5 по-малко познати симптоми на рак на гърдата, които всяка жена трябва да знае

Напипването на бучка не е единствения признак на заболяването. Има и други симптоми на рак на гърдата, които не всички жени знаят

симптоми на рак на гърдата
Жените над 40 годишна възраст трябва през година да си правят мамограма

Много жени не могат да разпознаят често срещаните симптоми на рак на гърдата, според ново проучване. Въпреки че това е втората най-често срещана диагноза рак при жените, изглежда липсва обща осведоменост и образование за болестта.

Ново проучване, проведено от The Ohio State University Comprehensive Cancer Center, анкетира повече от 1000 души и установи, че 93% разпознават бучката като симптом на рак на гърдата. По-малко от половината от анкетираните обаче разпознават други общи симптоми.

 

Кои са по-малко познатите симптоми на рак на гърдата?

 

• Прибрано, обърнато или насочено надолу зърно

• Набръчкване на гърдите

• Загуба на усещане в част от гърдите

• Хлътване/удебеляване на кожата на гърдите

• Секреция от зърната

Прибрано, обърнато или насочено надолу зърно е най-рядко разпознаваният симптом – само 31% от участниците в проучването го категоризират като признак на рак на гърдата.

 

Жените са научени да търсят спешна медицинска помощ само при напипването на бучка

 

Въпреки че резултатите от проучването не изясняват защо бучките са най-разпознаваемият симптом на рак на гърдата, експертите имат няколко теории защо това е така.

„Мисля, че това е най-разпознаваемият симптом поради начина, по който откриването на рак на гърдата в миналото е било представяно и колко се е знаело за самата болест“, казва Дионисия Кирога, онколог, специалист по рак на гърдата в Ohio State University Comprehensive Cancer Center.

Дионисия Кирога, онколог, специалист по рак на гърдата в Ohio State University Comprehensive Cancer Center
Дионисия Кирога, онколог, специалист по рак на гърдата в Ohio State University Comprehensive Cancer Center

Тъй като бучката на гърдата е по-очевиден признак, това просто я прави по-лесна за забелязване. Но някои от другите симптоми са по-фини и трудни за откриване.

„Гърдата е като цяло плътна тъкан. По подразбиране е трудно да се открие малък тумор, който може да расте в такава среда.“, обяснява д-р Кирога. „Така че, когато ракът на гърдата се появи, може да отнеме месеци или дори години, преди да се усети бучка”, допълва още онколожката.

Ако туморът расте като нишка, той също няма да се усеща бучка за известно време. И ако някой просто търси бучка, ракът на гърдата може да не бъде открит, докато не е в по-напреднал стадий.

 

Препоръки за скрининг за рак на гърдата

 

В САЩ препоръчват всички жени да бъдат изследвани за рак на гърдата през година, като се започне от 40 годишна възраст

Това обикновено се прави с мамография, която използва рентгенови лъчи, за да създаде изображение на гърдата.

Въпреки че Американското онкологично дружество (ACS) не препоръчват редовни физически прегледи на гърдите, те подчертават, че жените трябва да са запознати с това как обикновено изглеждат и се усещат гърдите им и трябва незабавно да потърсят консултация с лекар, ако забележат промени.

Струва си да се отбележи, че тази препоръка е противоречива в медицинската общност и много лекари все още насърчават жените сами да си проверяват гърдите.

„Силно препоръчвам на пациентите си да се запознаят с телата си и по-специално с промените в гърдите си и да ги наблюдават внимателно“, каза Кирога. „Също така е важно да запомните, че гърдите могат се усещат различно по време на определени части от менструалния цикъл”, напомня онколожката.

 

Информирането на жените за всички симптоми на рак на гърдата е от ключово значение

 

„Ние, като медицинска общност, трябва да свършим по-добра работа за информиране на хората за тези по-малко известни симптоми“, категорична е д-р Кирога. „В крайна сметка мисля, че е важно да запомните, че никой не е „твърде млад“, за да получи диагноза рак на гърдата и че промените в гърдите трябва да се приемат сериозно както от пациентите, така и от лекарите”, допълва още тя.

Кирога посочи още, че и мъжете могат да получат рак на гърдата. „Мъжете представляват 1% от всички диагнози за рак на гърдата, така че те също трябва да са наясно със същите промени в гърдите, разгледани в това проучване“, обяснява онколожката.

Ако забележите нещо, което не е наред с гърдите ви, отидете на преглед, а не отлагайте!

Линк към проучването: https://james.multimedia-newsroom.com/index.php/2023/10/16/survey-finds-education-is-needed-to-identify-lesser-known-symptoms-of-breast-cancer/

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com/

B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил
B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *