Правилни хранителни навици при синдром на раздразнено дебело черво

Ако страдате от синдрома на раздразненото дебело черво, не посягайте към слабителни медикаменти или лекарства против диа­рия – те могат да причинят постоянно редуване на двата проблема.

 

Вместо това наблегнете на правилното хранене:

  • Хранете се често, на малки порции. Не претоварвайте орга­низма си с прекалено голямо количество храна наведнъж.
  • Не бързайте и дъвчете добре. С несдъвканата храна ще по­гълнете въздух, който впоследствие ще се превърне в чревни га­зове.

 

Кисело мляко

  • При диария организмът се лишава от полезните чревни бак­терии, които потискат развитието на патогенни микроорганиз­ми в дебелото черво. За да компенсирате загубите, яжте био ки­село мляко – то съдържа жива закваска с Lactobacilus acidophilus. Можете също да вземате хранителни добавки с пробиотици. Обичайната доза е 2 капсули 3 пъти дневно между храненията.

 

Пиперлива мента и джинджифил

  • Всеки ден изпивайте по 1-2 чаши чай от пиперлива мента. Той успокоява червата, потиска спазмите и спомага за освобож­даването на газовете. (Купете си истинска билка, а не чай с мен­тов аромат.) Можете да вземате и желатинови капсули с масло от пиперлива мента. Желатиновото покритие гарантира, че маслото ще се разтвори в червата, а не в стомаха. Вземайте по 1-2 капсули 3 пъти дневно между храненията. (Внимание: Билка­та е противопоказана при киселини в стомаха.)
  • Чаят от джинджифил също облекчава симптомите. Накис­нете за 10 минути1/2 ч. л. прясно настърган корен от джинджи­фил в 1 чаша гореща вода и прецедете. Пийте 4-6 чаши на ден.

 

Спортувайте

Винаги когато имате възможност, отделяйте по 30 минути за спорт и физически упражнения (без състезателен характер). Физическата активност стимулира производството на ендорфини и способства за овладяване на стреса, което спомага за лечението на синдрома на раздразненото дебело черво.

 

 

Профилактични съвети срещу запек (обстипация)

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *