Изпотявате ли се през нощта? Запознайте се с тези 5 възможни сериозни причини

Ако обилното изпотяване по време на сън се появява често при вас и без очевидна причина трябва да се консултирате с лекар.

Специалистът ще определи причината за изпотяването. Ако е необходимо – ще предпише подходящо лечение.

Нощното изпотяване може да бъде причинено от твърде висока стайна температура или твърде високо атмосферно налягане. Това е нормално. Но ако тези фактори отсъстват, важно е да се установи причината за повишеното изпотяване. Може да се изпотяваме през нощта когато сме се разболели от грип или друга настинка. А също – и по време на менопаузата при жените.

 

Нощно изпотяване
Нощно изпотяване – какви са причините?

Но причините за повишеното нощно изпотяване може да не са толкова очевидни. Между другото, има Международно общество за изследване на проблемите, свързани с хиперхидрозата (прекомерното изпотяване). Не всички хора, които се потят през нощта обаче страдат от хиперхидроза.

Прекомерното изпотяване може да бъде свързано с безсъние, стрес или притеснения. Такива, че да не можете да заспите.

Но може да бъде причинено и от доста сериозни заболявания, които изискват лечение. Ще ви обърнем внимание на пет възможни причини за прекомерно изпотяване по време на сън.

        Нощно изпотяване и странични ефекти от приема на някои лекарства

Прекомерното изпотяване през нощта може да се дължи на нежелан страничен ефект от приема на някои лекарства. Изследователи от Университета на Пенсилвания са установили, че много от лекарствата, предписани за тревожност и депресия, причиняват нощно изпотяване. Но те не действат по този начин на всички пациенти. Само 14 до 20% от пациентите, приемащи лекарства от тази група, се потят обилно през нощта. До такава степен, че пижамите и чаршафите им се намокрят.

Прекомерната употреба на болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства могат да причинят такъв страничен ефект.Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, ако приемате такива лекарства и се потите много през нощта.

         Хипертиреоидизъм

Това без съмнение е най-честата причина за нощно изпотяване. Нека припомним, че хипертиреоидизмът има и други, по-очевидни симптоми. Това са постоянно чувство на умора, загуба на тегло, повишена чупливост на капилярите, повишена температура. При хипертиреоидизма щитовидната жлеза произвежда твърде много от хормона тироксин. Това води до ускоряване на метаболитните процеси. Прекомерното изпотяване, включително през нощта, е свързано с това. Освен това пациентите с хипертиреоидизъм изпитват ускорен пулс, шум в ушите и безсъние.

          Лимфом на Ходжкин и неходжкинови лимфоми

Вече казахме, че нощното изпотяване може да е признак на много сериозни заболявания. Тези заболявания включват лимфом на Ходжкин и неходжкинови лимфоми. Това са ракови заболявания, които засягат лимфоцитите – неразделна част от имунната система. Тези заболявания засягат лимфната система, която се състои от лимфна тъкан и лимфни съдове. Нощното изпотяване е един от симптомите на лимфома.

Основният симптом на лимфома на Ходжкин и неходжкиновия лимфом е възпаление и значително увеличение на лимфните възли на шията, подмишниците или слабините. Важно е да знаете, че тези видове рак се поддават много добре на лечение.

         Хипогликемия

Нощно изпотяване се появява и при хипогликемия. Хората с диабет тип 1 често изпитват силно изпотяване през нощта поради промени в нивата на кръвната захар. Тялото реагира на спада на кръвната захар чрез освобождаване на адреналин. Адреналинът стимулира отделянето на захар от запасите на тялото, като същевременно причинява симптоми на тревожност, включително изпотяване.

       Стомашен рефлукс или лошо храносмилане

Сигурно сте запознати с това неприятно явление. След преяждане на вечеря или ядене на нещо, което „не се приема добре“ от тялото, се събуждате през нощта с много неприятно чувство и покрити с пот. Ето така тялото реагира при дисбаланс или заплаха. Имайте предвид, че гастроезофагеалният рефлукс също причинява повишено нощно изпотяване. В същото време изпитвате изтощение, болки в гърдите и ви е трудно да дишате.

Ако това ви се случва често, задължително се консултирайте с лекар. Той ще ви помогне да диагностицирате заболяването и ще предпише лечение.

В заключение: НЕ приемайте нощното изпотяване за нещо нормално. Свържете се с вашия лекар и му обяснете какво се случва с вас и как се чувствате. Не позволявайте на лимфата да застоява в тялото ви! Не трябва да рискувате здравето си.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ! Самолечението е животозастрашаващо. Консултирайте се с лекар за съвет преди употребата на каквито и да било лекарства.

Източник: steptohealth.ru

Сънотоп SANOTOP
СЪНОТОП – за успокоение, дълбок и продължителен сън. Помага за бързо заспиване

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *