Трябва ли да носите слънчеви очила и полезни ли са за очите?

Тук ще научите какви са ползите от носенето на слънчеви очила и как да закупите качествени такива, за да защитите очите си през летните месеци

слънчеви очила ползи

Намирането на правилния чифт слънчеви очила не е просто лятна мода, това е важна част от защитата на очите от вредните ултравиолетови лъчи. Въпреки че има много избор, не всички очила ще предпазят очите. Всъщност някои очила дават фалшиво чувство за сигурност и наистина не предлагат достатъчна UV защита.

 

Какви са ползите от носенето на слънчеви очила?

 

„Носенето на подходящи очила е от съществено значение за защита на очите от UV увреждане, както и за предпазването им от други дразнители на околната среда като вятър и прах”, обяснява Мишел Холмс, оптометрист в Pacific Neuroscience Institute в Санта Моника, Калифорния.

Слънчевите очила също намаляват отблясъците и подобряват визуалния комфорт, особено ако имат оцветени или поляризирани стъкла, предназначени за специфични задачи. „В допълнение, те покриват деликатната кожа около очите ви, което може да „намали риска от развитие на бръчки, фини линии и дори рак на кожата“, добавя още Холмс.

Брайс Сейнт Клер, асистент в катедрата по офталмология в Wilmer Eye Institute, Johns Hopkins Medicine, подчертава, че слънчевите очила предпазват както структурите в окото, така и околните области.

Те също така предпазват от рак на кожата на клепачите, влошаване на катаракта, макулна дегенерация и други проблеми с очите.

Брайс Сейнт Клер, асистент в катедрата по офталмология в Wilmer Eye Institute, Johns Hopkins Medicine
Брайс Сейнт Клер, асистент в катедрата по офталмология в Wilmer Eye Institute, Johns Hopkins Medicine

 

Как носенето на слънчеви очила предпазва очите?

 

Хубавите слънчеви очила обикновено имат покрития, които могат да блокират UVA и UVB лъчите, които са най-вредни за очите.

Когато носите затъмнени очила, зеницата (дупката в центъра на окото, която позволява на светлината да преминава през него) става по-голяма поради тъмния нюанс на лещата. UV-сертифицираните слънчеви очила обикновено защитават зеницата и я предпазват от увреждане.

Ако носите фалшиви слънчеви очила, зениците ви може да се разширят от оцветените стъкла, но очите ви всъщност получават по-вредно ултравиолетово лъчение, отколкото ако изобщо не носите очила.

Очилата, които предлагат 100% UV защита, ще имат етикет „UV 400“ или „100% UV защита“, каза Холмс. Ако не сте сигурни колко полезен ще бъде един чифт, е възможно да тествате очилата за UV защита с инструмент, наречен фотометър. „Някои оптики имат такива и могат да ви кажат точно какви дължини на вълните блокират вашите очила“, добавя Хоумс.

Мишел Холмс, оптометрист в Pacific Neuroscience Institute в Санта Моника, Калифорния
Мишел Холмс, оптометрист в Pacific Neuroscience Institute в Санта Моника, Калифорния

 

Как да изберете качествени слънчеви очила?

 

Тъй като има толкова огромен избор, когато става въпрос за очила, експертите казват, че е важно да вземете предвид няколко фактора, за да сте сигурни, че получавате най-добрата защита и комфорт за парите, които давате:

UV защита: Най-важното нещо, на което трябва да обърнете внимание, е да сте сигурни, че вашите очила осигуряват 100% защита срещу UVA и UVB лъчи, което помага за предотвратяване на увреждане на очите от ултравиолетова светлина. Повечето сертифицирани очила ще имат етикет или стикер „UV 400“ или „100% UV защита“, но можете също да направите проучване онлайн, за да проверите дали производителят предоставя проверена UV защита.

Поляризирани лещи: Друг важен фактор, който трябва да имате предвид, е дали имат поляризирани лещи. Тези лещи имат специално химическо покритие, нанесено върху тях, което филтрира светлината, намалявайки отблясъците от отразяващите повърхности.

„Това може да намали напрежението на очите и да подобри видимостта и комфорта по време на дейности като шофиране или каране на ски“, казва Холмс.

Рамка: Слънчевите очила трябва да пасват удобно и сигурно на лицето ви. Ако са твърде големи или не пасват добре, няма да предпазят адекватно очите от светлинните лъчи.

Материал и издръжливост: Когато избирате слънчеви очила, друг фактор, който трябва да имате предвид, са материалите, от които са изработени рамката и стъклата, за да сте сигурни, че ще издържат повече от един летен сезон.

Ако искате да си купите защитни слънчеви очила, знайте, че не е задължително да харчите стотици левове. Определено можете да намерите чифт, който ще ви осигури нужната защита на сравнително ниска цена.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com

ЗДРАВИ ОЧИ Предпазва от перде и макулна дегенерация! код30718

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *