Жените трябва да започнат да си правят мамографии на 40, а не на 50 години

Американските експерти имат нови препоръки за скрининга за рак на гърдата. Ето защо е важно жените да започнат да си правят мамографии по-рано

Жените трябва да започнат да си правят мамографии на 40

Жените трябва да започнат да се подлагат на мамографии, след като навършат 40 години, вместо да чакат до 50, според новата препоръка на Работната група за превантивни услуги на САЩ (USPSTF), публикувана на 30 април в JAMA.

Насоките не се отнасят за жени с много висок риск поради определени генетични или други фактори, които може да се наложи да започнат скрининга по-рано.

Новите препоръки за скрининг на рак на гърдата гласят, че жените трябва да правят мамографии, започвайки от 40-годишна възраст и през година след това, продължавайки до 74-годишна възраст.

Предишните насоки от 2016 г. препоръчваха на жените със среден риск да започват скрининг за рак на гърдата през година, след като навършат 50 години.

„Повече жени на четиридесет години се разболяват от рак на гърдата, като процентите се увеличават с около два всяка година, така че тази препоръка е много важна”, казва Уанда Никълсън, председател на работната група и професор по превенция и общественото здравеопазване в Училището по обществено здраве на Института Милкен към Университета Джордж Вашингтон във Вашингтон. „Като започнем да изследваме всички жени на 40-годишна възраст, можем да спасим почти 20 процента повече животи от рак на гърдата като цяло“, обяснява д-р Никълсън.

Уанда Никълсън, председател на работната група и професор по превенция и общественото здравеопазване в Училището по обществено здраве на Института Милкен към Университета Джордж Вашингтон във Вашингтон
Уанда Никълсън, професор по обществено здравеопазване

Тези препоръки не важат за жени с висок риск от рак на гърдата, те трябва да се преглеждат още по-рано и още по-често

 

Тези насоки не се отнасят за жени, които са изложени на висок риск от рак на гърдата. Има много фактори, които увеличават риска от рак на гърдата, включително генетични мутации, фамилна анамнеза, облъчване на гърдите в млада възраст, плътност на гърдите и раса или етническа принадлежност.

На жените, които попадат в тази група с по-висок риск, може да се препоръча да започнат по-ранен, по-интензивен скрининг. Американският колеж по радиология препоръчва всички жени да се подложат на оценка на риска от рак на гърдата до 25-годишна възраст.

Също така почти всяка втора жена над 40 години имат плътни гърди, което е рисков фактор за рак на гърдата. Плътните гърди също могат да направят мамографското изследване по-трудно за тълкуване и в резултат на това мамографията е по-вероятно да пропусне откриването на рак при тези жени.

Поради това допълнителният скрининг за жени с плътни гърди може да бъде полезен за идентифициране на ракови заболявания, които иначе не могат да се видят на мамография.

 

По-ранният и редовен скрининг може да спаси много животи

 

„По-ранните прегледи за рак на гърдата ще помогнат на лекарите да откриват и лекуват туморите, когато са по-малки”, казва д-р Лаура Дийн, диагностичен рентгенолог в Cleveland Clinic. Тя добавия, че много жени смятат, че не се нуждаят от прегледи, защото нямат роднини, които са имали заболяването.

д-р Лаура Дийн, диагностичен рентгенолог в Cleveland Clinic
д-р Лаура Дийн, диагностичен рентгенолог в Cleveland Clinic

„Нещо, което искам да подчертая, е, че много пациентки казват, че никога не са мислили, че ще се разболеят от рак на гърдата, защото никой в семейството им не е имал“, казва д-р Дийн. „Това е често срещано погрешно схващане”, допълва още тя.

Реалността, е, че 75% от раковите заболявания на гърдата се диагностицират при жени без фамилна обремененост. Това подчертава факта, че всички жени са изложени на риск от заболяването и трябва да се подлагат на редовни прегледи.

Източници: https://www.health.com; https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

В17 Комплекс Форте: витамин Б17 (В17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *