Опасно ли е нощното сърцебиене?

С внезапното сърцебиене идва и тревогата. Двойно повече е тя, щом пулсът стане учестен през нощта, когато човек се е отпуснал, за да си почине

сърцебиене

Нощните събуждания винаги предизвикват значителен уплах, особено ако са внезапни. В крайна сметка понякога може да е трудно да заспите след тях. А ако са придружени и с учестен пулс (сърцебиене), тогава ситуацията става направо плашеща.

Защо се случва да имаме сърцебиене, заради което да се събудим през нощта, и какво означава това, обяснява д-р Алексей Мелехин, кандидат на психологическите науки, доцент, психоаналитик, клиничен психолог, когнитивно-поведенчески терапевт и сомнолог.

Д-р Алексей Мелехин

— Нощните събуждания, придружени от учестен пулс, водят със себе си цял спектър от състояния. Първото от тях вероятно е проява на нощни пристъпи на паника. Такива атаки могат да бъдат придружени от доброкачествено сърцебиене. Нервната система смята, че човекът трябва да стане и да избяга някъде, както и да направи нещо.

Втората причина са кошмарите. При тях има силни, ярки, обезпокоителни сънища. Човек се събужда и на фона на „остатъците“ и емоционалния фон от такива сънища усеща сърцебиене и тревожност.

Трето, ускореният пулс при събуждане през нощта може да е следствие от депресия

Депресията често е придружена от нарушения на съня и интрасомнични смущения. Има осезание за активен сърдечен ритъм, придружен от усещания, сякаш нещо щипе в гърдите, нещо стои там, някакво чуждо тяло е заседнало и не мърда, появяват се екстрасистоли (вид аритмия).

Човек може също да се събуди с ускорен сърдечен ритъм като част от редица заболявания, например сънна апнея, когато има липса на въздух.

Опасен ли е този симптом – сърцебиене по време на сън, заради което човек се събужда?

Трябва да е ясно, че учестеното сърцебиене само по себе си е само симптом. То сигнализира точно за определена реакция от нервната система.

Наложително е да се изясни: какво друго има освен ускорен пулс? Усещане за недостиг на въздух, лепкави длани, наличие на определени смущаващи мисли, както и наличие на допълнителни телесни усещания, като изтръпване?

В 70-90% от случаите сърцебиенето е доброкачествено и често изчезва от само себе си. Но ако това се повтори, тогава непременно трябва да се подложите на цялостен преглед – соматичен, ендокринен, психичен и неврологичен.

Опасността от ускорен сърдечен ритъм посред нощ е в такава ситуация, при която се будите с болка в областта на сърцето. Има парене, има болка в гърдите, няма как да дишате. Това показва, че съществува риск от сърдечна патология.

Има и кардионеврози, доброкачествени екстрасистоли, свързани с факта, че човек няма време да се възстанови емоционално и физически през деня, спи неспокойно и повърхностно през нощта, поради което се събужда с ускорен пулс . Тук се увеличава и рискът човек да започне да се страхува от нощта и от факта, че трябва да спи. Страхува се да не се случи нещо и развива безпокойство за здравето си.

Как да си помогнете?

Първа помощ, ако се събудите през нощта и почувствате ускорен пулс: трябва да легнете неподвижно за 5 минути. Тоест отпуснете ръцете, краката, стомаха, коремната стена, не задържайте дъха си.

Ако сърцебиенето ви е свързано с блуждаещия нерв, може да ви помогне да пиете топла вода на бавни глътки, без да задържате дъха си.

И понякога известен парадокс помага да се отпуснете. Ако например внезапно клекнете или рязко ходите, за да обезвредите такава проява.

Можете да включите и дихателни упражнения. Но трябва да дишате не бързо, а премерено, без забавяне. Освен това не трябва веднага да грабвате телефона, с идеята да се разсеете и да се отпуснете. Напротив, това повече ще ви стимулира и е възможно да ви превъзбуди. Наистина, в момента, в който се събудите с учестен пулс, в повечето случаи нервната система погрешно вярва, че нещо я заплашва. Освен това можете да възстановите нейния баланс с помощта на тактилни и обонятелни стимули. Отворете прозорец, ако е задушно, пуснете си арома лампа, разтрийте леко главата и лицето. И не след дълго сънят ще дойде отново…

Сънотоп SANOTOP
СЪНОТОП – за успокоение, дълбок и продължителен сън

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *