Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Човешкото тяло е подвластно на сложен часовников механизъм

Изследвания показват, че ферментът казеинкиназа epsilon (CKIepsilon) управлява „часовниковия механизъм“ на организма

биоритми

Вътрешни биологични таймери (циркаден часовник) притежават практически всички видове на планетата. При млекопитаещите, включително и човека, могат да се открият в повечето клетки и тъкани на тялото-те организират денонощните ритми на нашата физиология.

Според д-р Бехтолд, оглавяващ изследователска група от Манчестър, в основата на биологичния часовник лежи сложен набор от молекули, чието взаимодействие осигурява точна работа на организма в 24-часов ритъм. Важно е да се отбележи, че нашият часовник се синхронизира с околната среда чрез реагирането на светлата и тъмната част от денонощието.

Изследването установило нов механизъм, чрез който може да се реагира на биологичния часовник. По време на изследванията мишки, лишени от CKIepsilon, много по-бързо преминали на нови светли и тъмни периоди.

Научноизследователската група показала, че препаратите, които инхибират CKIepsilon, могат да ускорят реакцията, което води до по-бърза адаптация към новата среда и намалява метаболичните нарушения, предизвикани от изместването на времето.

Работата на смени, лишаването от сън и смяната на часовите пояси се отразяват неблагоприятно на организма – увеличават се честотата и тежестта на заболяванията, включително затлъстяване и диабет. Човекът не е генетично предразположен бързо да се адаптира и затова часовникът на тялото е настроен да противостои на бързите промени, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *