Яжте бавно при синдром на раздразненото дебело черво

Хората, които страдат от синдрома на раздразненото дебело черво, са наясно какви са най-честите неразположения. Когато променят хранителния си режим и заложат на храна, богата на фибри, голяма част от неразположенията изчезват. Именно затова като препоръчително профилактично средство се препоръчва меню, основаващо се на натурални и непреработени продукти.

Храната на помощ

За облекчаване на симптомите при синдрома на раздразненото дебело черво лекарите препоръчват прием на мал­ки порции храна през кратки интервали от време, тъй като обилното хранене разширява стомаха и може да предизвика стомашно-чревно неразположение. Също толкова важно е и бавното хранене. Твърде бързото хранене може да увеличи обема на поетия с храната въздух, което на свой ред води до образуване на неприятни газове. Винаги дъвчете внимателно. Приемът на чай от мента или джинджифил успокоява стомаха и улеснява храносмилането. Най-общо се препоръчват ястия с ниско съдържание на мазнини и богати на влакнини, тъй като тлъстите храни могат да предизвикат стомашни спазми. Важно е да се отбележи, че консумацията на продукти с високо съдържание на неразтворими влакнини може да влоши симптомите при страда­щите от синдрома на раздразненото дебело черво, съпроводен с диария.

Влакнините подпомагат храносмилането, тъй като способстват за редовните и ритмични съкращавания на червата. По-конкретно неразтворимите влакнини придават обем на изпражненията и улес­няват тяхното изхвърляне, облекчавайки по този начин запека, съ­провождащ синдрома на раздразненото дебело черво. От друга страна, храните с високо съдържание на разтворими влакнини абсорбират водата и са особено полезни при диария. Според изследванията псилиумът може да намали симпто­мите на синдрома на раздразненото дебело черво при някои хора. Той прави изпражненията по-обемни и абсорбира водата в храносмилателния тракт, като по този начин об­лекчава чревните спазми и стимулира редовната дефекация, без съ­щевременно да предизвиква коремни болки или да увеличава газо­вете. За да намалите усещането за дискомфорт, увеличавайте приема на влакнини постепенно или пийте поне 8 чаши вода на ден.

Тъй като пристъпите на диария, свързана със синдрома на раздразненото дебело черво, могат да дове­дат до намаляване на полезната флора в дебелото черво, пробиотиците са много здравословни, понеже компенсират загубата. Ня­кои предварителни проучвания сочат, че фруктоолигозахаридите (FOS) – захарни молекули в храни като бананите, могат да стимулират разви­тието на полезни бактерии. Въпреки че и други продукти съдържат фруктоолигозахариди, бананите най-малко дразнят храносмилателния тракт.

Преди да пристъпите към готвене, накисвайте във вода образуващите газове храни като броколи и карфиол. Направете същото и с боба, след което го из­плакнете и варете в прясна вода. Готвенето на пара, когато се касае за такива зеленчуци, ще намали образуването на газове.

Непоносимостта към определени вещества, особено към лактоза, също е честа причина за синдрома на раздразненото дебело черво. Затова ако установите такъв проблем, се съобразявайте с това, за да облекчите симптомите си. Важно е да си водите хранителен дневник и да сте наясно с това кои храни предизвикват признаците. За да прецените дали страдате от непоносимост към лактоза, в продължение на няколко дни избягвайте храни и напитки, съдържащи лактоза (период на прочистване). След това изпийте на гладно 2 чаши обезмаслено мляко. Следете какво се случва през следващите че­тири часа и повторете процедурата с преработено мляко без лактоза.

 

 

4 причини да откажем газираното

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *