Вярно ли е, че оглупяваме заради горещото време?

Горещото време влияе по много и неособено приятни начини на мозъка

горещото време

Заради горещото време не е изненадващо да видите и почувствате промени в поведението, както при възрастни, така и при деца. Това е така, защото мозъкът има много тесен диапазон от оптимални работни температури. Когато прегрее, това може да доведе до много физиологични и неврологични промени. Те могат да повлияят на когнитивната функция, съзнанието и цялостното здраве. За съжаление, повечето от тези промени са свързани със загуба на памет и намален фокус и се изразяват чрез поведение като повишена раздразнителност, агресивност, тревожност и чувство на „мозъчна мъгла“.

А в някои случаи много хора съвсем открито си признават, че заради горещото време дори… затъпяват.

Промените в температурата на мозъка могат да бъдат от вътрешни източници (треска) или външни (горещо време). Но и в двата случая с повишаването на температурата на мозъка се повишава и негативното поведение. Yale School of Medicine публикува неотдавнашна статия в Journal of Neural Engineering, която заключава, че дори „малки повишения на температурата могат дълбоко да променят мозъчната дейност“.

Когнитивните способности на човек започват да намаляват още при температури над 26 градуса

Изследванията на учените се фокусират върху връзката между невротрансмитерите (вещества, чрез които нервната система комуникира вътре в себе си) и излагането на топлина.

Международният екип от изследователи стигна до заключението, че повишаването на температурата може да повлияе на способността на човек да поддържа телесната температура и да наруши функцията на нервната система. Това може да доведе до развитие на неврологични и психични разстройства, включително болестта на Алцхаймер и шизофрения.

Проучването показа, че умствената работа намалява от топлина поради факта, че при повишени температури активността на парасимпатиковата нервна система и нивото на насищане на кръвта с кислород намаляват.

Кимон Бекелис

„Нашата нервна система е набор от кабели, които предават електричество и сигнали в тялото. Но електрическата проводимост може, разбира се, да бъде повлияна от топлината. Доказателство за това идва от множество физически експерименти“, каза пред Journal of Neural Engineering Кимон Бекелис, невролог.

Според лекаря, тези, които прекарват дълго време на открито по време на екстремни горещини, е важно да следят психичното си здраве. Това е важно особено в случаите, в които човек има заболявания, засягащи терморегулацията или приема лекарства, които я предотвратяват. При високи температури може да се засили депресията, тревожността и други подобни явления, отбеляза Кимон Бекелис.

Горещото време е вредно за мозъка, но сауните – не

Според д-рКаролайн Лийф, невролог и експерт по психично здраве, „Кратковременното излагане на висока топлина, като седене в сауна, са полезни. Те дори могат да изградят устойчивост и да подобрят фокуса. Въпреки това, по-дългите периоди на екстремни горещини са потенциално проблематични, тъй като промените в мозъчната химия могат да накарат невроните да се задействат твърде бързо или твърде бавно, понякога дори да „мълчат“. Това вероятно ще повлияе на начина, по който човек мисли, припомня си, чувства и спи. И така някой може да се почувства по-уморен, претоварен, агресивен и раздразнителен. Може дори допълнително да изтощи енергията от мозъка и тялото, което ще накара човек да се почувства още по-зле.

И така, какво точно се случва с мозъка, когато е прегрял заради горещото време?

Няколко взаимосвързани неща изглежда се случват наведнъж.

Дисбаланс на невротрансмитери

Невротрансмитерите са химикали, които предават сигнали между нервните клетки. Прегряването може да наруши баланса на невротрансмитерите в мозъка. Дисбалансът в невротрансмитерите може да повлияе на настроението, познавателните способности и поведението и може да доведе до симптоми като объркване, раздразнителност и затруднено концентриране.

Електролитен дисбаланс

Прегряването може да накара тялото да загуби електролити чрез изпотяване. Електролитите са от съществено значение за поддържане на правилната нервна функция, мускулна контракция и баланс на течности. Електролитен дисбаланс може да доведе до мускулни крампи, слабост и в тежки случаи дори до гърчове.

Нарушена когнитивна функция

Високите температури могат да увредят когнитивната функция и вземането на решения. Проучванията показват, че задачите, изискващи внимание, памет и разсъждение, могат да бъдат отрицателно засегнати, когато мозъкът е прегрял. Това може да доведе до намалена производителност.

Риск от топлинен удар

В екстремни случаи продължителното прегряване може да доведе до топлинен удар, което е животозастрашаващо състояние. Топлинният удар възниква, когато вътрешната температура на тялото се повиши до опасни нива, което води до объркване, загуба на съзнание, гърчове и дори кома. Топлинният удар може да причини трайно увреждане на мозъка, ако не се лекува своевременно.

Намалени нива на кислород в кръвта

Прегряването понякога може да причини плитко и учестено дишане, което може да доведе до намалени нива на кислород в кръвта. По-ниските нива на кислород могат да нарушат мозъчната функция и да допринесат за чувство на объркване и дезориентация.

Възпаление

Повишената телесна температура може да предизвика възпалителен отговор в тялото, включително и в мозъка. Възпалението в мозъка може потенциално да допринесе за неврологични разстройства и да повлияе на когнитивната функция.

Повишен кръвен поток

Една от първоначалните реакции на прегряване е увеличаване притока на кръв към мозъка. Това е опит на тялото да го охлади и да поддържа нормалната му температура. Въпреки това, прекомерният кръвен поток понякога може да доведе до подуване и повишено налягане в черепа, потенциално причинявайки главоболие, световъртеж и дори припадък.

Въздействие върху кръвно-мозъчната бариера

Кръвно-мозъчната бариера е защитен слой, който регулира преминаването на вещества между кръвния поток и мозъка. Прегряването и възпалението могат да компрометират целостта на кръвно-мозъчната бариера, потенциално позволявайки на вредни вещества да навлязат в мозъка и да причинят увреждане.

Ако усетите, че започвате да усещате неблагоприятното влияние на горещото време, важно е да вземете незабавни мерки за охлаждане и избягване на прегряване.

Ето няколко начина да понижите температурата на мозъка и тялото си

Останете добре хидратирани: Пиенето на много вода може да ви помогне да поддържате тялото и мозъка си в баланс. Смученето на лед, когато ви е прекалено топло, също може да помогне за хидратиране и бързо охлаждане.

Останете в (или потърсете) по-хладна среда: Ако е възможно да останете вкъщи и да поддържате въздуха във вашето пространство хладен, направете го. Когато това не е възможно, опитайте се да прекарвате възможно най-много време в райони с ниски температури. Това включва вечери и през нощта. Най-добри са среди с вентилатори и климатик.

Вземете студен душ или ледена вана: Дори една до три минути в хладка вода може да ви помогне да намалите температурата си.

Поддържайте децата добре нахранени и ангажирани: Децата често се нуждаят от допълнително внимание, за да се предотврати прегряването при тях. В допълнение към горните препоръки е важно да се гарантира, че децата получават хранителните вещества, от които се нуждаят всеки ден. Това означава да храните тялото и ума, за да им помогнете да се справят със стресовите фактори на топлината. Игрите на закрито и четенето са страхотни начини да ги ангажирате.

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Източник: time.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *