте възпалителните процеси в тялото си с правилните мазнини!

Как да овладеете възпалителните процеси? Замисляте ли се вече за по-разнообразни рибни ястия и поръсвате ли салатата с орехови ядки? Научихте ли се да харесвате лененото масло?

maznini-1Ако отговорът е „да“, вие правите първите стъпки към овладяване на възпалителните процеси в тялото си, като добавяте повече омега-3 мастни киселини към храната си.

Но това е едва началото. За да поставите възпалението под пълен контрол, е много важно да ограничите или изключите от менюто си определени храни.

Кои храни подклаждат пламъците на възпалението в организма? Основните причинители на възпалителните процеси не са видими на пръв поглед, но са основни участници в диетата ни. Някои присъстват във всеки кухненски шкаф, а за съществуването на други дори не подозирате. Всички те принуждават имунната ви система да произвежда химични вещества, предизвикващи възпаление, много по-голямо от необходимото за защита на тялото. По този начин рискът от развитие на хронични болести, изтощаващи организма, се увеличава многократно.

Сменете мазнините!

Омега-3 мастните киселини безспорно заемат челното място със своите здравословни свойства. Специалистите обаче се отнасят скептично към техните аналози, полиненаситените мастни киселини омега-б, които се съдържат в царевичното масло, слънчогледовото и шафрановото олио. И все пак те не са чак толкова вредни. Вярно е, че не се причисляват към „есенциалните“ (важни, съществени) мастни киселини, но организмът се нуждае от тях за нормалното си развитие и изграждане на силна имунна система. Никой обаче не е чувал за дефицит на омега-6 мазнини. Напротив, специалистите твърдят, че човешкото тяло страда от свръхголям прием на този вид мазнини.

Убедете се сами: хранителният режим на нашите предци включвал еднакъв прием на омега-3 и омега-б мастни киселини. Днес ние консумираме поне 10 пъти повече омега-б мазнини, отколкото омега-3. Някои експерти като д-р Артемис Симопулос са убедени, че това съотношение е още по-голямо. Според други диетолози обаче то не уврежда здравето ни. Д-р Уолтър Уилет от университета в Харвард казва: „Изумително е колко популярен е станал този мит. На практика липсват стабилни доказателства за истинността му.“ Като цяло обаче изследванията показват, че замяната на наситените мазнини с ненаситени намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Според някои диетолози ограничаването на големия прием на омега-6 е толкова важно, колкото увеличаването на печално ниската консумация на омега-3. Проблемът се крие в дисбаланса, обяснява д-р Симопулос, защото човешкият организъм обработва и двата вида мазнини с едни и същи ензими. Когато количеството на омега-б мазнините е много по-голямо от това на омега-3, броят на свободните ензими, обработващи омега-3 мазнините намалява и тялото се лишава от противовъзпалителното си средство. Освен това омега-6 мазнините доставят на организма суровия материал, от който се произвеждат простагландини, а те подклаждат възпаленията. (И още: високият прием на омега-б мазнини може да увеличи опасността от образуване на съсиреци в кръвта и да създаде условия за окисляването на холестерола LDL, което увеличава риска от запушване на артериите.)

maznini-salataКакво е решението? Експертите препоръчват да се избягва царевичното олио поради високото му съдържание на омега-б мастни киселини. Слънчогледовото и шафрановото олио са дори с по-голямо съдържание на този вид мазнини. Като част от цялостния ви план за ограничаване на възпалението можете да замените тези мазнини със зехтин, рапично, фъстъчено или ленено олио.

Trans-FatsТрансмазнините

За слънчогледовото и царевичното олио все още се спори дали са здравословни, но за хидрогенираните мазнини учените са единодушни: вредата от тези растителни мазнини с добавен водород е безспорна. Промяната в молекулата по химичен път увеличава трайността на мазнината, но по време на процеса се образуват вредни вещества, известни като транс мастни киселини, които повишават нивото на лошия холестерол. Трансмазнините се натрупват в организма и повишават риска от сърдечносъдови заболявания. Учените са открили доказателства, че тези мазнини не само повишават холестерола, но и увеличават риска от появата на други заболявания, като Алцхаймер, диабет от втори тип и жлъчнокаменна болест.

Една от причините за вредното въздействие на трансмазнините е способността им да засилват възпаленията. Изследванията доказват, че консумацията на храни със съдържание на трансмазнини води до покачване нивото на предизвикващите възпаления химични вещества. Според друго изследване намаляването два пъти натрансмазнинитеедостатъчно, за да спадне рискът от сърдечносъдови заболявания с 30%.

Ако имате нужда от още причини да се откажете от любимите си вафли, чипс, пържени картофки и други угощения с нулева хранителна стойност, веднага ще ви дадем. Те са основни източници на вредните трансмазнини. Някои видове маргарин също ги съдържат. Много производители са намалили или изключили трансмазнините от продуктите си, но те все още се употребяват в ресторантите и в готовите храни.

Хранете се здравословно, за да се преборите с възпаленията!

След като направихте правилния избор на мазнина, можете да продължите борбата с възпалението, като следвате няколко съвета.

Хората, които следят теглото си, избягват наситените мазнини и приемат много зеленчуци и плодове, живеят по-дълго. Една от причините е, че следването на тези правила ограничава възпаленията в организма.

Следете теглото си

Учените вече знаят, че мастните клетки не се отразяват само на обиколката на талията и ханша ви. Те непрекъснато предизвикват образуването на вредни за здравето протеини, сред които и предизвикващи възпаления. Мъжете с наднормено тегло страдат два пъти по-често от възпаления. Пълните жени са шест пъти по-предразположени към развитие на възпаление от слабите жени с високи нива на показателя CRP. Много учени смятат, че възпалението е основната причина за високата заболеваемост от сърдечносъдови болести и диабет сред хората с наднормено тегло. За щастие свалянето на излишните килограми обикновено потушава възпалителните процеси.

hamburgerЗабравете за хамбургерите

Вече ви е добре известно, че наситените мазнини във вареното месо, колбасите и пълномасленото мляко повишават холестерола и подклаждат възпаленията в организма. Това вредно влияние се дължи на съдържащата се в месото и млякото арахидонова киселина, вид омега-б мастна киселина, от която тялото произвежда протеини, предизвикващи възпаление. Хората, в чийто хранителен режим преобладават наситените мазнини, обикновено трупат килограми в средната част на тялото. Изследвания, проведени с лабораторни животни и хора, доказват, че мастните натрупвания в областта на корема са основна причина за появата на възпаления.

Ако искате да отслабнете с няколко килограма, ще ви предложим още една причина да включите в менюто си повече риба и ленено масло. Няколко изследвания показват, че нивата на веществата, водещи до възпаления, намаляват, след като участниците с наднормено тегло увеличили приема на омега-3 мастни киселини.

zelen4uciЯжте повече плодове и зеленчуци

Зеленчуците са най-богатите природни източници на антиоксиданти. Те са естествени средства за борба с болестите, като неутрализират свободните радикали. Тялото реагира на този процес като при обикновено нараняване – предизвиква възпаление на засегнатото място. Ако няма достатъчно антиоксиданти в защита на клетките, възпалителният процес се разраства. Според изследване на британски учени стойностите на CRP при мъже, които приемали най-малко количество витамин С, били двойно по-високи, в сравнение с този при мъжете, които си доставяли големи дози от него.

Добрите новини: в първото изследване от този вид германски учени доказали, че мъжете, които увеличили консумацията на плодове и зеленчуци от две до осем порции на ден, намалили нивото на показателя CRP до една трета в рамките на четири седмици. Учените установили и че веществата с най-силни противовъзпалителни качества са антиоксиданти, наречени каротеноиди, които се съдържат основно в морковите, доматите и червените чушки.

Важна е и оралната хигиена. Без значение какво ядете, задължително трябва да миете зъбите си ежедневно и да използвате конец за зъби. Възпалителните заболявания на венците пренасят бактерии в цялото тяло и увеличават риска от сърдечносъдови заболявания и диабет.

Влияние върху околната среда

Вероятно сте чували, че е по-добре да избирате определени храни, ако сте загрижени за състоянието на околната среда. Какво точно означава това? За да имате обща представа как изборът ви на храна повлиява околната среда, трябва да познавате няколко основни концепиии. (Това ще ви помогне и да се справяте с все по-сложно звучащите описания на етикетите.)

OrganicОрганик. Пресни продукти, които са доказано органични, т.е. отгледани без добавяне на изкуствени пестициди. В допълнение към това плодородността на почвата е подобрена с използване на органични торове и редуване на посевите, а прилагането на изкуствени торове е ограничено. Това означава, че органичните пресни храни може да съдържат малки количества синтетични химикали.

Биодинамични. Продуктите с този етикет позволяват на клиента да разбере повече за методите на отглеждане. Най-общо казано той следва принципа на органичното земеделие, но с няколко допълнения. При биодинамичното земеделие фермата се разглежда като затворена система, така че отпадъчните продукти от един нейн участък се използват повторно в друг в рамките на един естествен цикъл. Активната грижа за околната среда е друг аспект от биодинамичното земеделие.

Генетично модифициране (ГMO). Генетично модифицираните организми се получават чрез въвеждане на различен генетичен материал в растения или животни, за да им се придадат нови качества, като например устойчивост към болести. Най-разпространените в момента ГМО са продукти на соята и памука, които са модифицирани, за да устояват на плевелите. Някои хора са притеснени за влиянието, което ГМО може да има върху природата и здравето (някои от тях може да предизвикат непредсказуеми алергии).

Устойчиви. Ако една храна е обозначена като устойчива, това означава, че е възможно тя да се произвежда в дългосрочен период без вредно влияние върху околната среда. Неустойчивите храни могат да се произвеждат само в краткосрочен план и изтощават наличните ресурси (произвеждането/транспортът им изразходват много гориво или предизвикват замърсяване и т.н.). Тези храни ще стават все по-скъпи и по-оскъдни в бъдеще. Общо взето, най-устойчивите храни са естествено отгледаните растения (плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки и семена), които се консумират според сезона. Животинските хранителни продукти изискват повече ресурси по очевидни причини.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *