Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Правилни хранителни навици при синдром на раздразнено дебело черво

Ако страдате от синдрома на раздразненото дебело черво, не посягайте към слабителни медикаменти или лекарства против диа­рия – те могат да причинят постоянно редуване на двата проблема.

 

Вместо това наблегнете на правилното хранене:

  • Хранете се често, на малки порции. Не претоварвайте орга­низма си с прекалено голямо количество храна наведнъж.
  • Не бързайте и дъвчете добре. С несдъвканата храна ще по­гълнете въздух, който впоследствие ще се превърне в чревни га­зове.

 

Кисело мляко

  • При диария организмът се лишава от полезните чревни бак­терии, които потискат развитието на патогенни микроорганиз­ми в дебелото черво. За да компенсирате загубите, яжте био ки­село мляко – то съдържа жива закваска с Lactobacilus acidophilus. Можете също да вземате хранителни добавки с пробиотици. Обичайната доза е 2 капсули 3 пъти дневно между храненията.

 

Пиперлива мента и джинджифил

  • Всеки ден изпивайте по 1-2 чаши чай от пиперлива мента. Той успокоява червата, потиска спазмите и спомага за освобож­даването на газовете. (Купете си истинска билка, а не чай с мен­тов аромат.) Можете да вземате и желатинови капсули с масло от пиперлива мента. Желатиновото покритие гарантира, че маслото ще се разтвори в червата, а не в стомаха. Вземайте по 1-2 капсули 3 пъти дневно между храненията. (Внимание: Билка­та е противопоказана при киселини в стомаха.)
  • Чаят от джинджифил също облекчава симптомите. Накис­нете за 10 минути1/2 ч. л. прясно настърган корен от джинджи­фил в 1 чаша гореща вода и прецедете. Пийте 4-6 чаши на ден.

 

Спортувайте

Винаги когато имате възможност, отделяйте по 30 минути за спорт и физически упражнения (без състезателен характер). Физическата активност стимулира производството на ендорфини и способства за овладяване на стреса, което спомага за лечението на синдрома на раздразненото дебело черво.

 

 

Профилактични съвети срещу запек (обстипация)

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *