Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Фитостеролите са стражите на сърцето

Тези растителни стероли и станоли, познати под общото наименование фитостероли, обикновено се съдържат в соята, оризовите трици и пшеничния зародиш и блокират абсорбацията на холестерол от приеманите храни. Днес тези естествени вещества се до­бавят в специални марки маргарин, прясно и кисело мляко, млечни напитки, пастети или се предлагат под формата на капсули.

фитостероли, сърце, растителни стероли, станоли, соя

  • ПЛЮСОВЕ ЗА СЪРЦЕТО

Ежедневните фитостеролни добавки понижават холестерола с около 10%, а оттам и риска от сърдеч­носъдово заболяване.

  • КАК ДЕЙСТВАТ

Химичната структура на фитостеролите е почти идентична с тази на холестерола. В червата фитостеролите се свързват с молекулите, внасящи холестерол в кръвта. Резултатът: „нежеланият“ холесте­рол бива елиминиран чрез перисталтиката.

  • НАЙ-ДОБРЕ Е ДА КУПИТЕ

Потърсете кисели млека, маргарини и пастети на Вепеcolи FloraProactiv.

  • ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДОЗА

Приемайте 2-3 г дневно. Прочетете на етикета на про­дукта какво количество трябва да консуми­рате, за да си набавите необходимата доза.

  • КОГА ДА ГИ ВЗЕМАТЕ

По време на хранене, за да се блокира усвояването на хо­лестерола от приеманите храни.

  • СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

Няма, ако из ползвате препоръчаното количество.

  • ВНИМАНИЕ

Някои изследвания сочат, че фитостеролите могат леко да понижат концентрацията на антиоксиданти, като например бета-каротин, затова консумирай­те всеки ден допълнителни порции с храни, богати на този антиоксидант (моркови, до­мати, червени и жълти чушки). За по-добро усвояване ги приемайте, когато не използва­те пастет или добавка с фитостероли.

  • ДОБРА ИДЕЯ

За да си набавите препо­ръчителната дневна доза от 2-3 г, трябва да консумирате 3 супени лъжици маргарин, обогатен с фитостероли. Хората, които не обичат маргарин, може да се спрат на ниско-маслен пастет или кисело мляко (три кофички на ден). Другият вариант е 1 бутилка ки­село мляко за пиене „Бенекол“ – то ще осигу­ри необходимото количество и съдържа само 70 ккал.

 

Антиоксидантни добавки: без допълнителна защита

Някои специалисти от години препоръчват да се приемат големи дози витамин А и бета-ка­ротин с цел предпазване на сърцето. Това е логично, тъй като антиоксидантите неутрали­зират свободните радикали, предизвикващи образуването на плаки. Тези разрушителни частици се освобождават по естествен път при дишането, храносмилането или под влиянието на токсини, като например цигарения дим. Приемането на повече антиоксиданти би тряб­вало да носи допълнителна защита.

Но по причини, които не са напълно ясни, таб­летките са неефективни. Вземането на антиок­сидантни витамини е в най-добрия случай за­губа на пари. В най-лошия – би могло да пови­ши риска от смъртоносен инфаркт. Когато уче­ни от клиника „Кливланд“ в Охайо анализира­ли седем мащабни изследвания за витамин Е и осем – за бета-каротина и здравето на сър­цето, заключили, че витамин Е не осигурява защита. А което е по-тревожно – бета-каротинът повишава риска от смърт в резултат на сърдечносъдово заболяване. Проучване от 2004 г. сочи, че високите дози витамин Е кри­ят подобен риск.

Най-добрият съвет е ежедневно да си набавя­те витамин Е под формата на три порции пълнозърнести продукти и пшеничен зародиш, а бета-каротин (и още стотици антиоксиданти) – чрез големи количества плодове и зеленчуци.

 

 

Съчетавайте бобови растения и пшеница

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *